Poljot International Basilika Alarm

    Az óra a németországi székhelyű Poljot-International terméke. A cég nem azonos az orosz anyacéggel, de igen szoros kapcsolat van közöttük, az órák részben Oroszországban készülnek, a legtöbben orosz szerkezet dolgozik, de beépítenek svájci ETA szerkezeteket is. A cég nem gyárt nagy tömegben, 2000-ben például mindegy 30000 darab óra került ki a cégtől, láthatóan igyekeznek presztízsgyártóként helytállni. A szóban forgó óra a cég egy gondos kivitelű kézifelhúzós ébresztős órája.     

 

    Az óra kvalitásaihoz és konkurenseihez mérten egyáltalában nem drága, kiskereskedelmi listaára 55250Ft. Ehhez mérten kifejezetten tekintélyes méretű, műbőrborítású szép fekete Poljot-International címerű dobozt kapunk, amelyet kinyitva arany cégemblémás fekete bársonypárnára csatolva szemügyre vehetjük AZ ÓRÁT:

  Az óra kézbe véve fantasztikusan szép, aprólékosan kidolgozott. Az aranyozás hibátlan, a kidolgozás minősége kifogástalan.

 

     Az óra tokfülekkel 48 mm hosszú, 37 mm átmérőjű, 12 mm vastag. A tok elől picit domború ásványüveggel van borítva, a tok vastagon (20mikron) aranyozott nemesacélból tokkal készült. Benne Poljot 2612.1 kézifelhúzós szerkezet dolgozik, ez 18 köves szabad svájci horgony-gátszerkezetes óramű, két rugóházzal (az egyik az ébresztőszerkezeté), mintegy 40 óra járástartalékkal, ébresztővel ellátva. Az órának létezik nem aranyozott, natúr acéltokos kivitele és többféle számlap variációja, így ki-ki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbbet, ráadásul a nem aranyozott modellek 2125Ft-al olcsóbbak.

(A képre kattintva kinagyítható!):

   Az első benyomásom kimondottan kedvező. Az óra kézbe véve gyönyörű, a felületek minősége, az aranyozás kifogástalan, az üveg pontosan ül (bizony 200eFt-os árszínvonalú svájci kronográfon is láttam már csálén bepréselt üveget, amelyet elég nehezen lehetett rendbe tenni). Az óraüveg nem zafír, „csak” egyszerű ásványüveg. A karcok rohamának hosszú távon aligha fog ellenállni, de vigasztalásul: cseréje ezerforintos nagyságrendű kiadás lesz. Az órának két félgömb alakú, nagyméretű koronája van, amelyek jól kezelhetőek. A koronákat a tok kis, finoman ívelő kiemelkedései védik, amelyek a kezelhetőséget nem befolyásolják, de oldalirányú ütések ellen valóban megvédik azokat. Ez az óra a „Cárok Oroszországból” sorozat tagja, ezt a lünettán körbefutó finoman gravírozott, feketén kifestett cirill feliratok is hirdetik. A számlap II. Miklós cárnak állít emléket. A számlap szép fehér, a feliratok feketék, jó minőségűek, élesek, leolvashatóságuk kifogástalan. A számlap belső részét aranygyűrű különíti el, abban 12-től 24-ig van óraskálázás. Az óra és percmutató finom, a „hagymakupolás” ornamentika köszön vissza róluk, és kiválóan leolvashatóságot biztosító fekete festést kaptak. A másodpercmutató egyszerű, aranyszínű, akárcsak az óramutatóhoz hasonló hosszúságú ébresztőmutató, amelynek a végén nagy piros háromszög az index. A számlap minden második óraindexe kis arany(színű)foglalatba illesztett cirkónium nemeskő. Ezek nagyon szépen csillognak, ugyanakkor kis méretük miatt nem túl hivalkodóak. Érdemes közelebbről szemügyre venni őket:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Nagyon szép az óra hátlapja, amely tömör acél, rajta gravírozott kétfejű cári sasos címer. Kifejezetten parádésan mutat:

(A képre kattintva kinagyítható!):

 

 Az órán jó minőségű, 20mm-es bőrszíj van. A szíj marha, vagy disznóbőr, varrott, nem egyszerűen ragasztott. Mindkét oldalán préselt (nem túlságosan jól látható) kis hagymakupolás Poljot embléma van. A csat egyszerű, szintén Poljot emblémás. A szíj aránylag vastag, ezért kicsit merev, nem zavaróan, de puhább is lehetne. A Basilika széria különleges szíjrögzítést kapott, amelynél egy kis fémhídba középen kivágva kötik be a szíjat. A szíjat csavaros betét rögzíti, nagyon erős, megbízható módon. A Basilika órákon ez a kis fémhíd az acéltokkal egy darabból van forgácsolva, így nagyon erős, szilárd szíjrögzítést biztosít. Nem kis feladat egy ilyen összetett formájú alakzatot a szívós nemesacélból „kifaragni”, a tok mindenképpen értékes darab!

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Az óra kézbe véve „rettentően orosz” benyomást kelt, lelki szemeim előtt felsejlett a hófödte tajga és „lelki füleim” hallani vélték a balalajka hangját. J

  Az óra viselve kényelmes, nem kis mérete mellett sem zavaró, rendkívül feltűnő, szemet vonzó jelenség. Az 5 bar tömítettség mellett is a koronák tökéletesen finoman járnak, mind tekerni, mind kihúzogatni őket megfelelően könnyű, lötyögés-mentesen, pontosan állítják a mutatókat. A szíj megfelelő, kicsit „betörve” teljesen kényelmes lesz. 8500Ft felárért a hozzá való különleges rögzítésű fonott acélszíj is kapható, ez főleg vízállósága miatt lehet érdekes, mert amúgy az órához egyértelműen ez a bőrszíj illik jobban.

Az óra hátlapja bepattintós, benne egy gumigyűrű biztosítja a tömítést. A hátlap aránylag könnyen jár, némi erőfeszítéssel prés nélkül is vissza tudtam tenni a helyére. A hátlap belsejében egy kis pöcök a csengő ütközője:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Ébresztős órák között teljesen egyedülálló módon üveg hátlap is kapható, amelyben szintén üveg ez a kis ellendarab is, ezt nem könnyű elkészíteni, nem is olcsó, a felára 34850 Ft!

 

   Az óra lelke az eredeti orosz Poljot 2612.1 szerkezet. Ez már egy régebbi konstrukciójú, eredetileg a svájci AS1475-re épülő konstrukció, 1975 óta van orosz gyártásban, és közben a tapasztalatok alapján apróbb változtatásokat végeztek rajta. A szerkezet 26 mm átmérőjű, 5.8 mm vastag. Teljesen felhúzva járástartaléka mintegy 40 óra. A szerkezet 18 köves, hagyományos felépítésű svájci horgony-gátszerkezet. Aki a kövek számát esetleg kevesellné, annak megemlíteném, hogy a Jaeger-LeCoultre 911-es, erősen hasonló felépítésű, a mai napig élvonalbelinek tekintett kézifelhúzós ébresztős szerkezete „beéri” 17 kővel is. A billegő Incabloc rendszerrel ütésbiztosított, egyszerű, sima kivitelű, lapos hajszálrugója van, szimpla hajszálrugókulccsal. A billegő 18000/h óra féllengésszámú, vagyis viszonylag „lassú”. Ez növeli a lökdösések hatását a járáspontosságra, ugyanakkor valószínűsíti, hogy a szerkezet hosszú életű lesz gondozás nélkül is. A szerkezet igen szorosan illesztett acéllemez közdarabban ül, ez fontos is, mert ébresztéskor komoly rezonanciákat kell elviselni. A szerkezet az alábbi módon fest a tokban:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Az ébresztő külön rugóháztól van meghajtva, és teljesen felhúzva mintegy 13 másodperces hangos, a célnak okvetlenül megfelelő berregést produkál. Érdemes meghallgatni ezt (kattintás a szimbólumra):

U

  Az ébresztő aránylag egyszerű felépítésű, gyakorlatilag követi az összes ébresztős karóra működési sémáját. Az ébresztőszerkezet „lelke” egy Clement-horgonyos gátszerkezet, amely a csengő kis kalapácsát mozgatja. Az alábbi képen sárga nyíl mutatja az ébresztőszerkezet háromszög-fogazású gátkerekét, a zöld nyíl magát a Clement-horgonyt, a piros nyíl mutatja a csengő horgonyra rögzített kalapácsát.

 

(A képre kattintva kinagyítható!):

  A kidolgozás jó, a felületek „oroszosak”, nem csiszolták el a szerszámgépek nyomait, de a minőség megfelelő, a kőfoglalatok pontosak, a szerkezet tiszta, szakszerűen olajozott. Az egész konstrukció rendkívül kiforrott, kipróbált, híresen megbízható és hosszú életű darab.

 

  A végére maradt a nagy produkció: az órához a kis garanciafüzetben a kezelési leírások mellett korrekt műbizonylatot kapunk, amelyben szerepel a különböző pozíciókban elvégzett járástesztek eredménye, a billegő lengési amplitúdója, a nyomásállóság és optikai ellenőrzés jelzése, s a teszteket elvégző órás szignója és kódja – ha valami nem stimmel, legyen kit felelősségre vonni:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Ez nagyon dicséretes, igen-igen komoly, jóval drágább, márkás svájci órákhoz sem kapunk effélét, ellenben az összes Poljot-Internationalhoz igen. Az adatok azonban nem túl fényesek, a pozíciók közötti legnagyobb eltérés 28 másodperc, a lapos hajszálrugó láthatóan komoly pozicionális hibát produkál.

  Viselve az óra kényelmes, jól leolvasható „ékszer”. Nálam – műbizonylat ide-oda – úgy napi fél percet késett az óra, de ezt igen egyenletesen. Igazítottam kétszer a hajszálrugókulcson, és innentől négy nap alatt siet fél percet az óra, ez számomra elfogadható, és talán ez tovább is finomítható. Az ébresztő igen pontosan kapcsol be, a nagyon pontosan 6 órára állított mutatóval mindig 6 óra 3 perc körül kezd zajongani. Ketyegése halk, ha lapjával az éjjeliszekrényre tettem – hogy zajosabban ébresszen – akkor sem volt hallható.

 

Összesített értékelésem:

+

-

Esztétikus, nagyon szép kidolgozás

Minőségi anyagok

Jó minőségű szíj és csat

Vastag aranyozás

Igen kényelmes koronák

Igen jó leolvashatóság

Megbízható, kiforrott szerkezet

Hangos, megbízható és pontos ébresztés

Szép csomagolás, műbizonylat

Nagyon kedvező ár

A szerkezet kissé korszerűtlen

Mérsékelt pontosság

Karcolódásnak nem ellenálló üveg

 

    Összességében ez az óra egy köznapi használatra igen-igen alkalmas, feltűnően szép, megbízható, szerethető darab. Hasonló kvalitású svájci testvéreihez nem is hasonlíthatóan olcsóbb. Ébresztős mechanikus karórából amúgy sem nagy a kínálat, ami van, az szinte kizárólag AS automata szerkezetekre épül – jóval drágábban. Az óra nem kiemelkedően pontos, ennél jobbat is várhatnánk, de a köznapi használat igényeinek megfelel, gondosan beszabályozva biztos tud heti egy perces pontosságot teljesíteni. Orosz Poljot „eredetiből” még olcsóbban hozzájuthatunk – kevésbé parádés kiállítás mellett, de a Poljot Internationalnak is vannak más modelljei ezzel a szerkezettel.

 

Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu