HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

KLASSZIKUS SZÁMOLÓGÉPEK A „HŐSKORBÓL”:

 

 

       

 

      

SHARP Compet EL-8

Ez a masina gyűjteményem egyik éke, elvileg ő volt személyesen a világ legelső zsebszámológépe – ráadásul szép esztétikai, és teljesen jól működő műszaki állapotban, kompletten!

A modell 1970-es megjelenésekor (akkor 375 dollárba került) egyedülálló volt, rajta kívül csak a Canon Pocketronic létezett ebben a kategóriában – de az még nyomtatós kijelzésű volt, ez viszont már „rendes” VFD kijelzőt kapott. Persze mérete alapján inkább átmenet az asztali és a valóban zsebméretű készülékek között – de egy kabátzsebbe már tényleg befért, és saját akkuiról tudott működni. Kiváló minőségű készülék, több önálló NYÁK lemezen kialakított, igen komplex elektronika, a CPU kártya 4+1 chipes, további számos alkatrész és 9 chip a kijelző panelon, a kapcsolóüzemű táp újabb önálló panel, ahogy a reed-relés precíz billentyűzet is. A kijelző VFD csövek digitenként önálló, és egészen speciális (erősen megszokandó mintázatú..), „rajzolt” grafikájú Itron csövek, emellett még egy plusz kis kijelző-cső jobbra fent szimbólumoknak, valamint egy „alarm” LED. A készülék fémvázas, szerelt, súlyos, precíz, kivitelében is érezhetően drága masina. Saját eredeti töltőjével, még az akkuk is feltehetően az eredetiek lehettek – ezek már persze használhatatlanok, de nem folytak ki – kicserélve őket a készülék kiválóan használható – használatban is van…

 

 

 

     

SANYO ICC-804D

 Egy igazi kis gyöngyszem, minden tematikus számológép-gyűjtemény egyik éke – elvileg a világ második valódi zsebszámológépe 1971 májusából! Megjelenésekor ára is csillagászati volt, először 79500 jenbe (kb: 320$, mai áron úgy 2000$!) került, de kivitele is ennek megfelelő. Igényes, tiszta alumínium profilokból összeállított festett ház, a kijelzőn kis becsukható, gombnyomásra kinyíló védőfedéllel, aminek bezárt állapota mellett a készüléket nem lehet bekapcsolni – illetőleg bekapcsolt állapotban nem lehet ezt lecsukni – így védekeztek a véletlen bekapcsolva maradás ellen. Nagyon komplex felépítés, sok diszkrét alkatrész mellett 4 LSI chipre épülő elektronika, 8 digites (+2 „pötty”) piros LED kijelző, tölthető akku (4 ceruza-akkuval), saját hálózati töltőjével (elég nagy áramfelvétellel, de jó pár órás autonómiát már így is biztosított). A billentyűzet diszkrét nyomógombokból, azokba épített mágnesekből és egyedi, higany-nedvesített reed-relékből áll – látszik, miért volt drága… A nyomtatott áramköri huzalozást kikezdte már a nedvesség, néha be-bevillan valami, de nem igazán működik – nem baj, komplett, és szép gyűjteményi érdekesség.

 

     

Sperry Remington 661D

  Elképesztő egy szerkezet, a legkorábbi darabok egyike 1972-ből. A kijelző 6 különálló VFD (vákuum-fluorescens) elektroncső, kézzel önállóan szerelgetve. Valójában 12 számjegyig számolt, és az egyenlőségjel melletti nyíl-gombbal mutatta meg a másik hat számjegyet. Az egész számokról át lehetett kapcsolni két tizedes pontosságig számolásra – a piros „C” törlőgomb mellett látható kapcsolóval. Külön áramköri lapon a logika-billentyű-kijelző rendszer, és külön a tápegység – a VFD csöveknek nagyfeszültséget is elő kellett állítani. Látható, hogy anyag-alkatrész van benne rendesen… Gyönyörű állapotú, kifogástalanul működik ma is, és bár igen méretes jószág, de teljesen használható.

 

  

Unisonic Mini

Igazán különleges masina 1972-ből. A Mini jelző csak saját kora relációjában illett rá, amúgy elég termetes masina, műszakilag a Sperry-Remington 661 testvére. A kijelző 6 digites, különálló VFD csövekből szerelt, az elektronika eléggé összetett, a kijelző két részletben képes a végeredményt megjeleníteni, a kettő között gombbal lehet váltani. A funkciók nagyon gyérek, még a Remingtonhoz képest is szűkebb a használhatóság, tizedespont nincs is, a helyi-értékeket fejben kell kezelni… A maga korában így is elég drága masina volt, a mellékelt számla szerint 1973-ban Ausztriában 1050 schilling volt az ára. Tápellátásáról 4 ceruzaelem gondoskodik, még midig működőképes.

 

 

 

      

Olympia CD-80

 Egy újabb „ősbölény”, egy igazán korai masina 1972-ből. Már egy chipes, a Texas első teljes integráltságú chipjére épülő, de még rengeteg diszkrét alkatrészt (többek között 36 tranzisztort – egy televíziónak elég lett volna ennyi akkoriban!) tartalmazó elektronikával. A kijelző is még különálló VFD csövekből összeépített kis modulos konstrukció, a billentyűzet meg hallatlan jó minőségű, önálló gombokkal, kis mágnesekkel és egyedi Reed-relékkel készült. A tok is igen erős, jó minőségű, meglehetősen nagyméretű. Az akkuk már persze tönkrementek, de saját adapteréről üzemképes – csak a kijelző két utolsó szegmense nem az, de gyűjteményi különlegességnek így is remek.

 

     

                                  RAPIDMAN 800

Egészen korai, igen érdekes kialakítású alapfunkciós számológép 1972-ből. A világ első 100 dolláros számológépe volt – ott és akkor mindenki más drágább készülékeket tudott csak készíteni! Pedig normális kivitelű modell, 8 digites LED kijelzővel és elég  komplex elektronikával, egy kalkulátor-chippel és sok diszkrét alkatrésszel megoldott kijelző-meghajtással készült. A tokja érdekes, „szappantartó” kivitelű hajtogatott műanyag, a fedőlap anyagából kialakított billentyűzettel, és külön hibajelző LED-del. Gyakorlatilag újszerű, használatlan állapotban, és még az eredeti doboza és leírása is megvan – igazi gyűjteményi darab!

 

   

Texas Instruments DATAMATH TI-2500

  A Texas legkorábbi széria-gyártású kalkulátora, a készülék 1972 szeptemberében jelent meg, az alacsonynak erős túlzással sem nevezhető 120$-os áron. Alapfunkciós számológép, de igen jól használható, nagyon jól kidolgozott, masszív, erős, bár vastag, de nem nagy berendezés. Minősége olyan jó, hogy a ház elsőre fémnek tűnik, a híres Klixon billentyűzet gombjai is nagyok, kattannak, nagyon kellemesen használható! Mint a szerkezeti képen is látható, még bizony bonyolult elektronikával, 5 IC, számos diszkrét alkatrész felhasználásával. Jó állapotban, fixen beforrasztott elemekre átalakítva. Egyfajta történelmi nevezetesség, még a Texas kalkulátor-múzeumát is róla nevezték el. Ez a készülék a második, módosított szériából származik.

 

    

 

 

Sharp EL-801 ELSI MINI

  Fantasztikus kis gyöngyszem a legkorábbi kalkulátorok közül, 1972-ből, kiváló kidolgozással. Pici, bár vastag, kiváló minőségű, nagy részben fém tokozású kis alapfunkciós műszer. A kijelző 8 digites LED, még részben diszkrét tranzisztorokkal meghajtva, a készülék a két LSI IC-n kívül 12 tranzisztort, 7 diódát, 3 kondenzátort, 35 ellenállást és egy varisztort is tartalmaz – zsúfolt, de rendkívül precíz kialakítású jószág. Az elemek külön kihúzható rekeszben vannak, a kapcsoló bebillentős-eltolós precíziós darab, remekül kezelhető nagy gombokkal, jól leolvasható nagy kijelzővel.  Külön LED az elem kimerülésének jelzésére. Bár a vele egyidős TI2500 kényelmesebb, praktikusabb számológép – ám ez sokkal modernebbnek tűnik nála – igen eltalált a design. Csodás darab!

 

    

MONROE 20

Egészen korai, érdekes számológép 1972-ből. Alapfunkciós készülék, nagyon igényes, nagyméretű billentyűzettel (külön gombok, rugók, érintkező-lapok), egy chipes, de igen igényesen kialakított, a 8 digites piros LED kijelzőt külön, meghajtó áramköreivel együtt kiöntött modulon tartalmazó, és a tápegységet is külön panelen megvalósító konstrukció. Az akkuk már tönkrementek, a speciális csatlakozók miatt a tápellátás kicsit nehézkesen megoldható, de a készülék még mindig működőképes.

 

  

 

 

Triumph 60

 Nagyon érdekes, korai kalkulátor 1973-ból. Méretes, a „zseb-kategória” határait feszegető házban, külön, kivehető elemtartó-csatlakozóval, igen jó mechanikai minőségben. Közepesen komplex elektronika, szimpla alapfunkciós képességek – és ami igen furcsa, az a 6 számjegyes, nagyméretű (normál elektroncső átmérőjű) VFD kijelző-cső. A készülék nem is kezel több digitet – ami valójában meglehetősen korlátozottan felhasználhatóvá teszi – viszont gyűjteményi szempontból annál érdekesebb. Igen szép és kifogástalanul működő állapotban, eredeti hálózati adapterével.

 

 

 

 

SHARP EL-120

Egy igen érdekes, korai „költséghatékony” készülék volt ez, 1973-ból, a Casio Mini-re adott válasz. A masina aránylag méretes és súlyos, a spórolás leginkább a kijelzőn érhető tetten, ami egy mindössze 3 digites VFD kijelző-cső – az elektronika pedig egy chipes, de meglehetősen komplex, leginkább egy korabeli zsebrádióra emlékeztet. A készülék ettől függetlenül 9 digites pontossággal számol, de ebből egyszerre csak az egyharmadát tudja megjeleníteni – és a sárga gombbal lehet váltogatni a részkijelzések között. Elég kétséges használati értékű megoldás – de gyűjteményi értékét csak növeli. Emellett a készülék oldalán lévő gombbal még számlálóként is használni lehetett. Jó esztétikai állapotban, teljesen működőképesen.

 

 

 

 

                                  UNICOM 103

Korai és különleges kialakítású alapfunkciós számológép 1973-ból. 8 digites LED kijelzővel és igen komplex elektronikával, sok-sok diszkrét alkatrésszel megoldott kijelző-meghajtással készült. Eredetileg egy külön, alul rátolható gyári akkupack is tartozott hozzá – ez már nincs meg, de 9V-os elemről megtáplálva teljesen működőképes készülék. Érdemes összehasonlítani a hasonló korú, hasonló feladatra és kapcsolástechnikával készült Sharp Elsi Minivel – a japán készülék azért jóval elegánsabb, optimálisabb felépítésű…

 

  

SINCLAIR Cambridge

 Sir Clive Sinclair egyik korai műve ez az 1973 augusztusában, 44 fontért megjelent kis alapfunkciós zsebszámológép. Érdekessége, hogy a gazdaságosságot mindig favorizáló Sir Clive kit formájában is forgalmazta. Feltűnően aprócska készülék, valódi zsebszámológép, jól átgondolt, jó minőségű felépítéssel, 8 digites piros LCD kijelzővel. A tápellátását 4 ceruzaelem biztosítja, és eredeti kis fehér műanyag védőtokja is megvan – igen szép, jól működő állapotú ritkaság!

 

  

SINGER Friden 123

 Nagyon korai, 1973-től készülő, és praktikusan kicsi méretű, kompakt alap-funkciós zsebszámológép, egyébként a Commodore MinuteMan 3 ikertestvére volt. A korra jellemzően komplex elektronikával, külön panelen elhelyezett 8 digites piros LED-es kijelzővel. A tápellátás sajátságos, ma már nem kapható 3V-os elemekkel működött – de adapterről most is kifogástalanul funkcionál, állapota is alapvetően jó.

 

    

TEXAS INSTRUMENTS SR-11

 Ez a készülék volt a Texas első tudományos számológép-szériájának második tagja, gyakorlatilag még a legelső 10-es modell minimális továbbfejlesztéseként. A készülék 1973 szeptemberétől volt kapható, akkor 120$ áron. Tudományos funkciói voltaképpen még elég szegényesek voltak, pár évvel később már inkább csak bővített alap-funkciós készüléknek minősült volna - de megjelenésekor még a kor élvonalát jelentette így is. Kijelzője a megszokott, itt 8+2 digites piros LED, az elektronika felépítése még igen komplex, 5 chip és nagy számú egyéb alkatrész található benne, a tápellátást három akkumulátor biztosítja. Meglehetősen szép, és teljesen jól funkcionáló állapotban.

 

        

Elka 101

 Ez egy igen különleges ritkaság – licenc alapján Bulgáriában gyártott, igen korai, 1973-től készülő, és meglehetősen apró méretű, kompakt alap-funkciós zsebszámológép A korra jellemzően eléggé bonyolult, egy Rockwell chip köré épített  elektronikával, külön panelen elhelyezett 8 digites piros LED-es kijelzővel.  Meglehetősen nyúzott állapotú, de működőképes készülék.

 

  

Elka 101

 Még egy Elka 101-es, az előzőhöz nagyon hasonlító, de azzal még sem teljesen megegyező modell. Itt a tizedes-jegyek számát állító kapcsoló hiányzik, pár a billentyűzet-panelen kialakításra került ez is, de fix átkötéssel van beállítva, és az előlapon a kapcsoló helye nincs kialakítva. Ettől eltekintve képességeiben és felépítésében azonos az előzővel, állapota elég jó, működőképes.

 

 

KALTRON 2001

 Egészen korai, érdekes VFD modell, valamikor 1973/74 környékéről. Nagy, hengeres zöld VFD cső, egy kerámia chipes kialakítás – nagyszámú diszkrét tranzisztorral megoldott kijelző-meghajtással. Jól kezelhető méret, vastag, testes, de még kézhez álló kivitelű alapfunkciós készülék, nagyon jó minőségben. A tápellátását négy ceruzaelem biztosítja, az áramfelvétel jelentős (1W teljesítményigényű). Saját, eredeti műbőr tokja is megvan, minden funkciója szépen működik.

 

     

Olympia CD-42

Elég jelentékeny méretű, korai, 1973-tól gyártott bővített alap-funkciós számológép. A kijelző 8 digites, hengeres zöld VFD kijelző cső, külön paneles, de amúgy egy chipes alapú elektronika, 4 ceruzaelemes tápellátás. Jól működik

 

    

 

 

Texas Instruments TI-1500

  Ez egy 1974-től készült alap számológép a Texas második számológép-családja volt. A jellemző 8 digites LED kijelzővel, két akkumulátorral megoldott tápellátással és az négy alapműveleten túl százalék funkcióval is rendelkezett – és a megelőző TI-2500-nál jóval kisebb, könnyebb készülék volt. Felépítése egyszerűnek még mindig nem nevezhető, de jóval kevésbé komplex elődjénél, és bár ára a még alacsonynak akkor nem mondható 70$ volt, de már ez is jelentős előrelépést jelentett az elődmodellhez képest. Nagyon szép, szinte új és komplett állapotban, gyári dobozával, leírással, gyári töltővel – gyűjteményi példány!

 

    

SOVRIN 908

Aránylag korai bővített alap-funkciós kis számológép 1974-től gyártva. A kijelző 8 digites piros LED, eléggé komplex, három-chipes elektronika. Érdekes kialakítású, egyszerűsége mellett jó minőségű és masszív, fiókos-kihúzós konstrukciójú fekete műanyag ház. A tápellátást egy 9V-os elem biztosítja, de szokatlan módon fix csatlakozókkal.  Jól működő állapotban.

 

 

PRIVILEG PC4007

Egy elég korai Privileg kb: 1974-ből. A készülék alapfunkciós, 3 chippel épült, de így is elég egyszerű elektronikával. A kijelző 8 digites piros LED, a kivitel klasszikus, amúgy tűrhető állapotban, működőképesen.

 

    

CANON Palmtronic LE-81

Meglehetősen korai, jól kidolgozott készülék 1974-ből.  A kijelző 8 digites piros LED, a billentyűzet még igen jó minőségű, méretes, az elektronika 2 Toshiba LSI chipre és számos diszkrét alkatrészre épített, összetett konstrukció. A telep-vezetékek sérültek, de adapterről tökéletesen működőképes, jó készülék, kicsit megkopott, de nem rémes állapotban.

 

  

OLYMPIA CD-71

 Méretes, súlyos (harmad kilós..) bővített alap-funkciós számológép a hőskorból, 1974-ből. A kijelző 8 digites zöld VFD, a beépített akku ugyan már rég elfáradt, de töltőről még remekül működik. Az elektronika kész alkatrész-temető, a Rockwell kalkulátor chipen túl két DIP meghajtó IC-t, 14 (!!) tranzisztort, 1 LED-et, 9 diódát, 13 kondenzátort, 33 ellenállást, 3 ellenállás-sort, transzformátort, biztosítékot, kapcsolót, egyebeket tartalmaz – bonyolult és jó minőségű, anno értékes, tartós berendezés volt. Még mindig szép állapotban, saját bőr tokja is megvan.

 

    

CANON Palmtronic LD-80

Klasszikus, korai készülék 1974-ből. Konvencionális megoldású 8 digites zöld VFD kijelzővel készült alapfunkciós számológép. Gondos kialakítású, jó minőségű billentyűzettel (külön gombok, külön rugó mindegyikhez), egy chipes elektronikával, 4 ceruzaelemmel biztosított energia-ellátással. Szép és jól működő állapotban.

 

  

PRIVILEG 810D

  Korai, 1974-es megjelenésű alapfunkciós kalkulátor. Elsősorban német nyelvterületen forgalmazták, azonos típusjelzéssel a Quelle katalógus-áruház kínálatában is szerepelt sokáig. A VFD kijelző megoldása érdekes és korszerű volt, nagy, robusztus modulként készítették. Alapvetően egy chipes konstrukció, de mint a korai készülékek mindegyikét, a kijelző tápegysége megbonyolította.

 Sajnos nem nagyon működik, táp- és kontakthibás, majd egyszer..

 

      

EXECUTRON 833

  Korai, 1974-es megjelenésű alapfunkciós kalkulátor. Szokatlan megjelenésű, fehér dobozos készülék, egy Hitachi-chippel, a kijelző tápegységével. Érdekesség a VFD kijelző korai modellekre jellemző, itt is jól megfigyelhető cső konstrukciója – eléggé tükröződött, de azért jól leolvasható, fényerős kijelzést biztosított.

 Kifogástalanul működik, ma is használható.

 

    

TEXAS INSTRUMENTS SR-50

 1974 januári megjelenésekor ez a modell igen jelentősnek számított az akkor még különlegességnek számító tudományos zsebszámológépek között. Kompakt, mégis nagy tudású készülék volt, a későbbiekben is megszokott 10+2 digites LED kijelzésű, egy memória-helyes készülék, számtalan funkcióval. Tölthető akkukkal, elég jó állapotban. Sajnos javításra szorul, remélem talán egyszer működőképes lesz. Új ára megjelenésekor nem csekélység, konkrétan 170$ volt.

 

    

                                  INTERTON

Nagyon nehezen beazonosítható, érdekes kivitelű, valószínűleg 1974 körül készült korai tudományos számológép. 8 digites LED kijelzővel és meglehetősen komplex elektronikával, 2 LSI és három további IC-vel, némi diszkrét körítéssel. Kevés, de egyenként három funkciót tartalmazó, elég rosszul kezelhető billentyűzettel, egykori tulajdonosa nevét viselő kis cetlivel. Bár felvillannak rajta digitek, de sajnos igazán nem működőképes – ám így is érdekes darab.

 

    

PRIVILEG

 Nehezen kideríthető pontos típusú Privileg számológép kb: 1974-ből. Korai 8 digites piros LED-es kijelzővel, érdekes kialakítású, aránylag összetett, több chipes elektronikával. Jó általános állapotban, hibátlan működéssel. Tápellátását 9V-os elem biztosítja, megvan az eredeti csatos műbőr tokra is. Alapvetően jó minőségű készülék, anno a Quelle házi forgalmazására készült.

 

      

Privileg 862M

 Elég korai, 1974-es évjáratú, bővített alap-funkciós számológép a Quelle saját márkás forgalmazásából. Lapos műanyag tok, a tápellátást egy 9V-os elem biztosítja, a kijelző pedig 8 digites piros LED. Az elektronika érdekes, egy MOS kalkulátor chip és két Texas kijelző-meghajtó áramkör mellett a tápegységet egy külön, bedugaszolt modulként tartalmazza – kicsit tákolmánynak tűnik az egész, de egyébként jól működik, esztétikai állapota megfelelő és teljesen funkcionális. Érdekességképpen az eredeti műbőr tokja, és Quelle-féle kezelési utasítása is megvan!

 

     

ANSWERMATH SA8

  Ez az USA-ban gyártott készülék típus-száma alapján látszólag nem is létezik – semmiféle információ nem lelhető fel róla… Műszaki felépítése és kivitele alapján ugyanakkor megegyezik a nagyjából 1974 körül gyártott Melcar 400-as kalkulátorral, minden bizonnyal annak egy OEM kivitele. Egyébként egy alapszintű tudományos funkciókkal rendelkező, komoly kis számológép, korántsem egyszerű elektronikával és érdekes szendvics-szerkezettel, piros, 8 digites LED kijelzővel.

 

    

KOVAC 868MR

 Elég korai, figyelemre méltó, bővített alap-funkciós jószág 1974-ből. Méretes, akkor nagyon modern megjelenésű, rátolható védőfedéllel– meglehetősen méretes kivitelben. Egy chipes, de elég komplex elektronikával, egy 8 digites zöld VFD kijelző-csővel. Teljesen működőképes, elég szép állapotban.

 

 

Lloyds Accumatic 999

Elég érdekes, viszonylag korai tudományos számológép 1974-ből.  A kijelző 8 karakteres zöld VFD, a kevés billentyű mindegyike kétfunkciós. Elég testes készülék, Rockwell processzorral, komplex elektronikával. Picit kopottas, de még jó és teljesen működőképes állapotban.

 

 

Casio 103-MR

 Viszonylag korai, klasszikus felépítésű készülék 1974-ből. Egy Hitachi HD3692 chipre épített bővített alapfunkciós számológép, 10 digites zöld VFD kijelzővel. Kimondottan testes, nagy készülék, igen jó minőségű kialakítással, hengeres VFD csővel. Nagyon szép, kifogástalanul működő állapotban.

 

    

MBO Manager

 Igencsak jól megtermett klasszikus felépítésű készülék 1974-ből. Egy Toshiba chip köré épített bővített alapfunkciós számológép, 8 digites hengeres zöld VFD kijelzővel. Nagyon szép, kifogástalanul működő állapotban. Eredeti műbőr tokja is megvan.

 

  

MBO de Luxe II

 Ez egy 1974-ben gyártott, nagyon tipikus, és akkor korszerű kalkulátor. A kijelző az akkor elterjedőben lévő 8 digites zöld VFD, bővített alapfunkciók memóriával, egy NEC kalkulátor chipre épített, külön CPU- és kijelző-paneles felépítéssel, hengeres kijelző-csővel, nagyobbacska műanyag dobozzal, két ceruza-elemes táplálással. Elég szép, bár kicsit karcos állapotban van, és kiválóan működik.

 

     

                                  MBO de luxe III

 Korai, 1974/75-ben készült bővített alapfunkciós számológép. A szinte már „megszokott” 8 digites VFD kijelzővel, egy NEC kalkulátor-chippel. Belső felépítése láthatóan egyszerűbb, optimalizáltabb, mint a funkcionálisan vele megegyező, egyel korábban látható de Luxe II elődmodell. Meglehetősen jó mechanikai kivitellel, szép és teljesen működőképes állapotban.

 

     

Privileg TM 708

 Viszonylag korai készülék az 1974 körüli időkből. Az akkor jellemző 8 digites LED kijelzővel, bővített alap-funkciókkal. Egy chipes kialakítással, és ritkán előforduló megoldással, öt ceruzaelemmel biztosított tápellátással. Kifejezetten szép, jól funkcionáló állapotban, saját adapterével.

 

 

Gilette GPA (Sinclair Oxford 100)

 A brit Sinclair (a ZX 81/Spectrum későbbi gyártója) által kifejlesztett, a Gilette számára megrendelésre gyártott alap-funkciós korai készülék 1974-ből. Korának megfelelő megoldásként 8 digites piros LED kijelzővel készült, bumfordi, de kényelmes gombokkal, 9V-os telepről táplálva. A készülék jól működik – számábrázolása is érdekes, a számok bevitelekor a nem használt helyi-értékeken 0-át jelez.

 

    

Commodore 776M

Alapfunkciós számológép 1974-ből. Igen igényes billentyűzettel (külön gombok, rugók, érintkező-lapok), kétchipes felépítéssel, 8 digites piros LED kijelzővel, tipikus „Commodoros” bézs műanyag házban. A táplálást 9V-os elem biztosítja, jó működéssel, szép esztétikai állapotban.

 

 

 

KOVAC SM-858M

  Régi, és igen jó minőségű bővített alap-funkciós számológép 1974-ből. Kijelzője 8 digites zöld, hengeres VFD kijelző-cső, az elektronika egy NEC processzorra épül, a kidolgozás igényes, alapos, a cégtől megszokott, kétfelé nyitható „szappantartó” tokkal. Igen szép esztétikai és műszaki állapotban, hibátlan működéssel.

 

   

CASIO Memory 8

 Korrekt kivitelű, korához képest igen korszerű megjelenésű bővített alap-funkciós számológép 1974-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egy Hitachi chipre és elég sok diszkrét épül. Műanyag ház, jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

      

CalcuCounter 362

Nagyon különleges, bővített alapfunkciós számológép 1974/75 körülről. A kijelző 8 digites LED, de a megszokottól eltérően nagyméretű, külön szerelt TIL jellegű kijelzőkkel, amelyek diszkrét tranzisztoros meghajtást kaptak, így a készülék sok, csak erre a célra 19 tranzisztort tartalmaz. A kijelző nagy, bár a fényereje viszont elég gyenge. Az elektronika elég komoly alkatrész-temető, a tasztatúra jó minőségű, a memória vezérlése teljesen rendhagyó módon tolókapcsolós (amúgy rém célszerűtlen megoldás). Minden ízében különleges, igen ritka modell, jó műszaki állapotban, jó működéssel. Tápellátását négy ceruzaelem biztosítja.

 

      

SANTRON 602

  Roppant érdekes, 1974/75 körül készült aránylag korai tudományos számológép. A kijelző 10 digites piros LED, a billentyű-elrendezés sajátságos, viszonylag kielégítő tudományos funkcionalitással. Az elektronika kifejezetten bonyolult, több chipes, három panelen megoldott kacifántos konstrukció, a mikroprocesszor kifejezetten lassú, összetettebb műveleteket másodpercekig végez, közben a kijelző „fut” – anno bosszantó lehetett, ma nagyon érdekes. Kifejezetten szép esztétikai állapotban, kicsit nehezen érintkező (cserélt-javított membrános) billentyűzettel, de alapvetően működőképes. Energiaellátását három ceruzaelem biztosítja.

 

    

Commodore GL-997R

Bővített alap-funkciós kis számológép 1975 környékéről. Egy chipes, de viszonylag komplexebb elektronika, 8 digites zöld VFD kijelző-cső, belső, tölthető akkumulátorok, tűrhető általános állapot. Az akkuk már eléggé végét járják – de amúgy a készülék működőképes.

 

      

CANON CANOLA 812

  A Canon híres, úttörő Canola szériájának egy „késői”, 1975-ből származó típusa. Inkább asztali, mint zsebszámológép, bár telepes táplálású, de elég nagydarab. A kijelző 8 digites zöld VFD, az elektronika egy Hitachi chipre épül. Az általános minőség nagyon jó, a billentyűzet kivitele is kiváló, önálló gombok, mindegyik saját rugóval, biztosítással – elpusztíthatatlan. Alapfunkciós készülék, jól működő állapotban.

 

 

HANIMEX ESR-80

 Jó minőségű bővített alap-funkciós számológép 1975-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egy Rockwell chipre épül. Műanyag ház, elég jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

    

MANNICS MK-800

  Ez egy klasszikus, valójában a Prinztronic által 1975 körül gyártott alapfunkciós kalkulátor. A kijelző hengeres, zöld fényű VFD kijelzőcső.

Szép, jól működő állapotban, még eredeti műbőr védőtokja, és leírása, garancia-levele is megvan!

 

 

ACCURON 600

 Igen érdekes kis apróság 1975 környékéről. Sajátos, 6 digites piros LED-es kijelzővel, két chipes elektronikával, és az ilyen kategóriában nem túl gyakori RPN számkezelési metódussal. A tápellátást egy 9V-os elem biztosítja, kicsit kopottas, de egész jó állapotban, működőképesen.

 

 

ADLER 81S

 Szép kis bővített alapfunkciós kalkulátor 1975-ös gyártással. Egy chipes elektronika, 8 digites zöld VFD kijelző, korrekt, maszív kivitel. Jó állapotban, működőképesen.

  

 

ELTEX ERS NC1

 Tudományos zsebszámológép kb: 1975-ös gyártással. Egy chipes elektronika, 8 digites zöld VFD kijelző, kevés gomb, a tudományos funkciókat másodikként valósították meg. Kicsit kopottas, de jól működő állapotban.

 

 

LEVIS

Egyszerű kis alapfunkciós masina 1975 környékéről. Egy Rockwell chipes, több további diszkrét elemet és tranzisztort is tartalmazó elektronika, 8 digites piros LED-es kijelző. Eléggé kopottas, de működőképes állapot.

 

 

OMRON 86

Eléggé korai, 1974-es megjelenésű alapfunkciós masina bizalomgerjesztő kialakítással. Egy chipes, korrekt elektronika, 8 digites zöld VFD kijelzőcső, szépen kivitelezett „szappantartó” házban. Jól működő, szép állapotban.

 

 

Sanyo CX-8144

Nagyon korrekt kis bővített alapfunkciós masina 1975-ből. Szép kivitelű, alulemez előlapú tok, meglehetősen összetett egy chipes elektronika, számos diszkrét alkatrésszel, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Szép esztétikai állapotban, működőképesen.

 

 

Sanyo Mini Calculator

Jól használható kis bővített alapfunkciós masina 1975-ből. Fehér műanyag „szappantartó” tok, összetett egy chipes, hagyományos elektronika, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Jó esztétikai állapotban, működőképesen.

 

 

Texas Instruments TI-2550 II

„Szokásos” Texas kalkulátor 1975-ből. Akkori ára 50 dollár volt, bővített alapfunkciókkal, a Texasra olyan nagyon nem jellemző 8 digites zöld VFD kijelzővel, de amúgy nagyon hagyományos belső felépítéssel. Erősen kontaktos, akadozós, de mutat életjeleket.

 

 

MBO 833 ND

Klasszikus felépítésű készülék 1975-ből. Egy chipes alapra épített alapfunkciós számológép, 8 digites hengeres zöld VFD kijelzővel. Nagyon szép, kifogástalanul működő állapotban.

 

    

MBO Delta 20

Igen tipikus, ugyanakkor nagyon praktikus kis készülék 1975-ből. Eléggé modern megjelenésű, lapos készülék, amúgy konvencionális felépítésű, bővített alap-funkciós masina, a kijelző 8 digites zöld VFD cső, egy chipes elektronika külön nyomtatott áramköri panelon. A tápellátás mindössze egyetlen ceruzaelem, ebből a szempontból kicsit unikum, elég szép és üzemképes állapotban.

 

 

Pythagoras SR 26

Elég modern megjelenésű, de amúgy konvencionális, bővített alapfunkciós kalkulátor 1975-ből. A kijelző 8 digites zöld VFD cső, egy chipes elektronika fém burkolattal. Eredeti műbőr tokja is megvan, kicsit viseltes, de működőképes.A tápellátást két ceruzaelem biztosítja, az elemfedél sajna hiányzik.

 

    

Santron 18S

Nagyon tipikus kis alapfunkciós kalkulátor 1975-ből. Egy Texas chipre épülő egyszerű, de külön nyomtatott áramköri lapra épített elektronika, 8 digites piros LED kijelző. Igen aprócska, valódi zseb-kalkulátor, tápellátását egy 9V-os elem biztosítja. Kissé kopottacska, de működik.

 

    

TEAL 826

 Praktikusan kompakt méretű bővített alap-funkciós számológép 1975-ből. Új ára 50 dollár volt - a kijelző egy 8+1 digites, már lapos zöld VFD, az elektronika egy NEC chipre épül. Műanyag ház, elég jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

   

Unimark 805T

Korrekt minőségű alap-funkciós számológép 1975-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika már egy chipes, de még elég komplex kivitelű. Méretesebb műanyag ház, jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

 

CANON Palmtronic LD-81

 Praktikus kis jószág 1975-ből. A Canon Palmtronic szériájára jellemző kialakítással, 8 digites zöld VFD kijelzővel, kicsi, lapos, kényelmes házban, elég jó általános minőségben. Az elektronika még meglehetősen komplex, lelke egy Texas chip, de a hengeres VFD csövön túl tartalmaz 2 tranzisztort, 5 diódát, 5 kondenzátort, 4 ellenállást, 2 ellenállás-sort és egy kis transzformátort – ahogy a szerkezeti képen is látható. Tápellátását 2 ceruzaelem biztosítja. A készülék állapota elég szép, és a kapcsoló cseréje óta kifogástalanul működik is.

 

  

OMRON 8

Kicsit fura megjelenésű bővített alapfunkciós számológép 1975 körülről. A korra jellemző zöld 8 digites VFD kijelző-csővel, külön panelos elektronikával. Jó működéssel és jó állapotban.

 

  

MANNICS 301

Alapfunkciós számológép 1975 körülről. A kijelző a korra jellemző zöld 8 digites VFD cső, külön panelos elektronikával. Eléggé törődött állapotú tokkal, de még mindig jó működéssel.

 

   

MBO Expert

Nagyon tipikus, aprócska méretű, 1975-ös gyártású MBO masina. Egy Texas kalkulátor –chipre és egy meghajtó áramkörre épülő, aránylag egyszerű elektronikával, 8 digites piros LED kijelzővel, alapfunkciókkal, műanyag házzal. A tápellátás egy 9V-os elem – és remekül működik.

 

    

MBO SC-6010

 Igazi különlegesség 1975-ből. Nagyon komoly, nagy értékű készülék volt, bőséges tudományos és statisztikai funkciókészlettel. Igen bonyolult felépítésű, két teljes méretű nyomtatott áramkörre épülő „alkatrésztemető” (súlyos is), beépítve 4 ceruza-akkumulátorral. A kijelző 10 digites piros LED, nagyon szép, jó általános állapotban, eredeti műbőr tokjával.

 

  

Commodore X-24

Viszonylag kiforrott bővített alapfunkciós kis masina 1975-ből. A kijelző 8 karakteres zöld VFD, a készülék kellemesen kicsi, lapos, belső, tölthető akkukkal. kora relációjában teljesen korszerű belső felépítéssel. Viszonylag kopottas, de jól működő állapotban, eredeti gyári töltőjével, dobozával.

 

 

Colex CO 81 MD

 Bővített alapfunkciós zsebszámológép 1975 körülről. Az akkor legjellemzőbb, 8 digites zöld VFD kijelzővel, hengeres csővel kialakítva. Egy chipes, teljesen konvencionális elektronikával, jól hozzáférhető konstrukció. Kicsit lelakott, de amúgy üzemképes állapotban.

 

      

Sperry Remington 833 GT

 Egy újabb tipikus korabeli masina 1975-ből. Nagyobbacska méretű műanyag ház, bővített alapfunkciók, 4 ceruzaelemes tápellátás, 8 digites hengeres VFD kijelző-cső, egy chipes, de sok diszkrét alkatrészt tartalmazó, két paneles, komplex elektronika. Szép állapotú, jól működő készülék.

 

  

Lloyds Accumatic 306

Klasszikus 1975-ös készülék. Teljesen konvencionális megoldású 8 digites zöld VFD kijelzővel készült bővített alapfunkciós számológép. Igen jó minőségű billentyűzettel, egy chipes, de elég sok diszkrét alkatrészt is tartalmazó elektronikával, 4 ceruzaelemmel biztosított energia-ellátással. Aránylag szép és jól működő állapotban.

 

 

Lloyds Accumatic 321

 Erősen bővített alapfunkciós zsebszámológép 1975-ből. Az akkor legelterjedtebb 8 digites zöld VFD kijelző-csővel, egy Rockwell chipre épített, elég komplex elektronikával (2 tranzisztor, 3 dióda, 4 kondenzátor, 6 ellenállás, egy transzformátor és két ellenállásdekád a teljes alkatrészlista). Egyértelműen nagyon közeli, de kicsit továbbfejlesztett kivitele a megelőző 306-os modellnek. Amúgy jó minőségű, jól szerelhető kis készülék, üzemképes állapotban.

 

   

PRIVILEG 865M

A Quelle megrendelésére készült, 1975-ben gyártott bővített alap-funkciós számológép. A kijelző piros, 8 digites LED, az elektronika egy kalkulátor-chipre, és diszkrét tranzisztoros meghajtó-fokozatra épül. Az áramellátását egy 9V-os elem biztosítja, egyébként aránylag szép, és teljesen funkcionális műszaki állapotban van.

 

 

Privileg 585

 Jó képességű tudományos zsebszámológép 1975-ből. A Quelle áruházlánc megrendelésére készített számológép, akkor korszerűnek minősülő egy chipes kialakítással és az elterjedt 8 digites zöld VFD kijelzővel, abból is a jobban leolvasható, lapos kivitellel. Elégséges alapszintű tudományos funkciókkal. Meglehetősen siralmas kinézettel, a festés nagyon kopott, talán valaki újra is próbálta festeni (bár ne tette volna…), de amúgy használható és működőképes állapotban.

 

    

                                  KOVAC F-8PR

1975 körül készült jó kivitelű bővített alapfunkciós számológép. A jellemző 8 digites VFD kijelzővel, masszív saját műanyag tokjával, igen szép, szinte újszerű, teljesen működőképes állapotban.

 

   

ELITE S2001

Konvencionális felépítésű bővített alap-funkciós kalkulátor 1975 környékéről. Egy chipes, de elég összetett elektronika, 8 digites zöld VFD kijelző-cső, nagyon szép általános állapot.

 

    

ABATRON 154

 Bővített alapfunkciós zsebszámológép 1975-ből. Az akkor legjellemzőbb, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Egy chipes, amúgy konvencionális kialakítással, a kis panelen „zsebrádiósan” szétszórt analóg elemekkel. Elég jó műszaki állapotban, üzemképesen.

 

    

Agilis 535

 Klasszikus felépítésű készülék 1975-ből. Egy chipes alapra épített bővített alapfunkciós számológép, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Meglehetősen szép, jól működő állapotban, bár az elemtartó fedele hiányzik.

 

    

                                  SANYO CX-8012

Ez egy 1975-től gyártott VFD kijelzős alapfunkciós számológép. Nagyon jó minőségű és nagy méretű készülék, masszív műanyag ház, négy ceruzaelem, és még külön, a billentyűzetet és előlapot takaró kis védő tok is jellemzi. Hengeres VFD kijelző-csővel készült, a panelokat diszkrét vezetékkel kötögették össze – ezek ellentétben a régi szalag-kábelekkel, nem is öregedtek el, így a készülék kifogástalanul üzemképes.

 

       

                                  Triumph 81C

Ez egy 1975-től gyártott VFD kijelzős bővített alapfunkciós kis számológép. Elég jó, masszív kivitelben, az elcsúsztatható alumínium keret takarja a 4 kis méretű „AAA” ceruzaelem tartóját. A felépítés szendvics-rendszerű – a készülék sajnos nem működik, de állapota szép.

 

      

SUPERLECTRON 8

 Elég ritka készülék 1975-ből. Hagyományos felépítésű, alapfunkciós számológép, piros, 8 digites LED kijelzővel. Elektronikája kicsit hibrid, egy chipes alapon, sok diszkrét alkatrésszel. Elfogadható műszaki-esztétikai állapotban, működőképesen. Tápellátását egy 9V-os telep biztosítja, de készült 3 ceruzaelemmel táplált kivitelben is.

 

    

                                  Qualitron1442

 Bővített alapfunkciós számológép 1975-ből. Meglehetősen szokványos kivitelű, eléggé elbonyolított, három külön panelen felépített készülék, saját kora divatja szerint is kissé régies kinézettel. A „megszokott” 8 digites, hengeres VFD kijelző-csővel, egy kalkulátor-chippel. A tápellátást négy 1.5V-os ceruzaelem biztosítja. Teljesen működőképes, jó állapotú készülék.

 

    

Texas Instruments ST-50A

 Még a korai időkből származó, 1975 márciusában (110$ áron) megjelent tudományos számológép első szériájának/változatának egy tagja. Méretes, nagy elektronikai panelre épített, összetett készülék, 6IC, nagyszámú egyéb alkatrész alkotja. A kijelző a cégtől akkoriban megszokott, 10+2 számjegyes piros LED, a jól ismert masszív billentyűzettel, alapvetően jó, szép állapotban. Az akkumulátorok már hiányoznak, de adapterről tökéletesen működik, kielégítő tudományos-műszaki funkcionalitással, 1 memória-regiszterrel rendelkező, klasszikus készülék. Még az eredeti műbőr tokja és leírása is megvan.

 

  

Qualitron QI-1015

 A Qualitron ezen modellje 1975 körül jelent meg, jó tudományos funkcionalitást nyújtó, akkor átlagos, jó minőségű készülék volt. A kijelző kicsit szokatlan módon 7+2 digites piros LED, a felépítés meglehetősen klasszikus, sok kábellel, sok diszkrét alkatrésszel – a kijelző-meghajtók többsége például önálló tranzisztor, a logika egy Rockwell chipre épül. A tápellátást 4 ceruzaelem biztosítja, gyári adapter is van hozzá, és szépen működik.

 

    

Sperry Remington 835GT

 Egy újabb klasszikus készülék 1975-ből. A kijelző 8 digites zöld VFD cső,  amúgy a készülék a megszokott bővített alap-funkciókat biztosítja. Kivitele igényes, jó minőségű, a külön panelen, a billentyűzet alatt megbújó elektronika lelke egyetlen Hitachi chip. A készülék mérete kifejezetten nagy, már-már asztali, semmint zseb-méretű, súlya is tetemes. A tápellátást 4 ceruzaelem biztosítja, bár az elemtartó fedele elkallódott, de amúgy hibátlanul működik, műbőr tokja is megvan.

 

  

Texas Instruments TI-1250

  Ez egy 1975-ben megjelent alap számológép. 8 digites LED kijelzővel, 9V-os tápellátással és az négy alapműveleten túl százalék és memória funkcionalitással rendelkezett – gyakorlatilag ugyanazt tudta, mint a hazai Hunor, csak jóval kisebb méretben, jobb minőségben és kidolgozottabb megjelenéssel. Új ára 25$ volt, amit igazán akkor lehet értékelni, ha összehasonlítjuk az alig 3 évvel korábban megjelent, első Ti2500-as Texas számológéppel, ami nagyobb méret és kevesebb funkció mellett 120$-ról indult. Szinte új állapotban, eredeti papírdobozával.

 

     

TEXAS INSTRUMENTS SR-51A

 Az SR51 javított változataként 1975 júniusában megjelent, akkor legfelső kategóriásnak számító, tényleg igen komoly képességű tudományos zsebszámológép. Viszonylag kisméretű, 10+2 digites LED kijelzésű, 3 memória-helyes készülék, számtalan funkcióval. Tölthető akkukkal (kivételesen tokja és töltője is megvan), gyakorlatilag új állapotban. Mint a szerkezeti képén látható, bizony elég komoly 7 IC-re épülő (az egyik emeletes, „piggyback”) konstrukció. Hozzáköthető volt nyomtató-egységhez is. Képességeinek és bonyolultságának megfelelően ára megjelenésekor bizony borsos, 225$ volt. Remekül működik most is, bár a konstrukció Achilles-sarka, a billentyűzet paneljét és az alaplapot összekötő sok eres fél-hajlékony kábel itt is javításra szorult.

 

       

Hewlett Packard 25

1975 augusztusától gyártott, igen jól sikerült kis programozható tudományos zsebszámológép. 12 digites LED kijelzővel, 49 lépésig programozható, a HP-től szokott módon RPN műveletkezelésű, nagyon praktikus és igen kis méretű, jó minőségű számológép volt. Ügyesen kivitelezett, elég komplex, 5IC-t és számos diszkrét alkatrészt tartalmazó elektronikával. Eredeti töltőjével és bőrtokjával, sajnos elég bizonytalan működéssel – de szép gyűjteményi darab.

 

     

SANTRON 30S

 Bővített alapfunkciós kellemesen kisméretű, nagyon jól használható kis számológép volt 1975-ös megjelenésekor. Egyetlen NEC chipre épített, VFD kijelzőjű konstrukció, az akkor még szokásos, tükröződő hengeres VFD csővel.

Máig szépen működik.

 

   

SANTRONIC 90S

 Alapvetően megegyezik a Santron 30S modellel, pontosan ugyanazt tudja – de kicsit más megjelenésű, és 8 digites piros LED kijelzője van a másik modellben használt VFD helyett. Amúgy ugyanaz a bővített alapfunkciós kalkulátor, hasonló méretű, jól használható, és szintén 1975-ös megjelenésű.

Korrekt módon funkcionál, használható.

 

  

CASIO BIOLATOR

 1975-ös megjelenésű alapfunkciós kalkulátor. VFD kijelzővel, és relatíve igen kis, jól kézhez álló mérettel készült, praktikus kis szerkezet. Érdekesség itt is a VFD cső hengeres kivitele – ugyanakkor törekedtek a lehető legnagyobb, jól leolvasható számjegyek kialakítására. Meglehetősen felesleges gegként a megadott születési évszámból bioritmust is számol, valószínűleg ennél egy százalék és gyökvonás funkció hasznosabb lett volna – de antik darabként meg így érdekesebb…

 Máig is jól működő, használható állapotban.

 

    

Pythagoras MK III

 „Szappantartó” tokozású, klasszikus felépítésű készülék 1975-ből. Egy Texas chip köré épített bővített alapfunkciós számológép, 8 digites lapos zöld VFD kijelzővel. Elég jó, kifogástalanul működő állapotban.

 

    

MBO S-0816

 Érdekes tudományos számológép, 1975-ös gyártással. A kijelző 8 digites, lapos zöld VFD, egy chipes, viszonylag komplex elektronikával. Kicsi, kevés gombbal szerelt billentyűzettel – láthatóan teljesen egy alapfunkciós modell mechanikájára építettek - de a második funkció következetes kihasználásával így is teljesen megfelelő tudományos funkcionalitással. Elég szép, jól működő állapotban. Érdekes látni, ahogy az összetettebb műveleteket pl: szögfüggvények számítását hosszú másodpercekig végzi a nem túl „izmos” 4 bites kis processzor…

 

  

Pythagoras MK IV

 Szép kivitelű bővített alap-funckiós számológép 1975-ből. Korrekt kivitel, a megszokott egyetlen Texas chipre, mint alapra építve, hengeres, 8 digites VFD kijelző-csővel. Két 1.5V-os ceruzaelemmel táplált, hibátlanul működő példány, eredeti bőrtokjában.

 

 

   

ORBEX SR-26

 Klasszikus számológép 1975-ből. A neten semmilyen információt sem találtam róla, de a külleme alapján a Pythagoras MK IV testvérmodellje – kívülről szinte teljesen megegyeznek, ugyanaz a tok, csak egy előjelváltó gombbal van több az egyébként ugyanolyan kivitelű billentyűzeten. A két készülék tudása is majdnem azonos, ugyanúgy 8 digites zöld VFD cső a kijelző – ám az elektronika, erősen eltérő. Ez egy Rockwell chipre épülő kivitel. Kis bőrtokja is megvan, kifogástalanul működik.

 

    

CITIZEN 820 SR

 A maga korában igen komolynak számító, korai, 1975-ben készült tudományos számológép. Meglehetősen testes készülék, hengeres, 8 digites VFD kijelző-csővel, kétfunkciós billentyűzettel – a sok funkcióhoz képest kevéske gombbal. Komplex elektronikával, egy chipes alapra építve, egy zsebrádiónyi passzív alkatrésszel. A formatervezés kicsit bumfordi, korabeli, de a készülék állapota szép, működése hibátlan.

 

 

                                  MBO 8003M

Egy újabb az 1975 folyamán gyártott, tipikus VFD kijelzős számológépek sorából. Bővített alapfunkciós készülék, konvencionális felépítéssel, és kifejezetten jó esztétikai állapotban, de sajnos nem üzemképesen.

 

    

MBO Alpha 2000

Kora relációjában korrekt tudományos számológép 1975-ből. A jellemző 8 digites zöld VFD kijelzővel, egy nagy NEC chipre épített, de aránylag komplex elektronikával. A legtöbb szükséges funkciót tudja, és bár kissé lerobbant, kopottas már, de máig működőképes. A tápellátását két ceruzaelem biztosítja.

 

    

ELTEX 2000NC

 Ez egy 1975-ben készült, konvencionális felépítésű, alapfunkciós kalkulátor. A kijelző 8 digites, hengeres zöld VFD cső, Texas kalkulátor-chippel, jó minőségű tasztatúrával, 4 ceruzaelemes táplálással. Kicsit kopottas, de jól működő állapotban, sőt, eredeti leírása és papírdoboza is megvan.

 

      

PRIVILEG 82

 Jellegzetes 1975-ös egyszerű, alap-funkciós készülék, piros 8 digites LED kijelzővel, egy chipes alappal, némi diszkrét áramkörös „körítéssel”. Jó minőségű billentyűzettel, egy 9V-os elemmel biztosított tápellátással. Szép és jól működő állapotban – mint a Privilegek zöme, ez is a Quelle számára készített modell.

 

    

Rockwell 8R

 Érdekes alapfunkciós készülék 1975-ből. Határozottan a „hőskor” készülékeire hajaz, jó mechanikai felépítéssel, aranyos „bogyó” gombokkal. Amúgy egy – természetesen – Rockwell chipre épített, 8 digites piros LED-es kijelzővel rendelkező klasszikus készülék, elég szép, kifogástalanul működő állapotban, saját tokjával.

 

    

Tektron 212

Érdekes készülék kb: 1975-ből. Alapfunkciós, masszív fémlemezelt felépítésű, 8 digites zöld VFD kijelzővel rendelkező készülék. Lényegesen laposabb a korban megszokottnál, beépített három (már természetesen „kimúlt”) gombakkumulátorral, viszont megvan az eredeti tokja, leírása és töltője, amiről még működik. Szép állapotban.

 

 

Triumph SIR

 Különleges kivitelű alap-funckiós számológép 1975-ből. Gondos kidolgozás, és extrém apró kivitel, jó cigarettásdoboznyi méretű, igazi „zsebkalkulátor”. A maga idején szép teljesítménynek számított az ilyen apró jószág. Zsúfolt elrendezéssel, a megszokott egy-chipes alapra építve, és egy kis méretű, hengeres, 8 digites VFD kijelző-csővel. Három kis méretű „AAA” 1.5V-os ceruzaelemmel táplált, hibátlanul működő példány, eredeti bőrtokjában és leírásával!

 

 

TRIUMPH SIR

Még egy Triumph Sir - kis alapfunkciós masina 1975-ből. Megegyezik az Adler SIR masinákkal, műanyag tok, egy chipes kivitelű elektronika, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Jó esztétikai állapotban, működőképesen.

 

                                  ADLER LADY

 Az egyel ezelőtt szereplő Triumph SIR „női változata”, azzal minden szempontból megegyező kis számológép – csak egészen más szín-összeállításban, arany és bordó színekben, tényleg igen nőies megjelenéssel. Ritka az efféle kifejezetten réteg-célzattal készült számológép, de az alapmodell egészen aprócska méretei szinte kínálták magukat „női modell” megalkotásához. Nagyon szép, alig használt, és kifogástalanul működő állapotban. Szerkezeti képet külön nem készítettem róla – mert teljesen megegyezik a Triumph-al.

 

      

CASIO Pocket Mini

 Kedves kis érdekesség 1975-ből – tényleg miniatűr, icipici Casio alapfunkciós kalkulátor – 8 digites zöld VFD kijelzővel. A méretekből adódóan zsúfolt kis panellel, sok diszkrét alkatrésszel, egyetlen NEC chipre építve. A billentyűzet azért itt is külön áramköri panel. Az elem érintkezőivel egybeépített kapcsoló javítása után jól működő állapotban, kicsit kopottas, de eredeti bőrtokja is megvan. Tápellátását két ceruzaelem biztosítja.

 

   

BMC Mini 8M

Korrekt kivitelű bővített alap-funkciós, kis méretű számológép 1975-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egychipes kivitelű, a szokásos diszkrét „körítéssel”. Műanyag ház, elég jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

 

ELITE 3001

Korrekt kivitelű alap-funkciós, aránylag kis méretű számológép 1975-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egychipes kivitelű, a szokásos diszkrét „körítéssel”. Műanyag ház, elég jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

   

HUGIN Memory

Konvencionális kivitelű, bővített alap-funkciós (memóriával is rendelkező) számológép 1975-ből. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egy NEC chipre épülő kivitelű, a szokásos diszkrét „körítéssel”. Műanyag ház, jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

   

 

RFT Konkret 200

Egy igazán különleges darab, egy NDK gyártmányú, 1975-ös évjáratú (legalábbis a modellt akkortól gyártották) alap-funkciós, eléggé testes méretű számológépl. A kijelző egy 8 digites piros LED-sor, a ház igen masszív műanyag. Nagy méretű, korrekt, szép kivitelű nyomtatott áramkori lemezen kialakított, három RFT gyártmányú (vagy feliratozású.. ) chipre épített elektronika, külön panelen a billentyűzet. Érdekes, nagy átmérőjű egyedi gombakkuk (persze már „halottak”), de külső tápról feléled.

 

      

MBO DeLuxe V

 Korai alap funkciókkal rendelkező általános tudományos számológép 1975/76 fordulójáról. Aránylag méretes készülék, korszerű, lapos zöld VFD kijelző, 8+2 digites kivtelben. Egy nagy, 42 lábas NEC chipre épített elektronika, külön billentyűzet-panellel. Meglehetősen ütött-kopott állapotban, és erősen kontakthibás táp-kábelezéssel, így bár bekapcsolható, működőképes, azért használni csak némi felújítás, az elemtartó újrakábelezése után lehetne.

 

    

ELITE 4003

Bővített alap-funckiós kalkulátor 1976-ból. A kijelző 8 digites zöld VFD, egy chipes elektronika, jól működő, esztétikailag jó állapotban.

 

    

MR 800

Bővített alap-funckiós kalkulátor 1976 körülről. A kijelző a megszokott 8 digites zöld VFD, egy NEC chipre épített ektronika, sok diszkrét alkatrésszel. „Szappantartó” műanyag ház, egyszerű, de elé korrekt billentyűzet – még mindig jól működő, esztétikailag elfogadható állapotban.

 

    

SHARP EL-500

Figyelemre méltó kis tudományos számológép 1976-ból. A kijelző 8+1 digites zöld VFD, egy Hitachi chipre épülő, külön panelen kialakított teljesen konvencionális elektronika, a legfontosabb tudományos funkciókkal. Apró, de megbízható gombok, masszív műanyag ház – jó minőség. Jól működő, elfogadható esztétikai állapotban.

 

 

Privileg 872MD

 Klasszikus kis „fél-tudományos” számológép 1976-ból, a Quelle házi megrendelésére gyártva. Praktikusan kisméretű, a korra jellemző 8 és fél digites zöld VFD kijelzővel, egyetlen Rockwell A5501CB chipre épülő, de így is eléggé komplex elektronikával, diszkrét ellenállás-sorral, két ceruzaelemes táplálással. Elég szép állapotban és jó működéssel.

 

    

SHARP EL-104

 Kimondottan aprócska, kellemesen kezelhető alap-funkciós kis masina 1976-ból. A kijelző a Sharp által aránylag ritkán alkalmazott 8 digites piros LED, érdekes a modern és megszokott megoldásokat keverő elektronika (hajlékony fólia-vezető, hagyományos NYÁK és DIL tokos elektronika). Jó állapotban, működőképesen.

 

   

ESSELTE 8M

  Eléggé átlagosnak mondható, de kellemesen apró bővített alap-funkciós számológép kb: 1976-ból. A kijelző egy 8 digites zöld VFD cső, az elektronika egy chipre épül, de az akkor megszokott módon még elég komplex. Műanyag ház, kissé lelakott állapotban, de teljesen működőképesen.

 

    

SHARP EL-8016S

 Alapfunkciós kis számológép 1976-ból. A kijelző 8 digites lapos zöld VFD, egy chipes, hagyományos kivitelű elektronikával. A kijelző már kicsit halvány – de teljesen működőképes, elfogadható állapotú készülék.

 

    

HANIMEX BCM-19V

 Abszolút klasszikus aprócska bővített alapfunkciós masina 1976-ból. A kijelző 8 digites piros led, egy Texas chipre épített egyszerű elektronika, a megszokott műanyag ház. Jól működik.

 

    

Piratron 721

Ez egy 1976 körül készült kis alap számológép, ránézésre ez is egy Texas 12xx „klón”, Texas kalkulátor-chippel, hasonló belső felépítéssel. A Texas chip képességeinek megfelelően 8 digites LED kijelzővel, 9V-os tápellátással és az négy alapműveleten túl százalék és memória funkcionalitással rendelkezett. Picit kopottas, de teljesen működőképes állapotban.

 

     

FACIT 1101

 Jellegzetes formatervezésű, LED-es számológép 1975-ből. Bővített alap-funckiókkal, 8 digites LED kijelzővel, saját bőrtokjával, egy 9V-os elemmel táplálva, külön panelen elhelyezett kétchipes elektronikával. Jól működő, de elég kopottas állapotban.

 

   

MBO Alpha 1000-1

Kora relációjában fejlett tudományos számológép 1975-ből. Eléggé modern megjelenésű, praktikus, lapos készülék, a kijelző 8 digites zöld VFD, egy chipes, konvencionális elektronika külön nyomtatott áramköri panelon. A tápellátás két ceruzaelem, kicsit leharcolt, de üzemképes állapotban.

 

   

OFFICE HM

Klasszikus bővített alapfunkciós számológép 1975-ből. A kijelző 8 digites, egy csöves zöld VFD, egychipes, konvencionális elektronika külön nyomtatott áramköri panelon. Viszonylag jó minőségű kivitel, a tápellátást két ceruzaelem biztosítja – üzemképes állapotban.

 

      

QUALITRON 1437

Klasszikus, már a maga korában is kicsit elavult benyomást keltő,  szimpla alapfunkciós számológép 1975-ből. A kijelző 8 digites zöld VFD, egy chipes, konvencionális elektronika külön nyomtatott áramköri panelon, elég kusza kábelezéssel. A cégre jellemző, jó minőségű műanyag tok, tipikus design. A tápellátás két ceruzaelem, bizonytalan működéssel.

 

    

Silver Reed MINI

Klasszikus bővített alapfunkciós számológép 1976-ból. A kijelző 8 digites piros LED, egy chipes, konvencionális elektronika külön nyomtatott áramköri panelon. Igen kis méretű, kissé filigrán kidolgozású kivitel, a tápellátás egy 9V-os elem. Elég szép és üzemképes állapotban.

 

 

FACIT 1102

 Érdekes formatervezésű, LED-es számológép kb: 1976 körülről.  A megszokott bővített alap-funckiókkal, 8 digites LED kijelzővel, saját bőrtokjával, egy 9V-os elemmel táplálva. Hibátlanul működő, szép állapotú készülék. Formatervezése, felépítése alapján nyilvánvalóan testvérmodellje az előző Facit 1101-nek, amivel azonban sem belső elrendezése, sem billentyűzet-kiosztása sem egyezik meg teljesen. Adattábla hiányában a típusszáma azonosításában egy gyűjtőtárs segített.

 

   

ADDO 9215

  Az ADDO brit cég volt, bár ezen, igen érdekes designű készüléken Svédország szerepel gyártóként, és más modellekről igen, de erről semmilyen adat sem található sehol. A konstrukció egy chipre épülő, 8 digites LED kijelzésű – feltehetően valamikor az 1975/76 körül készülhetett. Jópofa, jól használható, igényes kidolgozású, teljesen működőképes számológép.

 

 

Interton PC 4009

 Kis alapfunkciós zsebszámológép az iparág pezsgő időszakából- 1975 és 1976 között volt gyártásban. A gyártóra jellemző megjelenéssel, és az akkor igen tipikus 8 digites zöld VFD kijelzővel. Egy chipes, egy paneles elektronikával, a VFD kijelzős készülékeknél aránylag ritkán alkalmazott, egy 9V-os elemmel táplálással. Igen szép, teljesen működőképes állapotban.

 

    

                                  Olympia CD 46

 Az átlagosnál kisebb, „zsebméretűbb” nagyságú 1975 tájékáról (a készüléket 75-76 között gyártották). Konvencionális bővített alapfunkciós, egy chipes kivitelű, 8 szegmenses VFD kijelzővel készült szerkezet, egy NEC chippel, de azért sok alkatrésszel, 2 tranzisztor, 5 dióda, 6 kondenzátor és 2 ellenállás, egy ellenállássor és egy transzformátor alkotja a teljes elektronikát. Igen jó, igényes, minőségi kivitelben. Saját eredeti műbőr tokjával, rendkívül jó állapotban, teljesen működőképesen.

 

 

Triumph 109T (EC28A)

Igen szép állapotú, komoly képességekkel rendelkező tudományos számológép 1975-ből. Aránylag magas felépítésű, a hátlapját az elcsúsztatható, elemeket is takaró fedélként működő masszív alu keret biztosítja, így igen ellenálló, erős felépítésű készülék. Teljes körű, picit érdekesen működő tudományos funkciókkal, 8+2 digites, igen jól leolvasható, fényerős zöld VFD kijelzővel. Egy Rockwell chipre épülő szendvics-elektronikával. Áramellátását négy ceruzaelem biztosítja.

 

    

SHARP EL-502

  Korai, 1975 körül megjelent Sharp tudományos számológép. A Sharp által rövid ideig alkalmazott, 8 és fél digites zöld VFD kijelzővel készült, sok tudományos funkciót biztosító, kicsit szokatlan geometriájú (keskeny és hosszú) készülék. Egy chipes, aránylag egyszerű belső felépítésű, egy 9V-os elemről táplált, kiforrott konstrukció, elég jó esztétikai állapotban, teljesen működőképesen.

 

 

Lloyds Accumatic 305

Igen jó minőségű, aránylag nagy méretű bővített alap-funkciós számológép 1975-ből. A kijelző 8 digites zöld VFD, az elektronika egy chipes kialakítású, a billentyűzet-paneljével bonthatatlanul összeforrasztott, bújtatott elektronikai panellel. A készülék jól működik, esztétikai állapota is szép.

 

 

CASIO AL-8

Korai „fél-tudományos” számológép 1975-ből. A készülék 1976 augusztusában 25 dollárba került. A kijelző 8 digites zöld VFD, mára eléggé elfáradt, fényereje gyenge, de adapterről a készülék még jól működik. Az elektronika egy NEC chipre épülő, és a tudományos funkciókat érdekes módon részben tolókapcsolós választóval alakították ki – elég érthetetlen, mert egy gombsor sem lett volna költségesebb, műszakilag problémásabb. Mindenesetre így érdekesebb, és még elég jó esztétikai állapotban van, működőképes.

 

  

TOSHIBA BC-1260A

Asztali kalkulátor 1975/76 környékéről. Nagyon masszív és kimondottan igényes kialakítású készülék, rendkívül jó minőségű billentyűzettel, erős, tartós házzal. A kijelző 12 digites, nagyméretű, még mindig nagyon fényerős, zöld VFD cső, komplex, Texas chipekre épülő, szépen, „kényelmesen” kivitelezett elektronikával.  Amúgy a szokásos bővített alap-funkciókat nyújtó, láthatóan az örökkévalóságnak tervezett, ma is kifogástalanul működő masina.

 

 

Realtone SPM-200

 Realtone/Kings-Point gyártmányú bővített alapfunkciós számológép 1975/76 környékéről. Méretes kivitel, egy chipes elektronika, hengeres kivitelű 8 digites zöld VFD kijelző. Elég jó állapotban, eredeti műbőr tokjában, működőképesen. Áramellátását három ceruzaelem biztosítja.

 

 

CASIO FX-20

Alapfunkciós tudományos számológép 1975-ből. Az akkori mérce szerint nagyon praktikus, kis méretű, jó tudású, kezes készülék volt. A kijelzője 8 digites zöld VFD, a tápellátását két ceruza-elem biztosítja. Saját eredeti bőrtokjában, esztétikailag teljesen korrekt és jól működő állapotban.

 

   

SANTRON 22 SR

 Igen rendhagyó kivitelű alapfunkciós számológép 1975-ből. Bár a kijelző a korra jellemző 8 digites zöld VFD, a felépítés is hagyományos (igaz, nagyon zsúfoltan szerelt NYÁK), de a későbbi, korszerű számológépekre hajazó igen lapos, fémlemezzel burkolt kivitel. A készülék kb 1cm vastagságával valószínűleg egyike a leglaposabb VFD kijelzős gépeknek, a tápellátást fixen beépített (és persze már tönkrement) két gombakku biztosította. Egy chipes konstrukció, a kijelző speciális, különlegesen lapos kivitelű. Működget, de elég „lepukkant”.

 

  

Santron 76 SR

Jól láthatóan az előző 22-es modell továbbfejlesztésével készült bővített alapfunkciós számológép 1976-ból. Az ott elmondottak itt is érvényesek – a külső megjelenés korát megelőzően modern, a belső felépítés viszont szokványosnak mondható. Az akkuk itt is már régen kimúltak, a masina némi életjelet mutat, de ráférne egy alapos felújítás…

 

    

ROCKWELL 31 R

 Korai „fél-tudományos” számológép 1975-ből. Később már legfeljebb bővített alap-funkciósnak minősült volna, de megjelenésekor ez még „nagy tudású” masinának minősült. A Rocwell hagyományos, „bigyó-gombos” kivitelével, kevés gombbal, így sok második funkcióval. A kijelző 8 digites piros LED, az elektronika külön paneles, egy chipes kivitelű. Bár a képen ez alig látható – de jól működik.

 

    

Silver Reed 8J

 A megszokott Silver Reed 8 számológépek egy újabb változata 1975-ből, több adatbázis szerint korábbi, mint az elterjedtebb sima 8-as… Ahhoz képest egyel több billentyűvel, zárójel-kezelési képességgel, ugyanúgy 8 digites zöld VFD kijelzővel, egy Texas chipes elektronikával. Kicsit ütött-kopott, de egyben van és működőképes.

 

    

Silver Reed SR80

 Konvencionális, viszonylag nagyobb méretű készülék 1975-ből. Teljesen alap funkciós, a kijelző 8 digites zöld VFD, az elektronika viszonylag ritka módon egy szép, nagy, fehér kerámia tokozású Sharp chipre épített, sok passzív alkatrésszel. Jól működik, elég szép állapotban.

 

    

DECIMO Vatman

Abszolút klasszikus kialakítású bővített alap-funkciós kalkulátor 1975/76 környékéről. A kijelző 8 digites VFD cső, egy chipes konstrukcióval, korrekt kivitelezéssel. Elég szép és jól működő állapotban.

 

    

Lloyds Accumatic 820

 Eléggé nagyméretű készülék 1976-ból. Bővített alap-funkciókkal, jó minőségben kivitelezve, egy Hitachi chipre épülő elektronikával, hengeres, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Jól működik, elég szép állapotban.

 

   

Imperial 91S

Bővített alapfunkciós, memóriát, zárójelet, gyökvonást, statisztikai funkciókat és a π-t is ismerő, amúgy tipikusnak mondható készülék 1976-ból. Egy chipes, 8 digites zöld VFD kijelzővel épített, kisméretű, praktikus, jó minőségű számológép. Jó általános állapotban, működőképesen, tápellátását 4 pici, AAA ceruzaelem biztosítja, eredeti bőr tokja is megvan.

 

 

OLYMPIA CD-47A

 Alap-funkcionálisnál azért jóval többet tudó, de tudományosnak még egyszerű, elég érdekes készülék 1976-ból. Hagyományos felépítésű, kis Texas chipre épülő, zöld, 8 digites VFD kijelzős, kimondottan kisméretű, praktikus készülék. Igen jó műszaki-esztétikai állapotban, eredeti dobozkájában. Tápellátását két ceruzaelem biztosítja.

 

   

BRAUN ET22

  Ez a bővített alapfunkciós, érdekes kis jószág 1976-ban került gyártásba, amúgy egy azonos kivitelű Omron modell OEM kiviteléről van szó. Már egy-chipes alapra épített, de sok érdekes tulajdonsággal rendelkező jószág. Itt is az érdekes, hengeres VFD kijelző cső – napsütésben szeret is össze-vissza csillogni, apró számokkal, a memória és túlcsordulás funkciókat az első digitben szimbólumokkal megjelenítő megoldással. Kapcsolóval átállítható, hogy egész számokkal, két tizedespontos megjelenítéssel, vagy teljes lebegőpontos funkcióval működjön. Igényes, finom kidolgozással, jó állapotban, két 1.5V-os ceruzaelem táplálással.

 

 

MBO3000

 Klasszikus kis „Texas-klón” számológép 1976-ból. A megszokott 8 digites piros LED kijelzővel, egyetlen Texas chipre építve, az alapfunkciókon túl memóriát és százalékszámítást is biztosít. Apró, jól kézbe álló kis tok, jó általános állapot, kifogástalan működéssel.

 

 

Silver Reed Mini

 Újabb klasszikus kis számológép 1976-ból. A megszokott megjelenéssel, 8 digites piros LED kijelzővel, egy 9V-os elemmel táplálva, egy Texas chipre épülő, egyszerű elektronikával. Jó állapotban, működőképesen.

 

 

DIAMANT Memory 3

 Praktikus kis készülék 1976-ból. A korszak műszakilag jellemző kialakításával, hengeres, 8 digites zöld VFD kijelzővel, és komolyra bővített alap-funkciókkal. Egy NEC chipre építve, szokás szerint sok analóg alkatrésszel, összetett elektronikával, szép, tökéletesen funkcionáló állapotban.

 

 

Triumph 80S

Ez egy 1976 folyamán gyártott 8 digites zöld VFD kijelzős bővített alapfunkciós kis számológép. Igen jó, masszív kivitelben, az elcsúsztatható alumínium keret takarja a 4 kis méretű „AAA” ceruzaelem tartóját. A felépítés szendvics-rendszerű – a készülék kifogástalanul működik, még eredeti bőr tokja is megvan.

 

 

Sharp EL-8016R

 Tipikus 1976-os évjáratú, egyetlen Hitachi chipre épülő bővített alap-funkciós kis számológép. Az akkor leggyakoribb zöld VFD kijelzővel, egy paneles, szintén igen tipikus belső felépítéssel. Érdemes összevetni az ezt követő, gyakorlatilag azonos korú Sharp számológéppel – feltűnő a fejlődés, és az is érdekes kérdés, miért gyártottak párhuzamosan láthatóan különböző generációs készülékeket. Bár igaz, ami igaz, a korai LCD kijelzők még meglehetősen drágák voltak, miközben a VFD sokkal leolvashatóbb, kellemesebb – ez talán akkor még képes volt ellensúlyozni a drámaian nagyobb energiafogyasztást. Az elemtartó fedele ugyan hiányzik, de a készülék teljesen működőképes, állapota szép.

 

    

 

  

Texas Instruments SR-51-II

  Ez az 1976-ban megjelent tudományos számológép igen figyelemre méltó modell volt. Kellemesen kisméretű, ugyanakkor nagy tudású jószágként nagyon használható, jó minőségű, és nem megfizethetetlenül drága készülék volt – anno új ára 80$ volt. 8+2 digites piros led kijelzésű, 3 szám megjegyzésére képes memóriájú, nagyon sok funkciót biztosító berendezésként nagy népszerűségnek örvendett. Megvan az eredeti bőrtokja is, rendbe hozás után szép, hibátlanul működő állapotban van. Elektronikája már viszonylag egyszerű, a billentyűn túl alapvetően egy 4 chipet tartalmazó logikai, és egy tápegység panelből állt, az akkumulátorok töltésére (most 2 ceruzaelemről működtetem). Érdemes megnézni, mennyit egyszerűsödött a mechanikai felépítése az alig egy évvel fiatalabb elődmodellhez, az SR51A-hoz képest!

 

     

TI-1265

  Ez a típus 1976 április 9-én került piacra, az akkor közepesnek minősíthető 27 dolláros áron (a vele gyakorlatilag egyidős TI30 tudományos készülék olcsóbb volt nála). A Texastól szokatlan módon nem LED, hanem 8 számjegyes VFD kijelzőt kapott, ez drágábbá tette, de jobb a leolvashatósága. Amúgy egyszerű bővített alapfunkciós-memóriás készülék, praktikusan kis méretben, egy 9V-os elemmel táplálva. Szép állapotban, hibátlan működéssel, eredeti leírásával.

 

 

     

Texas Instruments TI-30

  Bizonyos szempontból úttörő volt ez a modell 1976-os megjelenésekor – mégpedig az elérhetőségét tekintve. Egyszerű, egy chipes felépítésével, töltő nélküli, egyetlen 9V-os elemről biztosított tápellátásával tudott valamit, amit a versenytársak többsége nem: 30$ körüli induló-áron biztosított jó tudományos funkcionalitást. 8 digites LED kijelzővel, és már korszerű benyomást keltő, nem tolókapcsolós, hanem nyomógombos ki-be kapcsolással. Nekem annyira bejön, hogy a mai napig szívesen használom. Főleg, hogy kettő is van belőle, és az egyik egy új állapotban, saját dobozában előkerült példány.

 

    

Texas Instruments SR-40

 Ez a készülék 1976 júniusában, 50$ áron került piacra - akkor elég jó belépő szintű tudományos számológépnek minősült. Beépített akkuval, vagy 9V-os elemmel működtethető, a megszokott 8 digites piros LED kijelzővel, egy Texas chipre épített, nem túl bonyolult felépítésű készülék. Mind felépítésében, mind képességeiben igen hasonlít a TI-30-ra, de annál kicsit komolyabb kivitelű készülék. Igen szép, jól működő állapotban, eredeti masszív műbőr tokjával.

 

    

Brother 418E

  1976-os megjelenésű, VFD kijelzőjű alap számológép. Már a jól használható, kellemes méretű, praktikus készülékek közül való, jó kidolgozással, a mai napig kifogástalan működéssel. Felépítése már nem túl bonyolult, alapvetően egyetlen NEC chipre, és a tápegységre korlátozódik, de mechanikailag még így is jóval bonyolultabb, mint a későbbi, korszerű – és olcsó – számológépek - ez még értéket képviselt.

 

      

Wintron 3000

Ez egy 1976 körül készült kis alap számológép a Texas 1200 egyik „klónja”, azzal azonos Texas kalkulátor-chippel, de erősen eltérő mechanikai felépítéssel.. A Texas chip képességeinek megfelelően 8 digites LED kijelzővel, 9V-os tápellátással és az négy alapműveleten túl százalék és memória funkcionalitással rendelkezett. Meglehetősen szép, és teljesen működőképes állapotban, eredeti papírdobozával.

 

  

Aristo M16

Érdekes kialakítású, 1976-tól készült alapfunkciós számológép. Sajátságosan alkalmazott „lebutított” kalkulátor chippel, ahol a az amúgy lényegesen többet tudó mikrovezérlő lehetőségeit nem használták ki maradéktalanul, sőt, az egyszerűség kedvéért a bekötetlen lábakat lecsípték. Az akkor elterjedt 8 digites piros LED kijelzővel. Egy 9V-os elemmel üzemeltethető, teljesen működőképes, szép állapotú, német gyártású készülék.

 

 

Canon Palmtronic 8

  A készülék egy mára elég ritka, 1976-ban megjelent, gyökvonással és százalékszámítással bővített alapfunkciós számológép, 8 digites VFD kijelzővel. A „hőskor” gépeinek megfelelő, aránylag bonyolult felépítéssel, egyetlen NEC µPD946C 28 lábú kalkulátor-chipre építve, de bonyolult analóg tápegység áramkörökkel, egy transzformátor, 2 tranzisztor, 5 dióda, 7 diszkrét kondenzátor 4 ellenállás és 3 integrált ellenállás-sor képezi az alkatrész-készletet. Tápellátását 2 ceruzaelem biztosítja. Kicsit ütött-kopott már, de jól működik, használható.

 

 

Canon Palmtronic F-31

 Alapszintű tudományos zsebszámológép 1976-ból.  Az akkor legjellemzőbb, 8 digites zöld VFD kijelzővel, alapszintű tudományos funkciókkal. Egy chipes, de meglehetősen komplex elektronikával, és érdekes módon a használt tizedesjegyek száma a készülék alsó élén elérhető tolókapcsolóval választható ki. Elég meggyötört, de alapvetően működőképes állapotban.

 

 

Privileg 860MD

A Quelle számára készített, 1976-os gyártású, akkor korszerű kis bővített alap-funkciós számológép. A kijelző 8+1 digites zöld, hengeres VFD kijelzőcső, az elektronika egy chipes, a tápellátást három ceruza-elem biztosítja. Jól működő, korrekt készülék, elég szép állapotban.

 

    

Canon Palmtronic F-41

 Tudományos zsebszámológép az iparág talán legtermelékenyebb évéből, 1976-ból. Az akkor legjellemzőbb, 8 digites zöld VFD kijelzővel, alapszintű tudományos funkciókkal. Egy chipes, de meglehetősen komplex elektronikával. A Dec-Grad-Rad állítás érdekes módon a készülék alsó élén elérhető tolókapcsolóval történhetett. Közeli rokona a megelőző F-31-nek, de műszakilag és megjelenésében is igen hasonló, de funkciói eltérnek. Szép állapotban, az elemtartó fedél ugyan hiányzik, de amúgy a készülék teljesen működőképes.

 

   

Canon Palmtronic F6

  Remek kis tudományos számológép 1976-ból. Egy Hitachi chipre épített elektronika, 12 digites zöld VFD kijelző, tudományos funkcionalitás. A másodfunkciók kicsit nehezen láthatók, de amúgy a készülék jól kezelhető, állapota is szép, és teljesen működőképes.

 

    

Privileg 685D-E-NC

 Elég komoly tudományos számológép, amelyet 1976-tól gyártottak, alapvetően a Quelle áruházlánc „sajátmárkás” forgalmazására. Jó képességű, egyetlen – de érdekes tokozású - Rockwell chipre épülő 8 digites VFD kijelzőre épülő, jól kidolgozott, igényes szerkezet. Gyakorlatilag teljes tudományos funkcionalitást ad, általában ma sincs szükség többre. Szép állapotban, eredeti töltőjével, bőrtokjával, teljesen működőképesen.

 

 

  

Casio Personal M1

 Ez az 1976-ban készült kis jószág abszolút tipikus és kiforrott képviselője a 70-es évek közepének – 8 digites zöld VFD kijelző, bővített alapfunkciók memóriával, egy NEC kalkulátor chipre épített, külön CPU-paneles felépítéssel, kisméretű „szappantartó” műanyag dobozzal, két ceruza-elemes táplálással. Elég szép állapotban van, és kiválóan működik.

 

     

COMMODORE 798D

Klasszikus bővített alapfunkciós számológép 1976-ból. A kijelző 8 digites zöld VFD, egy chipes, konvencionális elektronika külön nyomtatott áramköri panelon. A cégre jellemző, elég jó minőségű műanyag tok, tipikus design. A tápellátás egy 9V-os elem. Kissé leharcolt, de üzemképes állapotban.

 

 

Silver Reed 8

 Egy újabb nagyon tipikus 1976-os évjáratú, kis méretű, praktikusan lapos, bővített alapfunkciós készülék. Egy NEC chipre épülő elektronika, nagy csöves zöld VFD kijelző, tipikus műanyagtokozás. Tápellátását két AA ceruza-elem, vagy hálózati töltő biztosíthatja. Jól működik, kicsit kopottas, az elemtartó fedele lötyög, de egyébként teljesen használható.

 

 

Sanyo CX-8133

 Egy abszolút tipikus 1976-os évjáratú, bővített alap-funkciós számológép. Viszonylag nagyméretű ház, nagy, de igen jól kezelhető, kényelmes gombokkal (nagyon praktikus készülék), a jellemző 8 digites zöld VFD kijelzővel. Az elektronika külön panelre épített, egyetlen NEC µPD277C chipre épül, sok analóg alkatrésszel a tápegységhez, a tápellátást két ceruzaelem biztosítja. Szép esztétikai állapotban, teljesen működőképesen.

 

  

Hewlet Packard 67

 Nagyon komoly és drága készüléke volt ez a HP-nek 1976-os bevezetésekor (és egészen 1984-ig gyártották is). Ez az árán is meglátszott, bevezető ára 450$ volt! Amúgy egy igen komoly, bonyolult programozható számológép, a HP-re jellemző 12 digites piros LED kijelzővel, RPN számkezeléssel, 224 lépés megjegyzésére képes program-memóriával, és 26 memória-regiszterrel. Különlegessége még a készüléknek a beépített mágneskártya-egység, amire a programokat le lehetett menteni (hasonlóan a TI59-hez). A szerkezeti képen látható is a kártyaegység meghajtó-motorja, és a bonyolult felépítésű elektronika. Sajnos nem működőképes, és külső állapota is erősen kopottas – így csupán érdekesség…

 

 

Continental Executive 674

Érdekes kis masina, feltehetően 1976 körüli. Jó kivitelű fém ház, egy chipes, hagyományos felépítés, 8+1 digites piros LED-es kijelző. A tápellátást speciális elemek biztosítják, így csak „csipesszel” megtáplálva lehetett kipróbálni, de működőképes.

 

 

Privileg 585 DE-NC

Igényes tudományos számológép 1977-ből. Elégséges tudományos funkcionalitással, jó billentyűzettel, egy chipes, tradicionális elektronikával, 8 digites zöld VFD kijelzővel, korrekt esztétikai állapotban, működőképesen.

 

 

SHARP EL-8131

Minőségi bővített alapfunkciós masina 1977-ből. Műanyag tok, egy chipes kivitelű elektronika, 8 digites zöld VFD kijelzővel. Jó esztétikai állapotban, működőképesen.

 

    

Lloyds Accumatic 501

 Bővített alapfunkciós zsebszámológép 1977-ből. A kijelző 8 digites piros LED, az elektronika egy Rockwell chipre épített, a tápellátást egyetlen 9V-os elem biztosítja. Megjelenésekor már nem volt igazán korszerű készülék, de az igényeknek azért még megfelelt – ellenben olcsón kínálták. Az elem csatlakozója ugyan hiányzik, de üzemképes, bár a gombok is peregnek erősen.. Gyűjteményi darab.

 

    

                                  Toshiba BC-8112SL

Érdekes bővített alapfunkciós számológép 1976/77 környékéről. A „megszokott” 8 digites VFD kijelzővel, Texas kalkulátor-chippel, és a kijelző tápegysége miatt elég sok diszkrét alkatrésszel. A tápellátást két 1.5V-os ceruzaelem biztosítja. Teljesen működőképes, jó állapotú készülék.

 

  

Lloyd’s Accumatic 40

  Ez egy elég különleges, kb: 1976/77 körül készült, meglehetősen testes kivitelű, alapfunkciós számológép. Érdekessége az LCD kijelző, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a ház felső részén lévő ablakon át, egy tükör segítségével a kijelzőt átvilágították. A leolvashatósága így sem lehetett valami jó, és sajnos mára a kijelző meg is folyt, részben leolvashatatlan, így a készülék nem használható. Eredetileg 9V-os elemmel vagy tápegységgel volt működtethető.

 

 

Sharp ElsiMate EL-500

Jóféle tudományos zsebszámológép 1977-ből. Elkészültekkor már nem minősült a legkorszerűbbnek, de azért az általános színvonalat még szépen hozta. Teljes tudományos funkcionalitással, 8 digites, zöld VFD kijelzővel. Egy Hitachi chipre épülő, „szokásos” kivitelű elektronikával. Áramellátását két ceruzaelem biztosítja. Jól működő állapotban, picit törött kávával, de ez a használhatóságát nem befolyásolja.

 

    

CASIO fx-110

Korszerű megjelenésű, és nagyon sok szolgáltatást nyújtó tudományos számológép 1977-ből. A kijelző 10 számjegyes zöld VFD, egy chipes, de komplex elektronika, igen jó mechanikai kialakítás, rengeteg tudományos funkcióval. Tápellátását két ceruzaelem biztosítja, jól működik ma is.

 

    

Sharp ElsiMate EL-5001

 Egészen fantasztikus, meglehetősen méretes masina 1977-ből. A 12 digites zöld VFD kijelzője, és általános felépítése alapján még a hőskor klasszikus készülékei közé tartozik, de már igen modern él-szerelt chipre épül, és tudományos funkciók egész tárházát nyújtja. Olyan sokat, hogy a gomberdő elkerülésére egy hatállású forgató-kereket kapott, azzal lehet állítani a felső gombsor funkcióit. Kinézetében már a később megszokott Sharp tudományos készülékek megjelenését nyújtja. Elég szép, és teljesen jól működő állapotban.

 

  

Concept V

 Ez az eléggé aprócska, tenyérméretű, bővített alapfunkciós számológép 1977 júliusában jelent meg – nagyon szerény, 7 dolláros áron. Alapvetően a Texas Instruments TI-1250 kissé kései klónja volt, megjelenésekor már nem minősült korszerűnek – viszont nagyon olcsón adták... Az akkor megszokott 8 digites piros LED-es kijelzővel készült, a minőség nem nevezhető kiemelkedőnek. Meglehetősen ütött-kopott, a panelokat összekötő átkötések „szokás szerint” eltörtek, így újra kellett vezetékezni – de egy 9V-os elemről hibátlanul működik, és mint látható, igen egyszerű, egyetlen Texas chipre épülő eszköz volt.

 

    

CANON PALMTRONIC 10M

Abszolút klasszikus darab 1977-ből, a megszokott Palmtronic széria egyik variánsa. A kijelző azonban a jellemzőnél „hosszabb”, 10 digites zöld VFD. Amúgy bővített alapfunkciós készülék, csak a számábrázolása hosszabb a megszokottnál, a felépítése hagyományos, egy chipes, elég komplex elektronikával, két ceruzaelemes tápellátással. Szép és teljesen funkcionális állapotban.

 

    

BROTHER 428E

  Ez a nagyjából 1977 körülire datálható bővített alapfunkciós számológép semmilyen listán nem szerepel, róla információ fellelhetetlen.. De felépítésében és funkcióiban alapvetően megegyezik az 418-as modellel, szinte kiköpött mása annak, és feltehetően annak ésszerűsítéséből született.  Ez is egyetlen, de más, Mitsubishi chipre épül, VFD kijelzővel, alapvetően azonos felépítéssel készült – lehet, hogy egyszerűen csak más kalkulátor-chipre kellett átállni, ezért jelölik új modellként.. Elég jó általános állapotban van, és hibátlanul működik.

 

    

Citizen 831 RD

 Elég modern és színes megjelenésű, de egészen konvencionális felépítésű kalkulátor 1977-ből. Érdekessége a kivehető, könnyen cserélhető elem/akku-tartó. Amúgy egy bővített alap-funkciós kis asztali készülék, 8 digites zöld VFD kijelzővel, egy Texas chipre épített konvencionális elektronikával. Akkuk már persze „sehol”, de egyébként szép állapotban, és adapterről teljesem működőképes.

 

    

Texas Instruments TI Programmer

A TI-30-as típuscsalád speciális modellje, kifejezetten programozók munkájának segítésére – ilyen értelemben ritka különlegesség – de így sem volt túl drága. A masina 1977-ben 42.5 dollárba került, kb: a másfélszeresébe a TI30 alapmodellnek, bár fizikálisan alig van köztük különbség. Egy chipes, kis paneles, egyszerű felépítés, 8 (5+2) digites piros LED kijelző jellemzi. Alapvető feladata bináris-hexadecimális-oktális és decimális műveletek-konverziók végzése, logikai relációk végrehajtása - hagyományos számológépként nehézkes is használni, és az alapműveleteken-memórián kívül mást nem is tud. Szép állapotban, teljesen működőképesen.

 

    

Texas Instruments TI-51 III

  1977-ben megjelent belépő szintű programozható tudományos számológép. 8+2 digites LED kijelzővel, belső akkus tápellátással a TI51 teljes tudományos funkcionalitásával, és 10 memóriával és elég szerény, 32 lépésig terjedő programozhatósággal.  Egyetlen TMC1503-as chipre épülő, egyszerű mechanikai felépítésű, de jól kivitelezett számológép. Meglehetősen szép állapotban van – és bár az akkuk „szokás szerint” már tönkrementek, de adapterről kifogástalanul működik.

 

    

Texas Instruments TI-58

  Ez az 1977-ben (125$-os áron) megjelent felső kategóriás programozható tudományos számológép a TI59 egyszerűbb kivitele volt. Gyakorlatilag mindazt tudta, mint az, de nem volt mágneskártyás tárolója, és 480 program-lépésig illetőleg 60 memóriahelyig terjedő kapacitással rendelkezett. Ő is tartalmazza az előre programozott, cserélhető, kb: 5 ezer lépés kapcitású programtár-modult, amelyhez anno sokféle célprogram volt kapható. A kijelzője a szokásos 8+2 digites LED, belső akkus tápellátással, láthatóan nagy bonyolultságú elektronikával rendelkezik. Sajnos nagyon kontakthibás, instabil, így bár bekapcsolható, mégis inkább kiállítási darab.

 

      

CASIO FX120

  1977-es megjelenésekor igen komoly tudományos számológépnek minősült, sok funkcióval, igényes, gondos kivitellel. A kijelző zöld VFD, jól leolvasható, a billentyűzet kialakítása is nagyon korrekt. Oldalt elhelyezett ki-be kapcsolóval, két 1.5V-os ceruzaelemmel táplálva. Érdekesség, hogy hátul még egy fedél alatt plusz diagnosztikai csatlakozója is volt – és bár még külön paneles, sok diszkrét alkatrésszel szerelt (a VFD tápegysége) elektronikával rendelkezik, de alapvetően már ez is egy-chipes rendszer. Nagyméretű számológép, de még jól kezelhető – mindössze két évig volt gyártásban, bár az adott évtized őrült gyors fejlődése mellett ez átlagosnak mondható… Szép állapotban, tökéletesen működőképesen.

 

      

Privileg 848MD

 1977 körül készült bővített alap-funkciós zsebszámológép. Konvencionális, egy chipes kialakítású, 8 digites VFD kijelzőre épülő szerkezet. Eléggé ütött-kopott, de amúgy teljesen működőképes állapotban.

 

 

Texas Instruments TI-57

Az itthon PTK1050-ként forgalmazott készülék 1977-től gyártott „eredetije”. Azzal teljesen megegyezik, 50 lépésig programozhatóan, 8 szám megjegyzésére képes memóriával, 8+2 digites piros LED kijelzéssel, tölthető akkumulátorokkal, egy chipes műszaki kialakítással. Elég jó általános állapotban, teljesen működőképesen, új akkukkal.

 

      

Dart VL-30

 Érdekes tudományos zsebszámológép 1977-ből. Nagyjából tradicionális felépítéssel, 8 digites VFD kijelzővel, egychipes elektronikával. Érdekessége, hogy első ránézésre bővített alapfunkciós gép, a többlet-funkciók egy funkcióbillentyűvel hívhatók elő – és jelöléseik alig észrevehetően a billentyűk tövében vannak belepréselve a tokba. Érdekesnek érdekes, de nagyon kevéssé tűnik praktikusnak, a kis feliratok alig olvashatók – a készülék valószínűleg nem lehetett ezzel túl sikeres, de gyűjtői szempontból még kívánatosabb. Teljesen normálisan működő, minden funkciójában üzemképes állapotban.

 

 

Sinus 808

Ez az előző, DART VL-30-al műszakilag azonos, kicsit más házzal, döntve elhelyezett kijelzővel, de ugyanazon elrendezéssel és funkciókkal rendelkező tudományos számológép. A döntve elhelyezett kijelző a Dart-nál sokkal jobban leolvasható, a billentyűk tövébe, a ház anyagába bepréselt, a tudományos funkciókat jelölő kis feliratok viszont ugyanúgy szinte észrevehetetlenek. Hasonlóképpen 8 digites VFD kijelzővel, két ceruzaelemes táplálással. Teljesen működőképes, szép állapotban.

 

      

                                  KOVAC SR 801

 Feltehetően 1977 körül készült, műszakilag tulajdonképpen a megelőző DART és Sinus kalkulátorral szorosan rokon készülék. Bár azoknál nagyobb házba szerelték, és jóval zavarosabb felépítésű, sok különálló vezetékkel kötögették össze az elkülönített panelre épített tápegységet, alapkártyát és billentyűzetet, a hengeres VFD kijelző is láthatóan kézzel, diszkréten szerelt – de vezérlőchip azonos, és a képességek is megegyeznek – ez is egy alap tudományos számológép. A másod-funkciók itt azért sokkal jobban leolvashatók, és általában jóval kézre állóbb az egész készülék – viszont a másik kettővel ellentétben ez sajnos nem működik.

 

    

Commodore SR4120D

 Remek tudományos számológép, gyártásban 1977-78 folyamán volt. Nagyon fényerős 8+2 digites piros LED kijelzővel, egy nagy MOS chipre és három egyéb DIL chipre épülő, elég komplex elektronikával, nagyon szép, jó minőségű kialakítással, külön elektronikai, külön kijelző és külön billentyűzet-panellel, a cégre jellemző nagy összekötő szalagkábelekkel. Tudományos számológépként minden fontos funkciót tud, különlegessége a két memóriaregiszter, amelyek külön gombokat kaptak, így kezelésük rém praktikus. Zseniális a kitevők kezelése is, kár, hogy manapság nem készülnek ilyen készülékek.. Tápellátását egy 9V-os elem biztosítja, állapota kifogástalan, jóformán újszerű, működése hibátlan.

 

 

Toshiba BC-8111B

 Bővített alapfunkciós kis számológép, gyártásban 1977/78 folyamán volt – a megszokott 8 digites zöld VFD kijelzővel. Kellemes, jól használható, kézre álló kis számológép, elkészültekkor voltaképpen már nem tartozott a legkorszerűbbek közé – nem is volt drága. Elég szép állapotban van, teljesen üzemképes.

 

 

UNITRA BRDA10U

 Alapfunkciós kis számológép kb: 1977-ből. A kijelző 8 digites piros LED, az elektronika két chipes kialakítású – nagyon hasonlít a 11-es modellre is. Elég jó általános állapotban, saját bőrtokjában, működőképesen.

 

  

Unitra Eltra BRDA11U

A lengyel ipar érdekes terméke kb: 1977/78-ból. Alap-funkciós kis számológép, kétchipes elektronikával, 8 digites piros LED kijelzővel. Kicsit kopottas a doboza, elveszett a kis típus-táblája is, de még működőképes. Tápellátását egy 9V-os elem biztosítja.

 

 

TEXAS Instruments Little Professor

Ez egy nagyon érdekes kis masina, egy, a mai napig létező típuscsalád első képviselője. Nem számológép – hanem a számolást oktató kis segédeszköz, kisiskolás gyerekek számára. Nem megoldja a számítási feladatokat – hanem feladja őket, és ellenőrzi megoldásukat. Egyetlen chipre épített, 8 digites piros LED kijelzővel készült, megjelenésében is nagyon jellegzetes jószág. A típuscsalád 1976-tól készült, és ez még egy első szériás példány. Tápellátását egy 9V-os elem biztosítja, már nem tökéletes, kontakthibás kicsit, de egyben van.

 

 

PRIVILEG 841M

Egy már viszonylag kései LED-es Privileg számológép a Quelle számára gyártva 1978 környékéről. A készülék bővített alap-funkciós, a kijelző 8 digites piros LED, a kivitel már aránylag korszerű kinézetű, de még klasszikus tényleges felépítésű konstrukció.  Elég szép és jól működő állapotban.

 

  

Unitra Eltra K-764

 Érdekes bővített alapfunkciós zsebszámológép kb:1978-ból a lengyel Unitra gyártásából. A kijelző 8 digites piros LED, az elektronika egy import MOS chipre épített, de a többi alkatrész láthatóan „szocialista” relációból származik. A tápellátást egyetlen 9V-os elem biztosítja. Külső felépítésében erősen hasonlít az előző Unitrához, de funkciói kicsit, elektronikája jelentős mértékben eltér attól. Használható, bár már a gyártás kezdetén sem korszerű készülék volt, kissé megviselt, de még mindig üzemképes állapotban.

 

      

Texas Instruments TI-5025

 Asztali nyomtatós készülék, 1978 júniusában, 80 dolláros áron megjelent masina. A kijelző – a jobb asztali leolvashatóság érdekében – a Texasnál aránylag ritkán alkalmazott 8 digites zöld VFD, nem túl nagy, de vastag és az akkuk miatt elég súlyos masina, kis hő-papíros printerrel. Egyébként alap funkciós, egy chipes készülék.

 

    

Hewlet Packard 33E

 Pompás kis programozható számológép, kicsi, kézre álló jószág, amelyet 1978-1983 között gyártottak (induló ára az olcsónak nem mondható 100$ volt – a HP gépek mindig drágák voltak). De a kidolgozás is jó minőségű, kiváló billentyűzet, masszaív műanyag tok, komplex felépítés, jópár IC-vel. A kijelző a HP-től akkoriban megszokott 10 digites piros LED, a számkezelés magától értetődően RPN formátumú, amúgy pedig 49 lépésig programozható, 8 memória-regiszterrel rendelkező készülék volt. Bár a gyári teleptartó hiányzik, de elemről hibátlanul működtethető, használható, funkcionális készülék.

 

     

Texas Instruments TI-45

  Ez az 1978-ban megjelent számológép igazi kakukktojás a Texas palettáján. Funkcionálisan az SR40 és a TI30 testvére, de a cégtől meglehetősen szokatlan, ritkán alkalmazott módon VFD kijelzőt kapott. Pedig a Texas a LED-es technológia egyik úttörője, és az ilyen kijelzők egyik (ha nem „a”) legnagyobb gyártója volt az adott időszakban, így kézenfekvő módon szinte mindegyik kalkulátora piros LED-es kijelzőt kapott. De valamiért ebbe a modellbe az amúgy talán valóban előnyösebb, a nagyítós kis hétszegmenses LEDeknél nagyobb látószögű, jóval nagyobb méretű és kicsit a szemnek is megnyugtatóbb 8 digites (5+2) vákuum-fluorescens kijelzőt alkalmaztak. Funkcióiban egyébként a testvérmodellekkel megegyező, jól használható tudományos számológép, tölthető akku-egységgel. Ritka, és a TI30-nál drágább készülék volt. Szép, működő állapotban.

 

 

OLIVETTI Logos 7

 Könyvelői-postai kalkulátor 1978-ból. Szokatlanul széles, 12 digites zöld VFD kijelzővel, amúgy modern megjelenéssel, hő-papíros nyomtató-egységgel. Komplex, két panelre épített elektronikával, kicsúsztatható elemtartóval. Teljesen normálisan működik és nyomtat, igen szép állapotú.

 

 

  

Texas Instruments TI-58C

  1979-ben (90$-os áron) megjelent készülék a TI-58 utódja, azzal teljesen megegyező funkciókkal, így ezeket külön nem is taglalnám – kapacitása, képességei, megjelenése azonos azzal. De attól eltérően statikus CMOS memóriát tartalmaz, így a kikapcsolt készülék (legalábbis az akkuk kimerüléséig) nem felejti el a készülékbe bevitt programokat, adatokat – ez nem elhanyagolható képesség a 480 programlépésig terjedő kapacitás mellett, hisz egy ilyen hosszú programot fél-egy óra lehetett újra bepötyögni… Rendelkezik a cserélhető programmodullal is, és sajnos erősen kontakthibás, de azért működőképes.

 

  

MBO 3010

Ez a kis, bővített alapfunkciós zsebszámológép is egyike a nagyszámú Texas 12xx klónoknak. Korrekt, egyszerű felépítésű készülék – de 1979-es megjelenésekor már reménytelenül elavultnak számíthatott, ebben az időszakban már komoly gyártók nem terveztek ilyen felépítéssel készülékeket. A készülék egyetlen Texas chipre épül, az alapmodellhez hasonlóan 8 digites piros LED kijelzővel rendelkezik, és táplálását egy 9V-os elem biztosítja. Állapota szép, teljesen működőképes.

 

   

APF M74

A megelőző MBO-hoz hasonló, olcsó Texas chip alapjára készült, megjelenésekor már igen korszerűtlen, a klasszikusokat idéző felépítésű kis számológép 1979-ből. Bővített alapfunkciós zsebszámológép ő is egyike a nagyszámú Texas 12xx klónoknak. A készülék egyetlen Texas chipre épül, az alapmodellhez hasonlóan 8 digites piros LED kijelzővel rendelkezik, és táplálását egy 9V-os elem biztosítja. Állapota szép, teljesen működőképes.

 

     

MBO ACCORD III

  Ez egy 1980 körül megjelent bővített alap-funkciós, vagy akár már alap-tudományosnak is nevezhető számológép. 8 és fél digites VFD kijelzővel. A klasszikus, külön nyomtatott áramkörre és VFD kijelzőre épülő kalkulátor-építési elv egyik utolsó hírmondója volt, megjelenésekor már egyáltalán nem számított korszerűnek, az évtized vége már az LCD kijelzős, teljesen integrált, modern készülékek korának hajnala volt. Kicsit ütött-kopott, de amúgy szépen működik, használható máig.

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu