ANTIK ÉS MODERN ÓRÁS SZERSZÁMOK, MŰSZEREK:

 

Az alábbiakban szeretném bemutatni régi és antik órás szerszámaimat, mérő-eszközeimet. Ezeket használom, egyiküket sem kívánom eladni, csak megismertetni az esetleg a téma iránt érdeklődőkkel. A szerszámok között most már szerepelnek új, ma is kapható órás szerszámok-műszerek is, mivel ezek fontos szerszámok, és bár gyűjteményi-eszmei értékük nincs – de a használati annál fontosabb. 

Forrasztáshoz használt eszközök, sablonok:

 

Leírás:

Régi, szabályozható gázforrasztó-lángvágó készülék, forrasztáshoz, hegesztéshez – bár viszonylag kisebb méretű, azért igazán csak nagyórás feladatokhoz használható. Mára a kis kézi gázégők kiszorították.

 

 

QJCD forrasztóállomás

Banggood-os kínai beszerzés, univerzális kis forrasztóállomás, szabályozható hőmérséklettel és sokszor nagyon hasznos (például meglévő forrasztások, sőt, ragasztások fellazításához, felületi bevonatok kialakításához, stb…) hőlégfúvóval. Több efféle olcsó és egészen jól használható eszköz kapható a neten, forrasztási munkákhoz mindenképpen elkerülhetetlen valami efféle alkalmazása.

 

Számlapláb-forrasztó sablon

Egy olcsó kínai tokbefogóból és acélrudakból, egyedileg megmunkát réz betétekből házilag barkácsolt számlapláb-forrasztó állvány. Újonnan gyakorlatilag nem létező szerszám, antikként meg jóformán reménytelen hozzájutni efféléhez – miközben zsebóra-számlapokra (letört, vagy pótlásnál áthelyezendő, esetleg rézlapból teljesen újként kialakított számlapnál) számlapláb pontos felforrasztásához nagyon is szükséges. Végül is semmi mást nem csinál, mint a szilárdan befogott számlaphoz pontosan meghatározott helyen, stabilan odatartja az új számlaplábnak szánt huzalt – hogy szépen körbe lehessen forrasztani.

 

Mérő-, kalibráló eszközök, műszerek, sablonok:

 

Leírás:

Billegő-mérleg, billegők javítás, tengelycsere utáni kiegyensúlyozásához. Egyszerű kivitelű műszer, alumínium alap, acél gördítő-pengék, állítható csavaros lábacskák.

 

 

Leírás:

Favorite típusú billegő-mérleg, billegők javítás, tengelycsere utáni kiegyensúlyozásához. Csúcsminőségű műszer, öntvény test, rubin gördítő felületek, kis buborékos libella a tökéletes vízszintbe állításhoz. Saját, bélelt kis dobozában.

 

Leírás:

Kerékfuttató körző. Kerekek, elsősorban billegők ütésének mérésére szolgáló eszköz. A csúcsok közé fogott billegőt megpörgetve az ütés (a vízszintestől eltérés) jól látható, a kis billenthető támasztó-csúcs alkalmas az ütés helyének pontos megkeresésére (ott akad el a forgó kerék).

 

Leírás:

Kerékfuttató körző – a legegyszerűbb alap-kivitelben. Ez inkább csak tesztelgetésre, ellenőrzése alkalmas.

 

Leírás:

STAR gyártmányú professzionális kerékfuttató körző készlet. Két különböző méretű, kiváló minőségű és kidolgozottságú, nagyon precíz eszköz a kerekek ütésének, egyenetlenségeinek megkeresésére.

 

 

 

 

Leírás:

Amerikai LEVIN gyártmányú professzionális billegő-egyengető készlet. Kifejezetten a billegő-kerekek egyenes-futásának ellenőrzésére készült, nagyon jó minőségű, ötletesen kialakított kis műszer. Nagyon apró futási egyenetlenségek, „csámpázások” kiszűrésére, és kiegyengetésére is alkalmas, meglehetősen ritka és értékes szerszám. Eredeti dobozában, kiváló állapotban.

 

Leírás:

Kerékfuttató körző – precíziós, satuba fogható kivitelben. Nagyon pontos mérést tesz lehetővé.

 

Leírás:

Párhuzamkörző. Fogaskerekek kapcsolódásának vizsgálatát teszi lehetővé, és a megfelelő kapcsolódás beállítása után alkalmas a csapágy-lemezen a csapágy-furat pontos helyének bejelölésére. Teljesen tönkrement, már nem központosra elkopott csapágy pótlásakor használatos, fontos mérőeszköz – nélküle nehezen biztosítható az új csapágyfurat pontos pozíciója.

Pompás, kígyóbőr borítású, bársony-béléses dobozkában.

 

Leírás:

Kerékmérő sablonok. Kerekek átmérőjének pontos mérésére szolgál (a páratlan fogszámú kerekeknél ezt nem egyszerű pontosan megmérni).

 

Leírás:

Csapmérő „vasak”, a bal oldali fogas-tengelyek átmérőjének megállapítására, a többi csap-tengely átmérők könnyű, gyors mérésére szolgáló kalibráló eszköz – a páratlan fogszámú fogas-tengelyek pontos átmérőjét ugyanis nem könnyű megmérni.

 

Leírás:

„Planteur” v. plantőr sablon. Új csapágyfurat bejelöléséhez használatos antik szerszám.

 

Leírás:

Tizedes mérce. Vastagságmérő eszköz, a tolómérővel közvetlenül nem hozzáférhető (pl: süllyesztett részek, rugóház tetejének vastagsága stb..) helyek vastagságának mérésére szolgáló karos-rugós finom kivitelű antik mérőműszer.

 

 

Leírás:

Egy újabb tizedes mérce. Vastagságmérő eszköz, a tolómérővel közvetlenül nem hozzáférhető (pl: süllyesztett részek, rugóház tetejének vastagsága stb..) helyek vastagságának mérésére szolgáló karos-rugós finom kivitelű antik mérőműszer. Nagyobbacska méret, kettős, mm-ben és léniában jelzet skálával, a XX. század elejéről.

 

 

Leírás:

Tolómérők. Tizedmilliméteres pontosságú átmérő ill. mélység-mérésre képes precíz acél mérőszerszámok, mm-ben és inchben skálázva. Ezek ugyan nem antik műszerek, bár nem is újak, az 1970-80-as évek termékei, modern, de lényegüket illetően már egy évszázada nagyjából azonos kivitelű mérőeszközök.

 

 

 

 

 

Leírás:

Mikrométerek. Kis átmérőjű tárgyak századmilliméteres pontosságú mérésére alkalmas nagy precizitású mérőeszközök, csavaros-nóniuszos, illetőleg mutatós-skálás leolvasással. A csavaros-patkós mikrométer 60-as évekbeli Ganz gyártmány, a skálás 80-as évekbeli japán mérőműszer. Nem antik, de lényegüket illetően igen régóta változatlan, amúgy nagyon fontos mérőeszközök.

 

 

Leírás:

Bergeon talpas mikrométer. Nagyon jól használható kis asztali műszer, igen kényelmes apró, rosszul megfogható tárgyak (tengelyek, csapok, koszorú-vastagságok) mérésére, mivel „egykezes” mérést tesz lehetővé, ellentétben a normál tolómérőkkel. Századmilliméteres pontossággal, nagyon szép állapotban.

 

 

 

Leírás:

Egy másik Bergeon talpas mikrométer. Alapvetően ugyanaz a műszer, mint az előbbi, de még kidolgozottabb, kis racsnis betét a finombeállítón, és van egy apró tárgyasztala, amelyre picike, csipesszel sem jól megfogható, elugrani hajlamos (pl: tengelyek, kis csavarok) tárgyak is elhelyezhetők a mérés idejére. Látszólagos egyszerűsége ellenére valójában egész komplex felépítésű kis szerkezet. Különleges a mérő-tapintó csúcsok végének kialakítása is. Remek állapotban, jól használható műszer.

 

 

Leírás:

TESA tapintó-mikrométer. Esztergába fogható, nagyon precíz mérésekre alkalmas picurka tapintó-mikrométer. Teljes szettel, a szupportba befogást segítő közdarabokkal, tartóval. Nagyon finom, precíz, értékes műszer.

 

Leírás:

Bergeon vizes tömítettség-ellenőrző. Vízzáró tokos karórák tömítettségének ellenőrzésére szolgáló műszer. A zárt hengert vízzel jelzésig feltöltve-lezárva a mérendő órát a felette lévő légtérben kell tartani, majd a mérendő nyomásra felpumpálni. A vízbe eresztve és a nyomást lassan a mérőhenger tetején látható kis szeleppel kiengedve ellenőrizhető a tok tömítettsége. Ha az nem tökéletes, akkor a nyomás alá helyezéskor az órában is túlnyomás jön létre, és a nyomás csökkentésekor buborék formájában távozik. A száraz teszternél nehézkesebb, viszont az esetleges szivárgás pontos helyét is megmutatni képes eszköz.

 

Leírás:

Vibrográf – mechanikus óra pontosságának beállítására és a járat hibáinak vizsgálatára alkalmas szalagra író elektronikus mérőeszköz.

 

Leírás:

CompuTic és Horometer – elektronikus vibrográfok, teljes kiépítéssel. A legkevésbé sem antik műszerek, új, korszerű berendezések – de mivel egyértelműen az ilyen készülékek jelentik a jövőt, érdemes őket megismerni. Kis méretű,  saját akkumulátorral rendelkező, így bárhol, bármikor használható műszerek, normál mechanikus órán túlmenően hangvillás, analóg és digitális és kvarc órák mérésére is alkalmas kivitelben, sőt, kuriózumként még ingaórák mérésére alkalmas optikai adapterrel is rendelkeznek.

 

 

 

  

VIBROGRAF VS 32

Maga az eredeti svájci csöves „ős-vibró” egy példánya. Klasszikus műszer, 10 csöves (ebből 5 kettős cső) analóg elektronikával (akkoriban ez két minőségi „világvevő” szuper-heterodin rádókészüléknek elég csőkészlet volt), precíz kidolgozású elektro-mechanikus íróművel, fűtött kvarckristállyal. A modell a 40/50-es évek fordulójától 54-ig volt gyártásban, akkoriban kategória-első és igen komoly árfekvésű csúcs-műszernek minősült. A különböző frekvenciákhoz változó, kis modulban cserélhető fogaskerék-áttétel betéteket alkalmaztak. Súlyos, méretes (40*27*15cm, 11kg !!), de akár még ma is használható funkcionalitású műszer, az érzékelők sajnos hiányoznak, de működőképes, gyűjteményi példányként remek.

 

Tisztító eszközök:

 

ELMA RECORD

Az egyik legismertebb, klasszikus óramosó gép. Egy irányba forgó kosárral – de mivel a befogófej turbinaszerű kiképzése lefelé irányuló, örvénylő áramlást is generál, így igen szépen tisztít így is. Előnye, hogy igen jól szabályozható, hosszú, lassú mosásokra is alkalmas, és a kosaraiban elég nagy méretű, nagyobb zsebóra, akár ébresztőóra méretű szerkezetek is elhelyezhetők. Manuálisan kezelhető, az edények közötti váltást kézzel kell végrehajtani, de ezt könnyíti az elforgó, az edényeket tartó alsó rész. Mivel csak a motor a forgó alkatrésze, ez pedig két jó minőségű golyóscsapágyon fut, így általában az ilyen mosók többsége „örök életű”.

 

 

 

 

ELMA JUNIOR

Automata óramosó gép. Az előzőnél drasztikusan bonyolultabb készülék. Az edények között automatikusan vált, meghatározott, az időzítőn beállítható ideig ide-oda forgatja és fel-le mozgatja a kosarat, lecentrifugálja, majd átvált a másik edényre, végül az utolsó, fűtött rekeszben leszárítja az alkatrészeket. Bonyolult (egy motor, de 2 ékszíj, 11 golyóscsapágy, csigák, fogaskerekek, kapcsolók, időzítő, stb..), így időnként felújítást igénylő, de amúgy tartós, kiváló minőségű berendezés (ez 1963-ban készült, de a csapágyak és tömítések cseréje, felújítás után hibátlanul  működik). A kosara kisebb a Record kosaránál, így inkább karórákhoz, kis méretű zsebórákhoz alkalmas, és mivel jóval „keményebben” bánik a mosott szerkezettel, így óvatosabban is kell használni. De amire alkalmas, azt kényelmesen, gyorsan, praktikusan végzi.

 

ELMA Vibrette

A Recordhoz hasonló alapkivitelű óramosó gép. Egy irányba forgó, de nagyobb (és eléggé beszerezhetetlen..) 8cm-es kosarakkal, speciális, a tisztító folyadékok vibrálását-örvénylését elősegítő fej-kialakítással. Az edények nem a legelterjedtebb „fedeles befőttes üvegek”, mint a többi Elma mosógépnél, hanem felfelé teljesen nyitott négyszögletes üvegedények (a nagyobb kosár-átmérő miatt). A váltás szintén manuálisan végrehajtható, a mosást csak az időzítő vezérli, a forgató-motor is teljesen a Recordhoz hasonló.

 

 

Olajozó eszközök:

 

 

Leírás:

Antik olajtartók. Kis, fatestű órás olajtartók, kemény kristályos kőből készített olajtartó csészékkel a különböző típusú óra-olajak tárolására. A kis csészékből az olajt a csapágyakba a megfelelő átmérőjű olajozó-tűvel lehet manuálisan átvinni.

 

 

Leírás:

Automata olajozók. Alkalmasak zárt, fedőköves rendszerek, ütésbiztosított csapágyazások összeszerelt állapotban kenésére, a vékony olajozó-tűk beállítható mélységben mozdulnak, így a csapágyba bevitt olaj mennyisége is szabályozható. Modern és kicsi járatok előírásszerű, precíz kenésének igen fontos és kényelmes műszerei.

 

 

Leírás:

Bergeon automata olajozó készlet. Három különböző vastagságú heggyel, zárt, fedőköves rendszerek, ütésbiztosított csapágyazások összeszerelt állapotban kenésére. Masszív fém talpon, elfordítható kis tartókkal – nagyon igényes, minőségi – nem is olcsó célszerszám.

 

 Szerkezet – tok befogó, nyitó eszközök:

 

Leírás:

Fa tokbefogó. Praktikus szerszám tokok nyitáshoz rögzítéséhez, a szerkezet kiszerelése nélküli apróbb beavatkozásokhoz.

 

Leírás:

Régi szerkezet-tartó állvány. Masszív alumínium eszköz, csavaros szorítóval, a szerkezet méretének megfelelően könnyen áthelyezhető tartó-csapokkal.

 

Leírás:

Szerkezet-tartó gyűrűkészletek. A műanyag gyűrűsorok modern, a baloldalt alul látható fagy gyűrűk antik kivitelek. A szerkezetek szerelésekor leggyakrabban használt tartóeszközök.

 

Leírás:

Modern fém szerkezet-tartók. Állványos, csavaros szorítós eszközök, különböző méretű szerkezetek szereléshez befogására. Nem antik darabok, de fontosságuk miatt érdemes őket megismerni.

 

Leírás:

Speciális, rugós-gyűrűs szerkezet-tartó. Két oldalán két mérettel, 27 ill. 31mm (+2-3mm) átmérőjű szerkezetekhez. Csak nagyjából illeszkedő méretű szerkezetekhez alkalmas – azokhoz viszont nagyon kényelmes.

 

Leírás:

Bergeon összeszorítható szerkezet-tartó. Bár elég régi (cca. 1960-as évekbeli), de műanyag testű, a talpánál 45mm átmérőjű - ugyanakkor nagyon praktikus kis szerszám, különösen apró karóra-szerkezetek stabil megfogására alkalmas.

 

Leírás:

Vigor gyártmányú, japán eredetű karos-csavaros régi körmös toknyitó. Finoman állítható, nagy erő kifejtésére is a megcsúszás veszélye nélkül képes, jó minőségű kis kéziszerszám. A két szár öntvény, a körmök fix, masszív, edzett acél betétek.

 

Leírás:

Körmös antik toknyitó. Csavaros, vízzáró hátlapokhoz – végül is semmi különös, de ez egy elég régi, 60-as évekbeli, igényesebb kivitel, erősen rögzített karmokkal. Beállítani körülményesebb, mint a ma jellemző, csavaros, szimmetrikus kis kézi szerszámokat – viszont egyrészt azoknál stabilabb, másrészt lehetővé teszi aszimmetrikusan elhelyezett hornyokkal rendelkező hátlap nyitását is. Textil-bakelit fogóborítással, masszív réz kivitelben.

 

 

Leírás:

Tissot toknyitó készlet a cég csavaros-vízmentes hátlapú óráihoz 1962-ből. A körmös ill. sokszögletű hátlapokhoz egyaránt alkalmas, a kis női és nagy férfi-méretű órákhoz szükséges betéteket is tartalmazó gyári szerszámkészlet, jó állapotú eredeti dobozában.

 

Leírás:

Nagyméretű állványos toknyitó Eugen Köbele/Köln jelzéssel – ez valószínűleg a forgalmazó lehetett. Karmos, nagyon jól beállítható nyitófejjel, masszív befogó talppal – alaposan beszorult hátlapok sérülésmentes nyitásánál nagyon hasznos szerszám.

 

 

Gömbös toknyitó

Praktikus kis kínai szerszám – csavarosan állítható, nagy erő kifejtésére képes, egészen jónak és ötletesnek mondható kialakítású kézi toknyitó. A csavaros résszel egészen nagy átmérőre kinyitható, és hatféle méretű-profilú karommal rendelkezik – a karóra-tokok többségéhez alkalmazható.

 

 

 

 Állványos-pengés toknyitó

A kínai szerszámipar egy másik remeke – és nem is haszontalan. Nagyon erősen felszoruló, nyitókéssel kézi erővel nem nagyon lepattintható rámák-hátlapok esetében jól bevethető szerszám. A hozzá adott nyitópengék persze átköszörülésre szorultak, de ez nem is igazán hiba, hiszen akár egy használat után is úgyis újra élezésre szorulhatnak (ahogy egy órás csavarhúzó sem tart semeddig sem, az élezésére folyamatosan készülni kell). Viszont tényleg kinyit roncsolás nélkül olyan tokokat (tipikusan régi Seiko rámák, beépítések pontatlan, kegyetlenül felpréselt rámái), amiket nyitókéssel legfeljebb kalapálással lehet, szóval értelmesen használható szerszám. Kínai noname-relációban nem is drága, érdekesség, hogy megvehető pontosan ugyanez szép dobozban Horotec „svájci szerszámként” is sokszoros áron…

 

Befogó, szerszámok, eszközök:

  

   

 Csavarkihajtó - állványos

A kínai szerszámipar újabb egész használható terméke. Mart alu állványba foglalt, kis marószárakkal operáló szerszám, a célja beszakadt csavarok kihajtása. És erre tulajdonképpen egészen jól használni is lehet – nagyon beszorult, „erőből beleszakadt” csavarokkal nem bír el, de ami csavar még értelmes erőkifejtéssel megmozdítható, és átmenő furatban van, tehát mindkét oldalról „megtámadható” – azt elég könnyen és gyorsan, a menet tönkretétele nélkül ki lehet fele hajtani, így hasznos kis szerszám. Nagy kár, hogy a beszakadt csavarok csak kisebb hányada ilyen…

 

 

ÓRÁS SATU

Jó minőségű kis antik órás-ékszerész rugós-karos satu. Kb_ 15cm-es karokkal, 4.5cm széles acél pofákkal. Asztalra rögzíthető, kis acél kúp-üllő része is van, hajlítási és ékszerész munkákhoz. Ma is remekül használható, jó állapotú masszív vasáru, a XX. század elejéről.

 

Leírás:

Kézi-satuk. Apróbb alkatrészek megmunkáláshoz-javításhoz befogására szolgáló kis kéziszerszámok.

 

Leírás:

Csavaros megszorítású, precíz és erős kis kézi-satu. A nyél faborítású, a szokott rugós-pofás kialakításnál gyengébb, de sokkal nagyobb átfogású eszköz.

 

Leírás:

Kis gépi szorító. Tulajdonképpen egy apró franciakulcs, kiválóan alkalmas nagyórás munkáknál átmeneti rögzítésre.

 

Leírás:

Sikattyúk. Szorító-befogó szerszámok kis átmérőjű hengeres alkatrészek megfogására. Tipikus alkalmazási feladata tengelyek, csavarhúzó-betétek, reszelők, dörzsárak befogása, tartószerszám pecekreszeléshez, bármilyen hengeres, apró alkatrész-szerszám szilárd befogására.

 

Leírás:

Két mandrin. Szorító-fogó szerszám kis átmérőjű alkatrészek megfogására. Tipikus és nélkülözhetetlen alkalmazási feladata csavaros billegőből a súlyzó-csavarok ki-be csavarásának lehetővé tétele. Nem hornyolt fejű csavart másképpen még kicsavarni sem lehet.

 

Leírás:

Bergeon mandrin-készlet, három, sorrendben 0.3, 0.4 és 0.5mm szorító-átmérőjű mandrinnal. Új állapotú készlet, eredeti dobozában. A mandrin szorító-fogó szerszám kis átmérőjű alkatrészek megfogására. Tipikus és nélkülözhetetlen alkalmazási feladata csavaros billegőből a súlyzó-csavarok ki-be csavarásának lehetővé tétele. Nem hornyolt fejű csavart másképpen még kicsavarni sem lehet.

 

 

Leírás:

Még egy mandrin-készlet, három változó szorító-átmérőjű mandrinnal. Igen jó állapotú készlet, hozzá tartozó kis egyengető-vassal, ami rugóvégek, billegőkoszorúk és hasonlók egyengetésére, hajlítgatására alkalmas. A mandrin ugyebár szorító-fogó szerszám kis átmérőjű alkatrészek megfogására, és tipikus alkalmazási feladata csavaros billegőből a súlyzó-csavarok kezelése – a mellékelt képen az egyik pont egy ilyennel látható.

 

 

 

Leírás:

 Befogó készlet – elsősorban kis csavarok végének egyengetésére, menet kiigazítására, metszésére, átmetszésére. Kiváló kis készség bármilyen apró, lépcsős kialakítású, „fejjel” rendelkező alkatrész megfogására – ha annak végét javítani, igazítani kell. Tipikus ilyen feladat például csavarok rövidebbre vágása, és a végük korrekt elcsiszolása, polírozása, a menetek korrigálása. De alkalmas gombok rövidebbre reszelésére, stb..

 

 

Leírás:

Mutató-fogó. Mutatók tengely-furatának felbővítésénél nélkülözhetetlen. A megfelelő furatnál befogott-megszorított mutatót törésveszély nélkül lehet dörzsárral felbővíteni. Régi zsebórák restaurálásánál igen gyakran használt szerszám.

 

Leírás:

Még egy mutató-fogó  - az előzőhöz hasonló méretekkel, adottságokkal – de tisztán acélból, felületkezelés nélkül. Öreg, de jó állapotú, teljesen használható kis szerszám, mutatók tengelyátmérőjének illeszkedési méretre igazításánál végtelenül hasznos.

 

Leírás:

Mutató-szorító kis befogó. Ez egy modern (sejtésem szerint talán indiai kendácsolású ??) szerszám, végül is nagyon praktikus és ötletes (egy Bergeon-műszert utánoz amúgy), de kivitelében nem éppen kifogástalan. A kidolgozás kissé nyers, a furatok annyira nem esnek egybe, hogy a két legkisebb furatot egyenesbe kellett fúrni. De ettől eltekintve igazándiból használható, és a kb: 10 eurós árát bőven megéri. Azért az előző, minőségi, régi acél kivitelű fogókhoz közel sem jár…

 

Leírás:

Csap-egyengető csipesz. Masszív, jól illeszkedő síkokra munkált befogórészű csipesz, kifejezetten elgörbült vékony csapok kiegyenesítésére.

 

Leírás:

Speciális Boley csipesz, Breguet hajszálrugók véggörbéjének kialakítását elősegítendő. A kis csapos végen a szabad kézzel, két csipesszel ügyeskedéshez képest sokkal könnyebben kialakítható a felhajlított-visszagörbített rugóvég. Nagyon ritka, csak antikként előforduló szerszámocska.

 

Beütő és prés- szerszámok:

Leírás:

Kis órás-ötvös kalapácsok. Nagyon apró, amúgy míves kivitelű XIX-XX. század fordulójáról származó kis szerszámok, az egyik sárgaréz, a másik acél fejjel.

 

Leírás:

Cilinder-szerelő készlet. Henger-gátszerkezetes órában a törött hengerek ill. tamponok cseréjét lehetővé tevő készlet. Tartalmaz a tamponok ill. a teljes henger ki-be ütésére szolgáló speciális kiütő-szárakat, befogó és mérő-talpat, plató-eltávolító rugós szerszámot, és a tartókban új hengereket, tamponokat.

 

Leírás:

Cilinder-befogó sablon. Apró, kb: 5cm hosszú, eléggé összetett kis szorító-szerszám, az éppen szerelt cilinderek, tamponok precíz, stabil befogásához. Növekvő méretű lyuksorral, és két-két rugó ellenében összeszorítható felső záró-lemezzel rendelkező, gondosan kidolgozott szerszám.

 

Leírás:

Plató-levevők. A billegő vezetőtárcsájának sérülésmentes eltávolítására szolgáló célszerszámok.

 

Leírás:

Star plató-levevő fogó. Érdekes kis célszerszám, rugós-karos feszítő véggel. Nem lehet mindenhová hozzáférni vele – de ahová igen, ott a hagyományos levevőknél jobban használható. Általában jól alkalmazható tengelyekről gyűrűk letolására is.

 

 

Leírás:

Platólevevő készlet. Szép, komplett álló csavaros-szorítós platólevevő készlet, kis kiütő-betétekkel kiegészítve, kétféle méretre. 7*7 cm-es, gyönyörűen kidolgozott, lakkozott kis kerek fadobozban. Minőségi készlet a XX. század közepe tájáról.

 

Leírás:

Kis Boley beütő-készlet. Állvány nélküli beütő-szerszám, sík beütő-talppal, különböző méretű beütő-szárakkal („punznikkal”).

 

Leírás:

Favorite gyártmányú kis beütőkészlet. Szép, teljes órás szegecselő-készlet, talppal, teles beütő-szár sorral. Számtalan feladathoz nélkülözhetetlen szerszám (tengelyek ki- és beütése, csapágyak összehúzása stb..).

 

Leírás:

Nagy Leinen szegecselő-készlet. Kettős méretű beütőszár-sorral, az apróbb és nagyobb méretű alkatrészekhez mind található megfelelő. Az egyik legkiválóbb szegecselő-készlet, amivel találkoztam.

 

Leírás:

Apró G.Boley szegecselő készlet. Nem mai, de már viszonylag modernebb, feltehetően talán a 60/70-es évekből származó készlet, erre utal a fa helyett plexi tartókonzol. Teljesen komplett, bár használt, de jó állapotú kis szerszámkészlet.

 

Leírás:

Szegecselő csúcsok-betétek. Nagyszámú, külön beszerzett betét, amelyek nagyon jól kiegészítik a Favorite és Boley készleteket, mindenféle speciális profilú támasztócsúccsal, kövek, csapok, csavarok kiütéséhez. Tartalmazza az AZ eszterga összes támasztócsúcsát is, beleértve a kis, „tű” csúcsbetéteket is. A kis fa tartót külön ezeknek készítettem egyszerű bútorlapból, úgy is néz ki…

 

 

Leírás:

Favorite csapágykő-prés. Kőcsapágyak precíz ki-be sajtolására készült precíziós állványos szerszám. A modern, sajtolt köves csapágyazások szerelésénél nélkülözhetetlen, törött kövek cseréjénél fontos szerszám.

 

Leírás:

Seitz csap- és kő-mérő, csap-egyengető plató. Igen érdekes kis szerszám, a körben elhelyezett 33db, precíziós, kalibrált méretű csapágykővel egyfelől könnyen megállapítható egy ismeretlen méretű csaphoz tartozó csapágy-méret, de lehetőséget ad kicsit ferde, sérült csapok kiegyenesítésére is. A plató átmérője 38mm, gyakorlatilag új állapotú, ritkán felbukkanó eszköz.

 

Csapfúró és csap-megmunkáló, menet-készítő szerszámok:

Leírás:

Menetmetsző vasak. Kemény, edzett acélból készült órás menetmetsző sablonok, új csavarok-menetek készítéséhez, régiek felújításához.

 

 

 

 

Leírás:

Csapfúró szerszám. Antik, íjas meghajtású szerszám, törött csapok pótlásához, a tengely végébe új, a pótolt csapot befogadó furat készítéséhez. Fáradtságosan kezelhető, nagy ügyességet igénylő szerszám, lényegesen kényelmesebb az esztergára szerelhető csapfúró feltét használata – de egy időben ez volt a legelterjedtebben használt ilyen célú szerszám.

 

Leírás:

„BÉLA” márkanevű (a gyártóra utaló), hazai gyártású, de „ipari” minőségű érdekes kis csapfúró-készlet, amely a szokásos menesztős csapfúró betétsor mellett még egy zsakó-jellegű betétsort is tartalmaz, amivel az elkészített, javított végcsapok polírozása is megoldható volt. Tehát ez a kis szerszám egyben egy miniatűr zsakó is – ebbéli minőségében igazán különleges, ritka instrumentum!

 

 

 

Leírás:

Zsakó. Csap-polírozó szerszám. Új, vagy kopott csapok fényesre és pontos méretre-polírozására alkalmas, nagyon fontos órás-szerszám. Szintén íjas meghajtású és satuba fogható, a mai napig nélkülözhetetlen készség. Szép kivitelű példány, dobozában fiókkal a csap-polírozó reszelők számára. Megvan a csap-mérő sablon is.

„Fürst J. és társai” forgalmazásában, a két világháború közötti időszakból.

 

Leírás:

Egy másik zsakó. Nagyon szép kivitelű és állapotú szerszám, alpakka vázzal, legömbölyített ágyazatokkal. Hiánytalan, csap-mérő sablonnal, jó állapotú szárakkal.

 

Leírás:

Még egy zsakó. Különleges kialakítású, félköríves alpakka ágyazattal készült, nagyon szép szerszám. Eredeti, kis százéves íjjal, tartalék csapvég-polírozó kis lyuksoros betétekkel.

 

Leírás:

Még egy zsakó, sosem elég belőlük… Ez viszont egy igazi „NOS” példány, német gyártmány, és bár kb: 50 éves lehet, soha nem használták, ki sem csomagolták, a dobozában még at eredeti zsírpapírba volt csomagolva minden… Az idő kis patinát hagyott rajta már, de kitakarítás után tényleg teljesen új lett. Nagyon praktikus, használható kivitel, a menesztő lehajtható kettős karommal, kis, főleg kar- és kis zsebóra kerekekhez, és igen kényelmes kiegészítésként egy rugós orsóra fűzött húzó-damillal, amivel íj nélkül is szépen kezelhető. A doboza is újszerű, hibátlan – különösen belülről.

 

Órarugó szerelő-, javító- mérő eszközök: 

Leírás:

Rugómérő sablon. Rugók szélességének mérésére, és a rugóházak ill. feltekert rugók átmérőjének mérésére szolgáló sablon.

 

Leírás:

Rugóvég-lyukasztó. Törött rugó végébe a rugóházba ill. rugómagba való akaszkodást szolgáló, megfelelő méretű és formájú akasztó-nyílás készítésére való speciális fogó. Mással nagyon nehezen pótolható, a rugó külső végére szegecselőn elég jól lehet furatot készíteni, de a belső, rugómagra akaszkodó végre csak ezzel a szerszámmal lehetséges a szükséges akasztó-nyílás kialakítása (erre szolgál a fogó legvégén látható betétrész).

 

Leírás:

Kis méretű rugóvég-lyukasztó fogó, hasonló célra, mint az előző, de kifejezetten kis méretű, kar- és zsebóra-rugókhoz. A végén elforgatható csillag-tárcsás lyukasztóval. Antik karórákhoz igen praktikus, és ezzel, az előző fogóval ellentétben a rugók belső, a rugómagra akaszkodó vége is hozzáférhető.

.

 

Leírás:

Rugóbetekerő készlet, nyolcféle méretű betéttel. Alapvetően kicsi, kar- és zsebórákhoz való, egészen praktikus, ténylegesen jól használható kis szerszámkészlet. Különösen „S” rugók, illetőleg igen keskeny kis rugók (amelyek nagyon könnyen kipattannak a rugóházból) feltekerésénél könnyíti a munkát. 13,5*7,5*5,3 cm-es elhúzható fedelű fadobozban.

 

Leírás:

Rugó-feltekerő szerszámok. Kis, satuba fogható alkalmasságok, nagyobbacska rugók feltekerését és rugóházba helyezését könnyítő szerszámok. Mivel az ilyen, nagyobb méretű rugókat általában kis gyakorlattal kézzel is nagyon szépen be lehet hajtani a rugóházba, így nélkülözhetetlennek nem nevezhetők.

 

Leírás:

C.W.Z. márkajelzésű, igen speciális kivitelű, kiváló minőségű kis rugó-feltekerő kézi szerszám. A mintegy 9cm hosszú, kb. 18mm-es rugóházig alkalmazható (a legtöbb kar- és zsebórához ez még elég) kis eszköz fanyelű, finoman kidolgozott racsnival és rugóvég-fogó villával. A rugó forgásirányától függően a racsni egy karral reverzálható.

 

Fúró-maró, vágó, csiszoló szerszámok:

Leírás:

Fúró-süllyesztő szerszám. Kis furatok, süllyesztések kialakítására szolgáló, íjas meghajtású, satuba fogható szép kis szerszám.

 

Leírás:

Kézi hajtású kis fúró-hajtány. Satuba fogható, apró, szíjjal, íjjal meghajtható kis fúrókészség, a fúróhegyek a forgórész kiszélesedő végébe illeszthetők.

 

Leírás:

Homlokmaró szerszám. Süllyesztékek, lépcsős furatok készítésére, furatok tisztítására való kis kéziszerszám, befogó-szárral, és cserélhető maróbetétekkel.

 

Leírás:

Kőfészek-maró. Nagyobb órákba réz csapágy-csészék kialakítására, tisztítására való állítható kéziszerszám.

„Garay Samu és és társa” forgalmazásában, a két világháború közötti időszakból.

 

 

 

Leírás:

Kőfészek-nyitó. Antik, foglalt kövek foglalatának törés miatti cserénél szükséges kinyitására szolgáló állítható betét-soros szerszám.

 

Leírás:

Kőfészek-nyitó. Szintén antik, foglalt kövek foglalatának szakszerű felnyitására szolgáló ügyes kis szerszám, cserélhető betétekkel.

„Fürst J. és társai” forgalmazásában, a két világháború közötti időszakból.

 

Leírás:

Vegyes marókészlet. Tartalmaz kőfészek-marót, ill. csapágy-csészék kialakítására kerek keményfém betétes marófejeket.

„Fürst J. és társai” forgalmazásában, a két világháború közötti időszakból.

 

  

Leírás:

Homlokmaró szerszám, „Bügelfräsmaschinchen”. Satuba fogható, forgatható tartóban többféle méretű marófejjel rendelkező kis szerszám. Eredendően zsebórafül-váll marására, a kengyelek méretre-igazítására készült specializált szerszám, de korlátozottan alkalmas például vállas csavarok kialakítására is.

 

Leírás:

Csapágycsésze-maró. Kerek marótárcsa-betétes szerszám, a csapágycsészék kialakításához illetőleg tisztításához. Természetesen réz csapágyakhoz való, elsősorban nagyobb órákhoz, faliórákhoz.

 

  

Fűrészasztal

Aprócska, kb: 16*19cm-es körűrész-asztalka, ami a plexi és fa kiegészítők megmunkálásához nagyon hasznos, de a szabványos 10cm-es csiszoló-vágó tárcsákkal esztergakések köszörülésére és hasonló feladatokra is igen praktikus. Nem egy túl impozáns valami, de például fa tokrészek megmunkálását nagyon megkönnyíti. Nem mondanám nélkülözhetetlennek, de nem is egy komoly pénzügyi befektetés, ajánlható, és egyéb, nem órás barkács-feladatokhoz is hasznos lehet (egy kapanyelet is simán elfűrészel még.. 😊 )

 

 

 

 

Proxxon „munkaasztal”

Precíziós fúráshoz és maráshoz összeállított, egészen jól bevált kis munkagépek. Kis koordináta-keresztasztal és állványos fúró – valamint egy FF230 asztali marógép, erős gépsatuval és forgóasztallal, sok befogóval-marófejjel. Egyedi tokok és más vázszerkezeti alkatrészek kialakításához, precíz fúráshoz-maráshoz igencsak szükséges szerszámok.

 

 

Polírozógép

Két oldalas, kellően nagy teljesítményű (250W) villanymotorra épített polírozó gép, tokok polírozásához, csiszolásához, megfelelő korongokkal mattításához. A fa tartódoboza házi barkács, bútorlapokból állítottam gyorsan össze, de nagyon jól bevált a feladatra, kis porszívó-fejjel még a por-törmelék folyamatos elszívása is megoldott.

 

Celluloid-, plexi óraüveg készítő-alakító, behelyező szerszámok:

 

Leírás:

Régi magyar gyártmányú Horla (Horlai Lajos) cellap-vágók. Két kis kézi hajtású síkeszterga, celluloid-plexi óraüvegek megfelelő méretűre vágásához. A két világháború között készült, nagyon praktikus, hazai gyártású kisipari szerszám. Máig kiválóan alkalmas egyedi méretű plexi-óraüvegek készítéséhez.

 

Leírás:

Horla cellap-domborító. Az egyedi méretre levágott celluloid-plexi lapok behelyezéséhez szolgáló szerszám. A lapot egyenletesen kónuszosítja, lehetővé téve a rámába illesztést. Acél fogórész, sárgaréz betétek – hiánytalan, hibátlan!

 

Leírás:

Egy másik domborító készlet. Kicsit vegyes, nyilván pótolgatott, elcserélgetett betétekkel, ebben már vannak műanyag és alumínium betétek is. Ezzel együtt remekül használható.

 

Leírás:

Egy újabb cellap-domborító készlet. Szép, komplett dobozos szerszám, jó állapotban, a kézi nyomóprés rögzítésére érdekes kis csavaros leszorítóval.

 

Leírás:

Még egy cellap-domborító készlet… Ez ömlesztve, doboz nélkül érkezett – viszont a szokásosnál nagyobb (18 darabos a jellemző 12-14-16 helyett), és teljesen új állapotú, nagyon jó minőségű betéteket tartalmaz, így készítettem egy tartólapot neki, és használatba vettem…

 

 

Leírás:

Az egyik legkiválóbb karmos plexiberakó fogó, amivel eddig találkoztam. Régi USA gyártású szerszám, feltehetően az 1960/70-es évek környékéről. Műanyag test, de masszív fém mechanika, sok réz karommal, nagy átmérővel, igen nagy nyomatékkal, erősen képes a plexit összeszorítani. A talpazat és a fogó testén a skálázásnak megfelelően körben elhelyezett emelkedő magasságú szemölcsök lehetővé teszik, hogy a talpazat közepére tett plexit garantáltan központosan, és pontosan a kívánt magasságú peremmel fogják meg a körmök. A ma kapható, külön talpas fém fogók a közelébe sem érnek, karórához nem létezik olyan magas vagy éppen lapos, kicsi vagy nagy plexi, amit ne tudna kényelmesen kezelni.

 

  

Germanov-Simon plexifogó VS 32

Hasonló a másikhoz, abszolút kiváló karmos plexiberakó fogó, feltehetően ez is 1950/70-es évek időszakából. Műanyag test, masszív fém mechanika, réz karmokkal, a befogás magasságát beállíthatóvá tevő talpazattal. Teljesen új, használatlan szerszám „elfekvő készletből”, még az eredeti doboza is megvan.

 

Esztergák, forgó-megmunkáló kisgépek és tartozékaik:

 

  

Leírás:

Lorch kiseszterga készlet. Remek kis órás eszterga apró dobozkában. 6mm-es befogású, nagyon szép állapotú és jól felszerelt kis készlet, hibátlan orsóval, kézi késtartóval, hiánytalan támasztócsúcs-sorral, bőséges patron-sorral, csapfúró-betéttel, kis osztótárcsával-tapintóval. Még az eredeti olajozó-furat fedő kis fém gombok is megvannak. Satuba fogható, remek kis alap-eszterga.

 

Leírás:

Hazai gyártású, a 30/40-es évekből származó precíziós eszterga-motor. Akad hozzá egy szabályozó transzformátor is, így hébe-hóba a kis Lorch eszterga meghajtására használom.

 

Leírás:

Íjas kézi csúcs-eszterga a XIX. századból. Antik szerszám, csúcsok közé fogott, menesztővel meghajtható szerszám. Használata nagy ügyességet, és még nagyobb türelmet igényelt, elképesztő, hogy a régi mesterek ilyen szerszámokkal milyen munkára voltak képesek!

 

 

 

  

  

Leírás:

NDK gyártmányú kb: 40-50 éves AZ (Andra und Zwingenberger) eszterga. Jól felszerelt-összeállított, most már komplettnek mondható szerszámkészlet. Jelenleg már egy precízen szabályozható inverterrel meghajtott Siemens hajtó-motorral, többféle szupportal, mind a mikrométeres, mind a karos „schnell” szupport megvan hozzá, csapfúróval, számos  fúró-betéttel, sokféle befogótárcsával, teljes patronsorral, fogaskerék-maráshoz utólag hozzá illesztett osztótárcsával és marófej-befogóval. Extra hosszú tartó-tőke és a normál mellett a kis számban készült, nagyon praktikus karos gyors-behúzós ágyazattal. Az alkatrész-készítés univerzális szerszáma.

 

  

Kis esztergabáb

Apró esztergabáb az AZ esztergához, késtartóban rögzíthető, hosszú, önmagában már nem stabil, de a végén támasztócsúccsal nem fixálható (pl: fúrásnál) hengeres alkatrészek biztonságos megtámasztásához (a képen szerszám-nyélnek szánt 6mm-es farudat fúrok vele). Alumínium és sárgaréz „kisipari”, de korrekt szerszám.

 

Leírás:

C.Culman – amerikai gyártmányú, 8mm-es esztergába fogható kis billegő-befogó patron („balance chuck”), a szerelt billegők egyben, a tengely kiütése nélküli csap-megmunkálásra, esetleg fúrására is alkalmas befogószerkezet, többféle furattal ellátott betéttel. A befogott billegő tengelyének másik csapját hátulról központosan meg tudja támasztani, így főleg a finom munkákhoz, polírozáshoz, csap egyengetéséhez nagyon alkalmas. Ritka, érdekes kiegészítő, igen szép acélmunka.

 

Leírás:

Egy újabb, esztergába fogható kis billegő-befogó patron („balance chuck”) készlet, ezúttal két különböző méretben. Ez 5mm-es furatú patronba fogható (így elvileg bármilyen esztergában alkalmazható, és ugyanúgy a szerelt billegők egyben, a tengely kiütése nélküli csap-megmunkálásra, esetleg fúrására is alkalmas befogószerkezet. A kisebb inkább karórák, a nagyobb zsebórák billegőjéhez alkalmazható kényelmesen. Szintén ritka, érdekes kiegészítő.

 

Leírás:

Eszterga szív-készlet. Támasztócsúcsok közötti, menesztővel történő esztergáláshoz nélkülözhetetlen elemek – igaz, ma már így igen ritkán szükséges esztergálni.

 

Leírás:

Még egy – gyári Boley - eszterga szív-készlet. Támasztócsúcsok közötti, menesztővel történő esztergáláshoz nélkülözhetetlen elemek – igaz, ma már ritkán szükségesek, de ez egy szép, ép állapotú sorozat.

 

Leírás:

Két „Fortuna” – kis maróágyazatok, az eszterga szupportjába befogva, vízszintes tengelyű, meghajtott kis készülékek, amelyekbe maró-fűrészelő tárcsákat lehet rögzíteni. A bal oldali az AZ eszterga saját gyári tartozéka, és az eszterga szokásos patronjait tudja fogadni, bronz siklócsapággyal. A másik golyóscsapágyazott, és fix tengelyes kivitelű, viszont a befogó-része is megvan…

 

Leírás:

Két gyári Koch lépcsős tárcsa – tokmány – AZ esztergához. Ezek voltak az eszterga gyári tárcsái is, de a hat pofás kivitel igen ritka, külön kapható, drága tartozék volt. Teljesen új állapotban, eredeti dobozukban, zsírpapírjukban, a beléjük száradt gyári zsírral – tisztítani kellett őket, de teljesen hibátlan, érintetlen állapotú, értékes kiegészítők. Még a gyári kis reteszelő-pálcájuk is megvan a beállításhoz.

 

 

Leírás:

Egyedileg kialakított speciális hatpofás lépcsőstárcsa, elsősorban rámák-gyűrűk esztergálásához. Nagyon kis lépcsőnként emelkedik, a központi csavaros idommal feszíthető elő, és nagyon szilárdan, megbízhatóan rögzít vékony, egyébként nem megmunkálható rámákat is.

 

Leírás:

Boley kis csúcseszterga készlet. Menesztőkkel, csapfúró és csapfényesítő tartozékokkal. Zsakóként, csapfúróként még ma is jól használható, bár esztergaként igazán már nem praktikus szerszám – de nagyon szép. Jó állapotú 25*15*12 cm-es saját dobozában. Az első világháború előtti időkből, még az ára is bele van írva a fedélbe: anno 65 koronáért mérték…

 

 

  

Leírás:

Boley kerekes hajtány esztergához. A huszadik század elejéig, az elektromos (esetenként sűrített levegős, vízhajtású) eszterga-meghajtások megjelenéséig az órás esztergákat íjjal, vagy fejlettebb megoldásként efféle kerekes meghajtással működtették. Az igen súlyos (kb: 5kg) vasvázas kis készülék rendelkezik befogatóval az esztergához, a szíjas transzmissziót megvezető görgőkkel, és a nehéz, jól csapágyazott kerék felpörgetve egyrészt nagy, az íjas meghajtással nem elérhető fordulatszámot biztosított, másrészt elég nagy mozgási energiát tárolva aránylag egyenletessé tette a futást. Az utolsó képen látható segéd-karon keresztül pedálos meghajtáshoz is kapcsolható volt, ez még praktikusabbá, használhatóbbá tette, már majdnem az elektromos meghajtással egyenértékűvé. Stílusosan a kis Boley csúcsesztergával, egy sima satuban rögzítve fotóztam, szíjat rátenni kicsit problémás lett volna, azt kéretik odaképzelni…

 

Leírás:

Ránézésre igen nívós kisipari készítésűnek tűnő, de egészen remek asztali törpe-eszterga, apróbb és inkább nagy-órás feladatokra, tengelyek igazítására, hasonlókra. Gondosan csapágyazott orsó, a befogórész precíz hárompofás tokmány – használható, de azért a patronos befogással össze sem hasonlítható megoldás. Az ágyazathoz Boley-jellegű tőke csatlakozik, kézi késtartóval.

 

Leírás:

Lorch-jellegű kis, „csupasz” csúcseszterga, a szokásosnál jóval hosszabb, kb: 26cm-es tőkével. Önmagában voltaképpen nem sok mindenre jó ma már – de a támasztócsúcsok feltehetők a szintén Lorch esztergára épülő kis fogmaró gépre, így kiegészítőként hasznosítható – ezért került a kollekcióba.

 

Leírás:

Boley csavarfej-polírozó. Kopott-sérült csavarfejek polírozásához, síkba csiszolásához alkalmas satuba fogható, nagyon praktikus kis kézi-szerszám. Csavarok kékítése előtt a polírozás mindig szükséges!

 

Leírás:

Szép és igen teljes F.Lorch csavarfej polírozó készlet. Kétféle, sima és polírozó-tárcsás tőkével egyaránt, teljes, hiánytalan befogó patron sorral, saját kis fadobozában.

 

Leírás:

Különleges, nagy csavarfej-polírozó készlet. Nem a megszokott, egy befogó tőkével és sok betéttel operáló, hanem több különálló komplett szorítófejjel (mandrinnal) készült, állítható tőkés, nagyon gondosan kidolgozott, értékes, nagyméretű fadobozos precíz szerszámkészlet. XX. század eleji műszer, jellemző módon „pazarló”, igényes, aprólékos kivitelben.

 

 

Leírás:

Kézi maró készülék. Régi, XIX. századi kézi hajtású horony- és kúp-maró készülék. A szokásos módon satuba fogható, és a két irányban mozgatható, szánon elhelyezett késsel, kézi hajtás mellett hornyok, vállak, kúpok marhatók, lépcsős alkatrészek is készíthetők. Kissé megviselt, pár apró szerelvény hiányzik, de tulajdonképpen akár még mindig használható, nagyon ritka, érdekes, különleges kéziszerszám. Nagyjából 25*18cm méretű, acél felépítésű, réz fogaskerekekkel, kis fa fogantyúval.

 

     

 

 

Zhouyu „transformers” kisgép

Szórakozásból kísérletként beszerzett, de kis terhelésre, hébe-hóba voltaképpen megdöbbentően praktikusan alkalmazható „transformers” kivitelű, nyolcféle szerszámmá némi szereléssel gyorsan átalakítható műanyag-fém kit kialakítású moduláris szerkentyű. Próbálgatás alapján a maga korlátjai mellett voltaképpen kis órás esztergának is megfelelő, meglepő, de elégséges pontosságú és képességű például egy zsebóra-tengely kézi késsel kialakításához. Átalakítási apróbb munkákhoz marógépnek is alkalmazható (tokmányt érdemes beszerezni hozzá), osztótárcsával is rendelkezik, állványos fúrógépként, műanyag-fa munkákhoz fűrésznek is átalakítható. Léteznek fém (alu idomos) kivitelei is, azok még alkalmasabbak kezdők számára első, belépő szintű szerszámnak.

 

 

 

   

Hyundai HYD-300 műszerész eszterga

Az „igazi” esztergák között aprónak számító, de azért így is jó 40 kilós, 400W-os motorral szerelt asztali műszerész eszterga. Beépítések ill. egyedi zsebóra-tokok készítéséhez már nem nélkülözhető szerszám-kategória, a kis órás eszterga nem bír el ekkora feladatokkal. Megfelelő kiegészítőkkel jól bevált, korrektnek mondható és saját kategóriájában olcsó, ajánlható szerszámgép. Ugyanakkor a gyári három pofás olcsó tokmány karóra-tokok befogására nem alkalmas (egyszerűen útban vannak a lábak), mi több, nem is elég pontos hozzá – négypofás jobb minőségű tokmány, erősebb meghajtószíj és áttételi kerekek, megfelelő kések, támasztócsúcsok, fúráshoz tokmány mind szükséges hozzá – szerencsére minden beszerezhető a szokásos ésszerű kínai-indiai árakon…

 

  

Recéző készülék a műszerész esztergához

A kis HYD-300-as eszterga 10-es befogójába illeszkedő ollós recéző. Alkalmas rudak, szerszámnyelek csúszás elleni megrecézésére – és ami fő, egész jó kinézetű egyedi koronákat lehet vele készíteni egyedi beépítésekhez, tokokhoz.

 

Fogaskerekek javítására-készítésére szolgáló szerszámok, kiegészítők:

Leírás:

Finírgép. Pompázatos antik órás-gépezet. Fogaskerekek javítására-marására szolgáló, nagyon fontos órás-szerszám. A fiókban látható modul marótárcsa-sorral kialakítható a szükséges fogprofil. Alkalmas nagyobb átmérőjű (és fogméretű) fogaskerekek megfelelő fogméretűre és átmérőjűre marására, sérült-pótolt fogazás hibátlanra megmunkálására.  Kézi hajtású, finom kidolgozású, értékes, precíziós kisgép.

 

 

 

Leírás:

„ZAHNRADSTRECKMASCHINE” – C.W.Zipperer

Igen ritka, különleges órás-szerszám, zsebórák és karórák megkopott kerék-koszorúinak megnyújtására. A kotyogós, kopott fogazatú kereket a görgős „mángorló” felületen körbehajtva a fogakat ellapítja-megnyújtja, és ezek után finírgépen a fogazat helyreállítható. Aprócska, de nagyon szép kidolgozású, elég összetett, igen ritka és értékes kis órásszerszám.

 

Leírás:

Kétoldalas, középméretű (101mm) osztó-tárcsa esztergához. Az AZ esztergához egyedileg készített közbetétekkel, tapintó-csúcsokkal. Fogaskerekek készítéséhez alkalmas eszköz, az esztergába befogva precízen osztható és marható a szükséges új fogaskerekek fogazása.

 

Leírás:

Még egy finírgép. Ez nagyobb méretű, és kidolgozottabb, mint a korábbi kis gépem, több szabadságfokkal, a maróasztal minden irányú állíthatóságával. A marófej itt függőlegesen mozog, és igen sok féle támasztócsúccsal felszerelt, minőségi szerszám, megvannak a marók, közbetétek is. A maró tengely csak egyik oldalon csúcságyazott, amúgy korrekt, külön olajozó-szemmel is ellátott, esztergára hasonlító fekvő csapágyban forog, a váz sem egyszerű sárgaréz, inkább alpakkának tűnik. Nagyon komoly kis gépezet.

 

 

 

  

Leírás:

Egy 8mm-es Lorch kisesztergára épített komplett fogmaró gépecske. Két, az összes fontosabb fogszámot lefedő osztótárcsával, és a szupportra épített függőleges marófejjel, kis, golyóscsapágyazott, vízszintes tengelyű befogóval. A meghajtást egy varrógépmotor biztosítja – nagyon precíz, apró kerekek egyedi készítésére alkalmas célszerszám, bár persze rendes esztergaként is alkalmazható.

 

 

 

 

Leírás:

Mindenféle marók népes gyűjteménye – fogaskerekek készítéséhez. Alapvetően egy finír-reszelőmaró modulsor, 0.07-es modultól 0.5-ig, a befogásukra készített közbetétekkel, a fogmaró esztergához külön gyártott tapintócsúcsokkal, különböző vastagságú vídia fűrésztárcsákkal, ezek közbetéteivel stb.. – a kezelhetőség érdekében egy kis fadobozban.

 

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu