HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

GRAFIKUS SZÁMOLÓGÉPEK, ZSEBSZÁMÍTÓGÉPEK:

 

Hewlet Packard 41CV

 A HP-41-et váltó új „zászlóshajó”, amely 1979-től 1985-ig volt gyártásban (bevezető ára 325$ volt). A 41-el megegyező tulajdonságokkal, alfanumerikus kijelzésre képes, de nem pontmátrixos, hanem 15 szegmenses, 12 digites LCD kijelzéssel. A HP kalkulátoroktól megszokott RPN adatkezeléssel, a 41-től sokkal bőségesebb, alaphelyzetben is 2231 programlépésig vagy maximum 319 memória-regiszterig terjedő tároló-kapacitással – és ez még bővíthető is volt. Hátul négy bővítő hellyel, külső perifériák vagy modulok számára. A készülékhez itt most tartozik a gyári mágneskártya-modul, amire le lehetett menteni a programokat (de létezett mikro-kazettás külső tárolóegység is), és a gyári, szövegek kiírására is HP 82143A printer is. Igazán már zsebszámítógép, nem számológép, így itt a helye.

 

  

HP 82161A

Kazettás háttértárló egység a HP korabeli programozható számológépeihez és Basicban programozható kisszámítógépeihez. Mikro-kazettás mechanika, automatikus vezérlés – elég komoly szerkezet volt a maga idejében, rettentő magas áron…

 

 

 

 

Sharp MemoWriter EL-7000

Egész érdekes kis kütyü, 1980 körül gyártott, alapvetően kis szalagos számológépként illetőleg feljegyzés-készítő, feliratozó masinaként funkcionáló apróság. Mint számológép alapfunkciókat biztosít, ám 8 nem felejtő memória-regiszterrel és 168byte szöveges adat-tárolóval rendelkezik, teljes ASCI karakterkészletet tud kezelni, 10 digites alfanumerikus LCD kijelzővel, így már bátran zsebszámítógépnek minősíthető. A nyomtatómű nem hő-papíros, hanem kis festék-szalaggal működő, így akármilyen cetlire, címkére képes nyomtatni. Nem is túl egyszerű szerkezet, két panelen komoly alkatrész-készletet hordoz. Elég szép, de esetlegesen működő, inkább csak krikszkrakszokat kiírogató állapotban, az akkuk is már hiányoznak.

 

    

CANON FX-602P

Ez is egy „mérföldkőnek” minősülő masina volt az iparág történetében, mivel 1981-es megjelenésekor igen előremutató képességekkel bírt. Igazándiból a HP41 széria versenytársának szánták – és annál voltaképpen korszerűbb is volt, képességei is alig maradtak el tőle (memória-kapacitása, bővíthetősége volt szerényebb) – viszont ára, mérete, kezelhetősége, kijelzése kedvezőbb volt. Kis fogyasztású, de nagy teljesítményű CMOS elektronikájához elég volt 2db CR2032-es lítium elem, ugyanakkor külső egységként csatlakoztatható volt hozzá FP-10 kis hő-nyomtató, és FA-2 kazettás illesztő egység is. Mérete is kompakt, kezes, kicsi és lapos készülék. A kijelzője fejlett, 11 alfanumerikus karakter 5*7-es LCD pontmátrixban + 3 numerikus helyi-érték. Fejlett programozhatósággal, max 512 lépésig programozhatóan, és ennek rovására 22-88 memória regiszterrel rendelkezett. A programfuttatási sebessége is 3-4-szeresen felülmúlta a HP41 készülékeket. Kicsit kopottas, de elfogadható külső állapotban, teljesen jó működéssel és hibátlanul funkcionáló billentyűzettel.

 

  

Casio FX 702P

 A cég komoly hírnévre szert tett, korai, 1981-es megjelenésű kis Basic nyelvű zsebszámítógépe. Jól kiépíthető, ügyes konstrukció, tartozik hozzá kazettás magnó interface, nyomtató, a beépített 2K memória bővíthető volt. A kijelző alfanumerikus, 20 karakteres LCD. Szerkezetileg komplex, két NYÁK, számos chip – komoly kis készülék. Szép, működőképes állapotban, perifériáival egyetemben.

 

 

CASIO PB 100

 Remek kis zsebszámítógép 1982-ből. Basic-ben programozható, 1K (nem túl sok, és ebből is 544 byte volt felhasználható) memóriával, 12 digites alfanumerikus LCD kijelzővel – és igen sok beépített funkcióval. A korszak igen tipikus, jól használható terméke. Jó állapotban, működőképesen.

 

 

 

Sharp PC-1245:

  1983-as megjelenésekor kitűnő, sokoldalú kis zsebszámítógépnek minősült. Basic-ban programozható, 16 karakteres alfanumerikus kijelzésű, 2.2K RAM-mal szerelt jószág volt, én a 80-as évek vége felé jutottam hozzá – és diákként nagyon jól tudtam használni. Mára eltűnő-félben lévő kategória, bár most is szépen működik.

 

    

 

SHARP PC-1401

Fogalomszámba menő kis zsebszámítógép 1983-ból. Basic-ban programozható, de közvetlenül elérhető teljes tudományos számológép-funkcionalitást is biztosító, tényleg kényelmesen kezelhető-programozható, okos kis masina. A memóriája 4K, a processzora egy 576kHz-es 8 bites Hitachi SC-61860 chip, a kijelző 16 digites alfanumerikus LCD. Kora egyik legjobb efféle masinája volt, szépen működő állapotban.

 

Casio FX-750P

  Ez az 1984-ben megjelent, Basic nyelven programozható kis „zsebcomputer” már modern jószág. Elég nagy, 24 karakteres alfanumerikus LCD kijelzővel, és alapból 2K-s memóriával szerelt, de 2 bővítő-hellyel is rendelkezik – az egyikben itt bent is van egy 4K-s RAM modul, saját tartalom-védő elemmel! Minden fontos funkciót ismer, hangot (csipogást) is hallatni képes, nyomtatóhoz, háttértárként kazettás magnóhoz is illeszthető. Tudományos számológépként használatát könnyíti az amúgy parancssorból is elérhető fontosabb funkciók billentyűzetre ültetése.

 

    

 

 

SHARP PC-1403

A pompás 1401-es  utódja, annak logikus továbbfejlesztése, ami 1985/86-ban jelent meg. Ez is Basic-ban programozható, kompatibilis az elődjével, természetesen itt is közvetlenül elérhető teljes tudományos számológép-funkcionalitás, és ez is kényelmesen kezelhető-programozható, plusz beépített mátrix-kezelő és egyéb funkciókkal is rendelkezik. Megnőtt a memóriája és sebessége is, 8K, a processzora már 768kHz-es 8 bites Hitachi SC-61860 chip, a kijelző is 24 digitesre szélesedett, de ugyanúgy alfanumerikus LCD. Ez is szépen működő állapotban.

 

   

CASIO FX-7000G

 A kalkulátor-történelem egyik mérföldköve ez az 1985 októberében piacra került masina – ez volt a világ legelső grafikus kalkulátora. A maga idejében ez egy hallatlanul korszerű, nagyméretű, 96*64 pixeles grafikus LCD kijelzővel készült kis „zsebszámítógép” volt. Természetesen programozható, 422 lépésig, vagy ennek rovására 26-78 memória-regiszterig használható tárolóval, megszámlálhatatlan sok funkcióval. A készülék lelke egy Z80-klón Nec processzor, és amúgy műszakilag ez a készülék roppantmód hasonlít a jóval későbbi Texas TI-81-re, ami nem csoda, hiszen azt később részben ennek bázisán fejlesztették ki. Nagyon szép, megkímélt állapotú, máig hibátlanul használható készülék, még eredeti tokja, és 1984-es keltezésű (??) német nyelvű kézikönyve is megvan, így feltehetően ez a legelsők közül való példány. A szerkezeti képeket a Datamath-ról csentem.

 

   

 

 

 

 

TEXAS Instruments TI-74

Méretes és saját kora relációjában nagyon komoly képességű zsebszámítógép – 1985-től volt gyártásban, 1988-ban 350 márkás áron került forgalomba. A készülék 8K RAM, 32K ROM felszereltséggel, egy soros, 31 karakteres 5*7-es LCD alfanumerikus kijelzővel, rendes billentyűzettel készült. A jobb oldalt betolható memória-modullal könnyen bővíthető volt külső funkciókra – ez a konkrét masina is egy mezőgazdasági célú (takarmányozás??) programcsomaggal kiegészítve került forgalomba. Remek képességű kis eszköz volt, igen jó minőségben,

 

 

CASIO FX-8000G

 A híres 7000-es készülék továbbfejlesztett változata 1986-ból. Képességei hasonlóak a nagy elődhöz, de kicsit nagyobb külső mérete és memóriája egyaránt (1.6K), és rendelkezik külső nyomtatóhoz, más perifériákhoz illesztést lehetővé tevő csatlakozóval is – ezen túl képességei igen hasonlóan a 7000-hez. Nagyon szép állapotban, eredeti dobozában és kézikönyvével. Tápellátását már nem ceruza-elemek, hanem három CR2032-es lítium-elem biztosítja – közben jelentősen csökkent az áramfelvétele is. Nagyon szép, jóformán új állapotban.

 

Casio FX-850P

  A 750-es modell továbbfejlesztéseként 1987-ben megjelent, Basic nyelven programozható zsebcomputer”. A kijelző megnőtt két sorosra, és soronként már 32 karakteresre. A memória is nagyobb, alapból 4K és bővíthető, és természetesen külső interfészekhez is kapcsolható. Igen sokoldalú beépített függvény-program könyvtárral is rendelkezik. Ahogy az elődmodelleknél is, itt is segíti a tudományos számológépként használatot az amúgy parancssorból is elérhető fontosabb funkciók billentyűzetre ültetése. Nagyon ügyes készülék – de megjelenése már a javában dübörgő PC korszak időszaka volt.

 

    

Texas Instruments TI81

A Texas első grafikus számológépe 1990-ből. A maga idejében kiváló, korszerű grafikus számológép volt, komplex elektronikával – amúgy a Casio FX-ek nyomdokain lett kifejlesztve. Nagy, 8*16 karakteres, 64*96 címezhető pixellel rendelkező grafikus LCD kijelzővel, ez Z80 kompatibilis Toshiba CMOS processzorral, az első szériákban még csak 2.4K programmemóriával, 27 memória-regiszterrel, rengeteg beépített funkcióval. Ezen korai változatok már gyűjteményi értékkel is bírnak.

 

 

HP 19B II

A HP üzleti célú kalkulátora, bár inkább zsebszámítógépnek nevezhető. A konkrét modell 1990-től volt gyártásban, a kijelző 132*32 pixeles grafikus LCD, 8K memóriával, programozható RPN kalkulátor. Nagyon sokoldalú kis masina – a konkrét darab viszont elég rozzant, néha bevillan valami, talán egy nagytatarozás rendbe hozná…

 

 

HP 48G

 Igazi csúcskészülék volt ez 1990-es megjelenésekor. Akkor 200 dolláros ára (kb: 200eFt, 8-10 ezres átlagfizetések mellett) számomra vágyálommá tette, pedig használni jól tudtam volna. Most persze már nem akkora érték, sajnos már kihasználni sem tudom – de ki tudja... Remek kis jószág volt ez, RPN műveletkezeléssel, 131*64 képpontos grafikus kijelzővel, 32K memóriával, többféle interfész csatlakozási lehetőségével. Zavarba ejtően okos készülék, a kezelési utasítása két vaskos könyv…

 

 

SHARP PC-E220

Komoly kis zsebszámítógép 1991-ből. A kijelző 4*22 karakteres LCD, grafikus kijelzőként is funkcionáló, 144*32 pixeles felbontással. Z80 kompatibilis processzorral, 32K RAM, 128K ROM háttérrel, óriási mennyiségű beépített funkcióval. Nagyon igényes kis masina – csak már a kategória „végnapjaiból” származik.

 

 

Texas Instruments TI-82

 A TI82-es család első, 1993-ban megjelent „szögletes” szériájának egyik példánya. Korának kiváló, korszerű grafikus számológépe volt, komplex elektronikával. Nagy, 8*16 karakteres grafikus LCD kijelzővel (kicsit kontakthibás), Toshiba T6C79 (Z80 kompatibilis) processzorral, 28K programmemóriával, felmérhetetlen mennyiségű beépített funkcióval. Ezen korai változat már némi gyűjteményi értékkel is bír.

 

 

CANON DC-2000

Kis adatbank, „organizer” masina 1994 körülről. A memóriája 1600byte – vagy 130 különböző tétel, persze számológépként is használható, képes tone módban telefont tárcsázni, faxot küldeni-fogadni. A kijelzője kétsoros, alfanumerikus ill. numerikus LCD. Sokat tudó, de kivitelében egyszerű, korszerű ketyere - voltaképpen nem is igazán illik a kollekcióba – de ha már megvan, itt helyet kapott…

 

   

 

 

Texas Instruments TI-92

Ez egy egészen eszement masina 1995-ből (200 dolláros indulóáron). Óriási méretű (kb: 19*12*3cm!!), súlyos, „kétkezes” számológép, négy ceruzaelemmel és egy memóriát őrző lítium-elemmel táplálva.. Képességei inkább egy korabeli kisebb laptopra emlékeztetnek, Motorola 68000-es processzorral, 128K RAM, 1M ROM tárolóval, és 240*128 pixeles nagy grafikus kijelzővel. Kifejezetten egyenlet-megoldó grafikus számológépnek készült, tulajdonképpen egyfajta integrált MathCad platform. A kijelző kontrasztja-leolvashatósága nem valami jó, nekem nem tetszik, az egész masina kezelése őrülten nehézkes és bonyolult, ugyanakkor tényleg „mindent tud”, ami elvárható.

 

    

SHARP EL-5120 Solver

 Igen érdekes, komoly képességekkel rendelkező programozható számológép kb: 1995 körülről. A készülék sokoldalú függvény-megoldó képességekkel, és egy Basic-szerűen, könnyen programozható, 1211byte kapacitású program-tárolóval is rendelkezik. A kijelző három soros, alfanumerikus LCD (de nem grafikus), diákok, mérnökök sokoldalú eszköze. Egy nagy nyomtatott áramköri lapra épülő, egy chipes, korszerű konstrukció, szép és jól működő állapotban.

 

    

CASIO FX-9750G

 1998 körüli fejlett grafikus számológép. Nagy, 128*64 képpontból álló, monokróm LCD kijelzővel, 32K, tehát tekintélyes nagyságú program-tárolóval. Már menüs-piktogramos kezeléssel, hangja is van (még grafikus játékok is futnak rajta, még Wolfenstein 3D adaptációval is találkoztam rá…), szinte túlzás, amit számológépként tud. Fejlettebb kivitelei már színes kijelzővel, nagyobb memóriával, USB csatlakozással is rendelkeznek, igaz, áruk is netbook közelében van… Alapvetően szép állapotban, de a billentyűzet kissé kontakthibás, azért szép gyűjteményi példány.

 

     

Texas Instruments TI-82

 A korábban már bemutatott Ti-82 legutolsó „Parcus” szériájú, 1999 utáni változata. Fizikális felépítésében egyszerűbb és kisebb fogyasztású elektronikával, változatlanul 8*16 karakteres grafikus LCD kijelzővel, Z80 kompatibilis, processzorral, 28K programmemóriával, felsorolhatatlan számú beépített funkcióval. A korai változatoknál lekerekítettebb, kézhez állóbb formájú. Tulajdonképpen jelentős gyűjteményi értéke nincs – viszont nagyon használható…

 

 

Texas Instruments TI-83 Plus

 A korábban már bemutatott Ti-82 család továbbfejlesztése, 1999 után megjelent szériája. Fizikális felépítésében hasonló azokhoz, némileg továbbfejlesztett elektronikával, változatlanul 8*16 karakteres, 96*64 pixeles felbontású grafikus LCD kijelzővel, Z80 kompatibilis, de már 6MHz-es processzorral, 27K programmemóriával, további 160K flash ROM-mal, 512K alap ROM-mal, végeláthatatlan számú beépített funkcióval. Lekerekített, kézhez álló formájú. Tulajdonképpen jelentős gyűjteményi értéke nincs – viszont máig használható…

 

    

PALM m505

 Korszerű, 2001-ben készült PDA, „személyi asszisztens” kis kézi-számítógép. Meglepően komoly képességekkel, 33MHz-es Motorola processzorral, 8M memóriával, 160*160-as, 64K színmélységű kijelzővel. Jópofa – de mára az eszközkategóriát teljesen kiszorították az okos-telefonok.

 

      

HP 48GII

A 48-as szériát 2003-tól leváltó korszerű, nagy teljesítményű programozható grafikus számológép, a mobil eszközök számára tervezett ARM9-es 48MHz-es processzorral, 128K memóriával, 131*64 pixeles grafikus monokróm LCD kijelzővel. Nagyméretű, de jól kezelhető, rettentő okos kis masina, teljesen új, komplett csomagolásával. Számítógéphez csatlakoztatható - még soros portos és infravörös interfészekkel. Tápellátását 3 db AAA elem, a memória mentését egy CR2032-es lítium-elem biztosítja.

 

    

Texas Instruments TI-82 Stat

 A Ti-82 legutolsó „Parcus” szériájának csak európai piacok számára készített, 2004 után gyártott, kifejezetten statisztikai célú kivitele. A fizikális felépítése azonos a Parcus TI-82-vel, csak a feliratozásban és firmware-ban van eltérés. A kijelző azonos, 8*16 karakteres grafikus LCDl, Z80 kompatibilis, processzorral, 28K programmemóriával, felsorolhatatlan számú beépített funkcióval. A korai változatoknál lekerekítettebb, kézhez állóbb formájú. Hiányzik az elemtartó fedél, de teljesen működőképes…

 

HP 39G+

Igen korszerű programozható grafikus számológép, a mobil eszközök számára tervezett ARM9-es processzor már elég nagy teljesítményű, 75MHz-es változatával, 256K CMOS memóriával, 131*64 pixeles grafikus monokróm LCD kijelzővel – komplett kis számítógép. Nagyméretű, de jól kezelhető, okos kis masina, teljesen új, komplett csomagolásával. Számítógéphez csatlakozását már USB interfész biztosítja, infravörös kapcsolat lehetősége is adott. Tápellátását 3 db AAA elem, a memória mentését egy CR2032-es lítium-elem biztosítja.

 

 

CASIO Algebra FX 2.0

Ügyes programozható grafikus számológép, saját programnyelvvel, 144K memóriával, 128*64 pixeles grafikus monokróm LCD kijelzővel. A korábbi 9750 továbbfejlesztése, nagyméretű masina, teljesen új, komplett csomagolásával. Számítógéphez és másik hasonló készülékhez is csatlakoztatható, grafikus menürendszerrel kezelhető. Tápellátását 4 db AAA elem, a memória mentését egy CR2032-es lítium-elem biztosítja.

 

 

BTECH FG6000

 Kimondottan olcsó kivitelű, de nagy ambíciókkal tervezett tudományos, grafikus, programozható kis számológép a 2000-es évtized első feléből. Nagyon sok funkcióval, de azért elég sok korláttal, a nem túl nagy kijelzőnek is csak egyik fele grafikus mező – túlzottan komplex grafikát megjeleníteni a kis masina nem képes. De így is sokat nyújt, kevés pénzért. Elektronikája alapvetően egy chipre építkezik, de azért a szokásos olcsó készülékeknél összetettebb. A kijelző rémesen kontakthibás, igazgatni kell a rendes megjelenítéshez – de érdekességnek így is megteszi… Tápellátását egyetlen CR2032 elem biztosítja.

 

 

CASIO KL-2000

Egy újabb kakukktojás, ez sem számológép, ez egy feliratozó készülék. Annak viszont igen ügyes, öntapadós hőérzékeny papírra tetszőleges feliratokat gyárt, ha nagyon muszáj, akár számolni is tud persze. Robusztus, nagy, de még kézi méretű masina, kétsoros alfanumerikus LCD kijelzővel, jelentős méretű saját memóriával, tölthető belső akkuval – voltaképpen egy kis kézi célszámítógép, ezért került ebbe a szekcióba.

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu