UNION GLASHÜTTE Kronó

    Az óra a németországi Glashüttében működő UNION UHRENFABRIK gyártmánya. A cég „elvileg” komoly történelmi hagyományokkal bír, a második világháború előtt a legkiválóbbak között emlegették. Precíziós komplikációs zsebóráik máig a PATEK hasonló korú és tudású óráinak vetélytársai. 1945 után Glashütte az NDK oldalára került, és a céget fokozatosan beolvasztották az állami óraiparba, annak egy elszürkült, elkommercializálódott egysége lett. 45 év vegetálás után a német újraegyesítést követően a régi hagyományok nyomdokán indult a cég újra. A cég a Glashütte Original gyártóval szoros kapcsolatban van, de míg a Glashütte Original egyértelműen kifejezetten luxusórák gyártására specializálta magát, addig az UNION szélesebb körben elérhető, megfizethető, de még mindig egyértelműen felső kategóriás órákat készít. Az órákat egyelőre csak német nyelvterületen, egészen pontosan még csak Németországban és Ausztriában forgalmazzák, így hazai képviseletük még nincs (sajnos).

  A szóban forgó óra a cég egy középkategóriás, acéltokos kronográfja. Tesztem írásakor (2002-ban) Németországi alapára 1866 Euró, az acélszíj sem olcsó, felára kereken 400 Euró.

  Az óra tekintélyes méretű darab, 46 mm hosszú, 39 mm átmérőjű és 12 mm vastag. A szíj rajta 20 mm széles gyári, acél.  Az egész óra és szíj polírozott nemesacélból készült, meglehetősen feltűnő, visszafogottan sportos jellegű.

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Az órának recézett szélű a lünettája, recézett védőgyűrű veszi körül a kronó – amúgy sima – nyomógombjait, és a korona is recézett, kúpos végű, tömör acél. Ez jó, ez a korona alighanem egy évszázadot is ki fog bírni elkopás nélkül. A koronát a tok két - a tok ívével harmonizáló - kiemelkedése védi, ez a hozzáférhetőségén nem ront, de ütések ellen tényleg jól véd. Oldalnézetből ez jól szemügyre vehető:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Sajnos a recék hallatlan lelkesedéssel gyűjtik a koszt és szöszöket, az órához célszerű egy viseltes fogkefét rendszeresíteni a heti kipucolás céljára. Amit amúgy az óra kifogástalan vízállósága miatt problémamentesen a mosdóban szappanos vízzel bátran megejthetünk. A polírozott acélfelületek valószínűleg előbb utóbb karcolódni fognak, de újrapolírozásuk nem túl nagy probléma. Az órán elől-hátul erős, vastag, sík zafírüveg van, ez aligha fog összekarcolódni. A hátlap bepattintós, nagyon precízen ül, a hátlapfelirat 5 bar vízállóságot ígér, és az óra az Adriában jól megúsztatva természetesen állta a próbát.

  A számlap finom kivitelű, palakék színű, fehér feliratokkal. A mutatók vékonyak, az óra és percmutató fehér kifestése azonban nem fluorescens, az órán sötétben semmi nem világít. Nagyon gondosan kidolgozottak az acél óraindex rátétek, és a három segédszámlapot körülvevő kis acélgyűrűk. Ezt érdemes közelebbről is megnézni:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Az óra sajnos nem igazán parádés leolvashatóságú. A sötét számlap előtti zafírüveg tükröződésre hajlamos, és míg magát az időt azért mindig gond nélkül le lehet olvasni, addig a kis segédszámlapok fényes acél mutatói hajlamosak „beleveszni” a háttérbe. Ilyenkor tüzetesebben meg kell nézni az órát. Ez kár, mert rombusz alakú, kifestett (esetleg fluorescens festésű) mutatókkal és tükrözés-mentesített üveggel amúgy repülőóra tökéletességű leolvasást is el lehetett volna érni, de ha csak matt fehérre festik a segédmutatókat, az is jobb lett volna.

 

  Az óra szíjáról viszont aligha lehet rosszat mondani! Az ötsoros, polírozott tömör acélszemekből fűzött szíj kifogástalan, hajlékony. A legtöbb acélszíjjal ellentétben egyáltalán nem hajlamos az ember kezén a szőrt tépkedni. Csatja speciális, a drága szíjakon alkalmazott középre csukódó típus, becsukva folyamatos, csat nélküli benyomást tesz:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  Ha már be van csukva, csak egy középen megejtett határozott rántással nyitható ki, nekem egy hét folyamatos, éjjel-nappali hordás alatt sem nyílt ki egyszer sem csak úgy véletlenül, bár néhányszor (hegymászás, miegymás) odacsaptam rendesen. A szemek csavaros kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, az összekötő tőcsavarok is nemesacélból vannak, nagyon pontosan megmunkáltak, szétrázódásukra semmi esély nincs. Hasonló megoldást alkalmaz amúgy a Rolex is:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  A gyári szíj kellően hosszú, én három szemet vettem ki, hogy megfelelő legyen, így feltehetően a „medve” termetűeknek is jó lesz a szíj. A szíj kényelmes, erős, folyamatos használatra teljesen megfelelő.

 

  Az óra lelke a cég saját fejlesztésű, feltehetően a gyártmány-palettából a legfontosabbnak nevezhető Caliber 26-31 típusú automata szerkezete. Ebben az 1999 körül készült órában e szerkezet 22 köves kivitele – amely ma már 25 köves, de technikailag teljesen azonos kivitelben készül – dolgozik, és erre többféle kiegészítést konstruáltak, ebben az esetben egy kronográfmodult. Az alapszerkezet 40 órás járástartalékkal bír, 28800 óránként féllengésszámmal dolgozik, korszerű, jól átgondolt konstrukció. A Cal26 alapszerkezet gyári katalógusképe ilyen:

  A szerkezetet kiegészítő Dubois-Dépraz 2036-os típusú kronográfmodul a számlap alá kerül, így a szerkezet 7.2 mm vastag, és az eredetivel megegyező módon 31.15 mm átmérőjű. Berrilium billegőjét excenter-csavaros finombeállítású lapos hajszálrugóspirállal párosították. A billegő nehéz, a korszerű Nivarox spirál kemény és könnyű, az óra így a lapos spirál ellenére nem mutat számottevő pozicionális hibát. A szerkezet korszerű, természetesen rendelkezik másodpercstop funkcióval. A rotor golyóscsapágyazott, rendkívül finoman kidolgozott, nehézfém koszorúval rendelkezik, és a Valjoux 7750-es szerkezethez hasonlóan egy irányba húz. A másik irányba a legkisebb lökésre vadul pörög, mutatva a precíz kidolgozást. A modulkronográf kivitel az órán kívülről is sejthető, hiszen a kronó nyomógombjai és a korona nincsenek egy síkban, a nyomógombok a számlaphoz közelebb esnek. A 22 köves alapszerkezethez további 26 követ ad a kronográfmodul, így az óra összesen 48 köves, ami nem egy hétköznapi érték! A ma kapható dátumos változat még több, nem kevesebb, mint 51 köves, mivel az alapszerkezet már 25 köves lett. A kronográf 30 perc6 óra gyűjtőszámlapokkal rendelkezik, és kicsit rendhagyó módon ezek nem ugró számlálók, hanem mind a perc, mind az óra mutatói folyamatosan haladnak előre. A szerkezet teljes egészében ródiumozott, a tesztben szereplő óránál a rotor is ilyen, genfi csíkozással díszítve, így az óra hátulról az alábbi képet mutatja:

(A képre kattintva kinagyítható!):

  A kezelőszervek nagyon finomak. 5 bar tömítettség mellett egészen szokatlan, hogy milyen könnyen, finoman forgatható a korona, amely emellett jól hozzáférhető és kezelhető. A nyomógombok is finoman, jól érezhető kapcsolási ponttal járnak, erőszükségletük sem nagy. A kezelés alapján a kronográfmechanika lehet oszlopkerekes és gondosan kidolgozott himbás vezérlésű egyaránt, sajnos a konstrukcióról többet csak az óra teljes szétszedésével lehetne megállapítani. A nullára állás mindegyik mutatónál tökéletesen pontos.

 

    Viselve az óra kényelmes, súlya és mérete még éppen nem zavaró. Olyan „tűzön-vízen át” benyomást keltő erős „acéldarab”, ugyanakkor kellően elegáns ahhoz, hogy korántsem csak sportoláshoz legyen megfelelő. A leolvashatóságon azonban lehetne javítani. Az óra hordva egy hét alatt átlagosan napi 3-4 másodpercnyi késést produkált, a napi ingadozás egy másodperc körül volt, miközben jelentős (jó 30°C körüli) hőmérsékletingadozásnak is ki volt téve, így némi utána-szabályozással akár másodperces pontosságot is tudhat az óra, a COSC követelményeit alighanem gond nélkül teljesíti. (Bár a német gyártók nem nagyon foglalkoznak a svájci konkurencia COSC minősítéseivel.) Az óra járáspontosságát a bekapcsolt kronográf sem befolyásolta észrevehetően (legfeljebb ha 1 másodperc különbséget okozhatott). Megemlítendő, hogy az óra olyan halkan jár, hogy a fülemhez szorítva is hosszan kell figyelnem, hogy meghalljam. Az éjjeliszekrényen biztos nem fogja senki álmát feldúlni ketyegésével!

 

Összesített értékelésem:

+

-

Esztétikus, szép kidolgozás

Minőségi acéltok

Zafírüveg elől-hátul

Kiváló acélszíj

Kiválóan kezelhető korona

Nagyon precíz szerkezet

Kiváló járáspontosság

Versenyképes ár

Karcolódásra hajlamos tükrös acélfelületek

Nem tökéletes leolvashatóság

Lapos hajszálrugóspirál (bár az óra így is pontos)

 

    Összességében ez az óra egy köznapi használatra igen-igen alkalmas, sportos, de mégis elegáns óra. Minőségét semmi kifogás nem érheti, ára nem alacsony, de a konkurensek áraival összehasonlítva kifejezetten jó, ennyi pénzért másoknál csak ETA katalógusszerkezeteket kapunk (kivétel természetesen a POLJOT, amely azonban nem ezt a minőséget képviseli). Ha a leolvashatóság is jobb lenne, akkor az óráról nem is lehetne rosszat mondani. És ami a gyűjtők szívét bizony megdobogtatja: ízig-vérig manufaktúragyártmánnyal állunk szemben, ez a szerkezet, tok és szíj semmilyen más gyártónál semmiféle formában nem fordulhat elő!

 

Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu