HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

MAGYAR KAPCSOLÓDÁSÚ KÉSZÜLÉKEK:

 

 

 

Híradástechnika K-106 P

  A Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott elvileg legelső zsebszámológép. A kanadai Bowmar 901B számológépének licenc-gyártása, az eredeti készülék az első USA-ban gyártott zseb-kalkulátor volt, 1971 végétől került gyártásba! A hazai forgalmazás kb: 1973/74-től zajlott, és az első ilyen készülék volt idehaza. Bár ez nem annyira gyártás, mint inkább összeszerelés, még inkább átcímkézés lehetett. Az elektronika a korai készülékeknek megfelelően még igen bonyolult, 5 IC-re (ezen belül egy Texas kalkulátor-chipre), sok diszkrét alkatrészre épül. A billentyűzet eredeti Texas Klixon, minősége kimagasló, masszív fémkeretes, a tápellátást hat tölthető akkumulátor biztosítja – így a készülék bár kicsi, de vaskos és súlyos. A kijelző 10 digites piros LED. Az akkuk persze már tönkrementek, de ettől eltekintve töltőről tökéletesen üzemképes, használható kis készülék, igen szép állapotban. Még az eredeti HT emblémás műbőr tokja is kiváló állapotban van.

 

 

   

 

 

Híradástechnika K-831

  A Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott talán a sorban második zsebszámológép. A korai HT számológépekhez hasonlóan ez is egy Bowmar számológép licenc-gyártása, bár ez egyértelműen „átcímkézett”, amúgy eredeti Bowmar készülék. A hazai forgalmazás kb: 1974-től zajlott, és bár a készülék külső megjelenésében nagyon erősen hasonlít a K-832-re, képességei is hasonlók, de elektronikája drasztikusan eltér attól. Az elektronika a korai készülékekre jellemzően komplex, 5 IC, 5 diszkrét tranzisztor, tucatnyinál is több dióda, és sok további passzív elem alkotja. Amúgy ez is egy 8 digites piros LED kijelzős, alap-funkciós számológép. Ezt is jellemzi az a kiváló minőségű, eredeti Texas Klixon billentyűzet, és az általában nagyon korrekt, masszív, elpusztíthatatlan kivitel. A beépített 3 ceruza-akkumulátorból álló pack már természetesen tönkrement, de ettől eltekintve a készülék hibátlan, teljesen funkcionális, tápegységről jól működik.

 

    

Híradástechnika K-832

  A sorban következő, a Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott korai zsebszámológép. Ez is egy Bowmar készülék, az MX-55 számológépének licenc-gyártása, az eredeti készülék 1974-től, a HT gyártás kb: 1975-től zajlott. Az eredeti elektronikát módosították, és két IC-t a nálunk akkor jóval olcsóbb diszkrét alkatrészekkel váltottak ki, de a lényeg megegyezik. A billentyűzet a remek Texas Klixon, és általában is jó minőségű és kidolgozású, 3 tölthető NiCd akkumulátor-cellával működtetett alapfunkciós kis készülék, 8 digites LED kijelzéssel. Az akkuk persze már tönkrementek, de ettől eltekintve tökéletesen üzemképes, használható kis készülék, igen szép állapotban.

 

 

  

Híradástechnika K-841

  Egy újabb Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott korai zsebszámológép. Sajnos nincs eredetéről konkrét és biztos információ, de valószínűleg ez is a Bowmar egyik licencén alapuló, kb: 1975-től gyártott készülék Kora relációjában elég jó minőségű és kidolgozású, 4 ceruzaelemmel vagy akkumulátorral működtetett kis készülék, 8 digites LED kijelzéssel, alapműveletekkel, százalék és memória funkciókkal. A készülék tökéletesen üzemképes, jól használható, szép állapotban.

 

  

EMG Hunor 86

  A korabeli hazai kalkulátor-gyártás egyik ismert darabja, 1976 körülről. Valóban hazai gyártású-összeszerelésű modell, a nyomtatott áramköri lemezen a National kalkulátor-chipek mellett szocialista gyártású passzív alkatrészek sorakoznak. A megszokott piros LED-es kijelzéssel, és a négy alapműveleten túl memóriával és százalék-számítási képességgel is rendelkezett. 4.5V-os laposelemről működtethető – ez is szocialista jellegzetesség, ez az elemtípus nálunk volt akkoriban már csak elterjedve. Teljesen jól funkcionáló, szép állapotban, még az EMG jelzett tokja is megvan.

 

    

TK-891-1

A Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott korai tudományos zsebszámológép. Valójában ez egy National Semiconductor zsebszámológép. Funkcióiban és megjelenésében első ránézésre teljesen megegyezik a TK-1023-as típussal (ami ezt váltotta később), de az elektronikájuk elrendezése nem azonos – viszont azonosak az alkalmazott chipek. Valószínűleg 1976/77 körül került forgalomba, és amúgy igen sokoldalú, ügyes kis számológép, piros 8+2 digites LED kijelzéssel, RPN adatkezeléssel (előbb az operandusok, majd a művelet). Teljesen jó, használható állapotban. Elem vagy akku viszont egyáltalán nem volt benne, sőt, ezek helyén egy szép nagy Remix kondenzátor ücsörög – adapterről viszont hibátlanul működik.

 

 

TK-1023

  A Híradástechnika Szövetkezet által forgalmazott korai tudományos zsebszámológép. Egyébként ez egy National Semiconductor 4520 zsebszámológép, amelyre bár ráragasztották a „Made in Hungary” feliratot, de a nyomtatott áramkörök, és az egész általános kivitele alapján nyilvánvaló, hogy nem nálunk készült – korabeli OEM forgalmazás lehetett, kb: 1977-től került forgalomba. A nyomtatott áramkörön megvan a helye a programozható változat kiegészítő chipjeinek - ésszerű megoldás! De sokoldalú, ügyes kis számológép, piros 8+2 digites LED kijelzéssel, RPN adatkezeléssel (előbb az operandusok, majd a művelet). Teljesen jó, használható állapotban.

 

    

PTK-1023

  Ez is a Híradástechnika Szövetkezet OEM forgalmazása, valójában a National Semiconductor 4225 zsebszámológépe. Képességeit és megjelenését illetően szinte azonos a TK-1023-as készülékkel, de 102 lépésig programozható. A készülék ugyanarra a nyomtatott áramköri alaplemezre épül, mint a nem programozható TK-1023, de ez tartalmazza a szükséges kiegészítő áramköröket is, így elég sok, összesen 8 IC-ből épült fel. A készülék elég jó általános állapotban van, a belső akkumulátorok persze már régen tönkrementek, de adapterről tökéletesen működik. Megvan az eredeti HT doboza és bőrtokja is – ez ritkaság. Ez a készülék volt a Híradástechnika első programozható számológépe, egyben az első idehaza nagyobb számban elterjedt programozható zsebszámológép.

 

 

TK-1024

  Ez is a Híradástechnika Szövetkezet OEM forgalmazása, valójában ez egy National Semiconductor 4640 zsebszámológép. Korához képest fejlett, jól használható tudományos számológép, szintén piros, de 10+2 digites LED kijelzéssel és RPN adatkezeléssel (előbb az operandusok, majd a művelet). Kicsivel fiatalabb a TK1023-nál, jó állapotban, a tokja is megvan.

 

   

HUNOR 102

Az EMG 1975-76 között gyártott asztali számológépe – így kicsit kakukktojás a zsebszámológépek között, de azért idefér ő is.. Értelemszerűen nem aprócska, bár nem is túl nagy (21*18*6cm) méretű., alapvetően jó minőségű kivitelben. A kijelző 11db zöld VFD cső, a kijelzés 10 digites – az alap már egyetlen Texas kalkulátor chip, de számos, részben hazai alkatrész van még az itthoni tervezésű-gyártású NYÁK-okon. A készülék 1976-ban 15250Ft-ba került – ez ma közel 700 ezernek felelne meg – így múlik el a világ dicsősége… A némileg egyszerűsített, de azonos kinézetű-funkciójú 102B váltotta – kevesebb, mint fél áron. A konkrét darab jól működő, de kissé sérült állapotú masina, a ház itt-ott törött, elöl picit hiányos, de még mindig egyben van, akár használható is.

 

 

HUNOR 121

 Hazai gyártású-tervezésű, az EMG által 1976/77 körül gyártott hálózati üzemű asztali számológép. A „szokásos” kb: 21*18cm-es mérettel, elég kényelmes kialakítású szerkentyű, 13db különálló 7-szegmenses VFD csőből kialakított kijelzővel, 12 digites kijelzéssel, és Texas kalkulátor-chipekkel, bővített alap-funkciókkal, memóriával – és amúgy hazai gyártású NYÁK-kal és Remix alkatrészekkel. Elég jó általános állapotban, eredeti, kis kézi-táskaként is használható műbőr tokjával, teljesen működőképesen.

 

    

HUNOR 121B

 Az előző, hazai EMG-Hunor fejlesztett változata, a 70-es évek vége tájékáról. Bár szinte azonos típusjelzést visel, és képességei méretei is nagyjából azonosak a megelőző 121-es készülékkel, mégis alapvetően eltérő kialakítású, más elektronikájú és billentyűzetű készülék. A kijelző itt is 13db különálló 7-szegmenses VFD csőből kialakított, de a készülék alapvetően egy National chipre épül, és érdekes módon a NYÁK-ra nyomtatott hibrid, vastagréteg ellenállásokat is tartalmaz. Eléggé ütött-kopott, repedt, de egyben lévő dobozú, ám teljesen működőképes, funkcionális.

 

    

PTK-1050

Ez egy fontos hazai relikvia! A Híradástechnika Szövetkezet első viszonylag elérhető árfekvésű, de már korszerű programozható zsebszámológépnek szánt modellje, technikailag valójában a Texas TI-57 átcímkézett forgalmazása (annyira, hogy sok példányon a HT feliratot lekapirgálva a Texast is megtalálhattuk…). Sokoldalú, nagyon használható kis számológép volt, nem túl sok, 50 lépésig programozhatóan, de 8 szám megjegyzésére képes memóriával. Az alapmodell 1977-es megjelenésekor teljesen korszerűnek minősült, nálunk a 80-as évek elejéig forgalmazásban volt, sokak számára jelentette „A programozható tudományos számológépet”. A „megszokott” 8+2 digites piros LED kijelzéssel, tölthető akkumulátorokkal, egy chipes műszaki kialakítással, és persze – végre, a korábbi National számológépekre épülő HT-k után - normál műveletsorrend-kezeléssel. Eredeti HT műbőr tokjával.

 

 

PTK-1072

  A Híradástechnika Szövetkezet olcsóbb programozható zsebszámológépnek szánt modellje, a Commodore PR100 OEM forgalmazása. Sokoldalú, ügyes kis számológép, 72 lépésig programozhatóan, 10 szám megjegyzésére képes memóriával. Megjelenésekor már technológiailag nem volt a legkorszerűbb, valójában Nyugaton már „levetett” modellnek minősült, de a 80-as évek közepéig elterjedt, nagyon jónak elismert kis masina volt. A „megszokott” 10 digites piros LED kijelzéssel, normál műveletsorrend-kezeléssel.

 

    

Híradástechnika TK-1072-1

 Nagyon nehéz szülés volt ezt beazonosítani… Ez a készülék egyértelműen az „átcímkézős” HT számológépek közül való, valamikor az 1970-es évek végéről. A készülék bizonyosan japán gyártmány, és minden jel szerint ez egy National számológép, de a pontos típusát még nem sikerült kiderítenem, az eredeti típus-jelzéseket lecsiszolták, levakarták, és HT címkével fedték el. Végül egy gyűjtőtárs segített ki egy korabeli leírás képével, amiből egyértelműen kiderült, hogy ez a TK-1072-1-es, igen kis számban forgalmazott tudományos számológép. Amúgy egy komoly tudományos számológép, nem programozható, de teljes körű tudományos funkcionalitással, 10+2 számjegyes LED kijelzővel, tölthető akkumulátorokkal. Elég szép és működőképes állapotban, bár az akkuk természetesen már régen tönkrementek, de tápegységről működik Elektronikája aránylag komplex, kialakítása a 70-es évek közepére jellemző. Bizonyosan ritkaság.

 

   

 

Texas Instruments TI-59 /PTK-1096

  Igazi nehézsúlyú versenyzőt tisztelhetünk személyében, 1977-es megjelenésekor a világ egyik legjobb programozható tudományos zsebszámológépe volt, voltaképpen egy kis számítógép! Nagy tudású masina, 8+2 digites LED kijelzővel, 100 szám megjegyzésére alkalmas memóriával, 960 lépésig programozhatóan, mi több, a programok tárolására beépített kis mágneskártya-olvasóval is rendelkezik, így a sokszor nem egyszerű programokat le lehetett menteni! Emellett cserélhető, kb:ötezer (!!!) lépést tárolni képes gyárilag beépített programkönyvtár-modullal is rendelkezik (Solid State Software Modules), amire építve készültek belőle egyedi célfeladatra szánt modellek, például pénzügyi vagy repülő-navigációs számológépek, egyedileg kialakított billentyűzettel. A készülékhez csatolható volt a PC-100 hőnyomtató-töltő egység, amivel a készülék alfanumerikus karaktereket is képes volt nyomtatni, és egészen meglepően nagy komplexitású számítások elvégzésére és dokumentálására volt alkalmas. A szerkezeti képen látható is, hogy nem egy egyszerű darab – fent a kis motorral hajtott kártyaolvasó-egység látszik. A készülék képességeit mutatja az is, hogy megjelenésekor kb: 300$-ba került!  Nálunk kis késéssel forgalmazta ezt a Híradástechnika szövetkezet, PTK-1096 ill. a nyomtatóegységet KA-100 néven (valójában csak a feliratok voltak magyarok, amiket alkohollal le is lehetett törölni – így járt ez a készülék is). Az árakra jellemző, hogy az alapgép+nyomtató egyben 1983-ban, amikor az átlagkeresetek havi 4000Ft körül mozogtak, úgy 50 ezerbe került…

 

 

  

 

 

PTA-4000/KA-160 (SHARP PC-1500)

 A Híradástechnikai Szövetkezet utolsó OEM produktuma, az 1984-től itthon összeszerelt Sharp PC-1500-ra épülő, akkori relációban igen komoly képességű Basic-ban programozható kisszámítógép. Relatíve jelentős teljesítményű, Z80 kompatibilis processzorral készülő, 156*7 pixeles, grafikusan programozható LCD kijelzővel készült. Az eredeti Sharp 1.8K alapmemóriával és 8K memóriabővítéssel szállított készülék volt, a magyar változatot 16K memóriával is adták. A nyomtató-interfész egyfelől kazettás magnót is illeszt, másfelől figyelemre méltó tulajdonsága, hogy normál papírra, 4 különböző (egy forgatható revolver-fejben elhelyezett) kis golyóstollas patronnal rajzol, a betűket is rajzolja – és így képes komplex grafikonokat, ábrákat is megjeleníteni. Saját korában igen komoly berendezés volt (hazai relációban csillagászati áron) – de az élet hamar meghaladta.. Pedig csodálatos kis szerkezet, szép, működő állapotban.

 

 

 

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu