HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

MODERN SZÁMOLÓGÉPEK:

 

    

Sharp EL-8029

 Pompázatos és különleges, kora alapján még tulajdonképpen átmeneti, kivitele alapján viszont egyértelműen modern készülék 1977-ből. Kinyitható, tollként ingzsebbe kapcsolható viszonylag kis, keskeny készülék, alapfunkciókkal, 8 digites, már normál (nem sárga!), bár korából adódóan viszonylag gyenge kontrasztú LCD kijelzővel, 2 gombelemes tápellátással – és rendkívül jó kidolgozottsággal, nagyon magas minőségben készítve. Még eredeti kis gyári bőrtokja is megvan, teljesen működőképes.

 

    

SHARP EL-8130

 Egy újabb kis gyöngyszem, 1977 júniusában (8500 jenes, kb: 35-40 dolláros, nem megfizethetetlen áron!) megjelent kis masina, ami kora talán legkorszerűbb készüléke volt! A világ első membrános billentyűzetű kalkulátora volt! De korát megelőző a jó kontrasztú, már nem sárga 8 digites LCD kijelző, a billentyűzet használatát könnyítő, ki-be kapcsolható „csipogó” is. Amúgy egy chipes, bővített alap-funkciós, nagyon jó minőségű, erős alumínium házba épített, kora relációjában hihetetlenül lapos (5mm), a mai napig teljesen korszerű benyomást keltő kis készülék, hibátlan működéssel.

 

      

Texas Instruments TI-53

 Korát megelőző, nagyon korszerű kis programozható számológép 1978 augusztusából (akkor 115 márkába került – drága masina volt!). Teljes tudományos funkcionalitás mellett szerényke 32 lépésig volt programozható, viszont a memóriát és a programot kikapcsolás után is őrizte („constant memory”). Tápellátását 2 gombelem biztosította, a kijelző 8 digites LCD. Ebben az időszakban még a TI is lelkesen gyártotta a ledes készülékeket – ez feltűnően korszerűbb volt kortársai zöménél. Jó állapotban, szépen működik.

 

 

      

Lloyds Accumatic 612

Igen ritka modell a Lloyds-tól, kb: 1978-79 környékéről. Már modern készüléknek tekinthető, 8 digites sárga LCD kijelzővel, felületszerelt egy chipes elektronikával, három gombelemes táplálással, bővített alapfunkciókkal, lapos, jó minőségű, fém burkolatú házban. Kicsit kopottas, de üzemképes.

 

 

 

 

MR 4110

 Egy igazi különlegesség, az NDK-ban, az RFT által gyártott, de valójában az MBO MR4110 sima „átcímkézésével” készülő, a maga korában – 1978-ban jelent meg – kimondottan korszerűnek minősülő, sokoldalú kis asztali számológép+óra+ébresztőóra kombináció. A számológép 8 digites LCD, bővített alap-funkciókkal. Az óra teljes funkcionalitást nyújt, az idő mellett dátumot, stoppert, ébresztőt is kínál. Egy chipes felépítés, teljesen működőképes, eredeti dobozában, kezelési utasításával, magyar nyelvű kis garanciafüzetével – érdekesség!

 

 

                                  SHARP EL-8152

Ez a kis számológép 1979-es megjelenésekor a világ talán legkorszerűbb számológépe volt, még a korabeli Calculator Magazin címlapjára is felkerült! Kora alapján még a „hőskor”, a 70-es évek szülötte, ám technikai felépítése alapján egyértelműen modern készülék, ezért nem is a klasszikus gépek között szerepeltetem. Évekig őrizte a világ leglaposabb számológépének címét – a billentyűzetnél mindössze 1.8mm vastag, de az elemtartónál is csak 3mm. Nagyon jó minőségű, fém tokozású készülék, a szintén fém nyomógombok megnyomását igény szerint csipogással is jelezni tudja a készülék – ez kikapcsolható. Kiváló műszaki és esztétikai állapotban, még az eredeti kis bársony tokja is megvan.

    

 

    

Citizen F-8

Igen érdekes, korai elemes-napelemes táplálású kis korszerű készülék kb: 1979-ből. Jó minőségű, kinyitható bőr tokba fixen beszerelve, fém fedőlapokkal, 8 digites LCD kijelzővel. Egyébként bővített alapfunkciókat kínáló, ritkán fellelhető kis masina, szép és jól működő állapotban.

 

 

 

KMC-1000

A korszerű, hitelkártya méretű kis számológépek egyik korai, jól kidolgozott képviselője 1979-ből. Kora ellenére teljesen korszerű, 8 digites LCD kijelzővel, egy nagy felületszerelt chippel – a szokásos bővített alap-funkcionalitással. Alu ház és hátlap, erős váz – jó minőségű, üzemképes kis masina, az elemi éppen lemerültek. Még az eredeti bőrtokja is megvan.

 

    

Hugin Crystal LC-8150

 Érdekes átmeneti készülék nagyjából az 1977-80 közötti időszakból. Sajnos semmiféle információ nem lelhető fel róla, de minden bizonnyal valamelyik nagy japán gyártó OEM terméke. Még a korai LCD készülékekre jellemző 8 digites, sárga LCD kijelzővel készült, de a felépítése már korszerű, egyetlen él-szerelt chipre alapuló. Nagyon jó általános mechanikai felépítéssel, fémlemez burkolattal, tolókapcsolóval, amúgy bővített alapfunkciós képességekkel. Érdekessége a gondos és masszív kivitelű, kibillenthető fiókos elemtartó a két darab gombelem számára. Megvan a szép, eredeti bőrtokja is, és minden funkciója kiválóan működik.

 

     

                                  BMC LCD-8M

A modern készülékek egyik első hírnöke, valamikor az 1977-80 közötti időszakból. Kora alapján még akár a hőskor gépei közé is tartozhatna, de felépítése alapján már a modern gépek között van a helye. Még sárga, de már korszerű 8 digites LCD kijelzővel, gombelemekkel táplálva, igen lapos alumínium burkolatú tokban, tolókapcsolóval, bővített alapfunkciókkal, egyetlen nagy nyomtatott áramköri lemezre építve. Elég jó állapotban, működőképesen.

 

 

Intertronic SC-17

Eléggé kideríthetetlen hátterű programozható tudományos számológép 1980 környékéről. Meglehetősen nagy, inkább már asztali, mint zseb-méretű, de igen lapos kialakítású, 10 digites LCD kijelzővel, megosztott, „hibrid” billentyűzettel, egy része hagyományos nyomógomb, egy másik érintőfóliás. Alapvetően működik, de a billentyűzet erősen kontakthibás.

 

 

HERCULES 793/450

 Nehezen beazonosítható aprócska napelemes, bővített alap-funkciós számológép 1980 környékéről. A maga idején igen jó minőségű és korszerű készüléknek minősülhetett, egy chipes kialakítással, érzékeny napelemmel. Alapvetően jó állapotban, még az eredeti kis műbőr tokja és leírása is megvan!

 

      

Triumph LS 826

A korszerű számológépek viszonylag korai képviselője 1980 körülről. A kijelző még sárga 8 digites LCD, amúgy a készülék a korszerű kalkulátorok jellemzőivel bír. Kis fogyasztású CMOS elektronika, lapos, praktikus tokozás, sok tudományos funkcióval. Az inverz funkciókat nem a billentyűzeten, hanem a gyári tokba ragasztott kis táblácskán jelezték – nem túl praktikus megoldás, ha a tok elkallódik… Mindenesetre nagyon komplett készülék, gyári tokja, doboza, leírása is megvan, jó általános állapotban, teljesen működőképesen.

 

  

 

  

SATOLEX Calcu-Pen

 Extrém kivitelű különleges, amúgy bővített alapfunkciós kis számológép 1981-ből. A kijelző 8 digites sárga LCD, amúgy fizikálisan, mint tollacska, kifejezetten jó minőségű, tartós eszköz. A gombok is fém-sapkásak, erős fém kivitelű a tollszár is. Nyilván a használata a kis gombok és kijelző miatt nem a legkényelmesebb – viszont tényleg nagyon kompakt és írószerként is jól használható készülék. Elég ritka, gyűjteményi értékkel bíró, jó állapotú és teljesen működőképes jószág.

 

  

CASIO SL-300A

 Egy, a maga korában nagyon korszerű és praktikus picike bővített alap-funkciós számológép 1981-ből. Nagy érzékenységű, félhomályban is működést biztosító napelemekkel, 8 digites LCD kijelzővel készült, apró, jó minőségű, ügyes készülék. Jól működő, szép állapotban, még eredeti műanyag tokja is megvan.

 

    

CANON CARD F-56

Kicsit eklektikus megjelenésű, de vitathatatlanul korszerű tudományos számológép 1981-ből. A kijelző 8 digites LCD, már a megszokott kiegészítő információkkal, az elektronika egyetlen (NEC uPD1854G) felületszerelt chipre épülő, de még tolókapcsolós, és megjelenésében is kicsit régies készülék. A tápellátást is a hőskorra jellemző módon két ceruzaelem biztosítja. Nagyon jó állapotban, hibátlan működéssel.

 

 

SANYO CX-2570

 Nem kristályos, amorf technológiával készült napelemei miatt volt különleges anno ez az 1982 körüli picike kis számológép. Amúgy egy szokványos, bővített alap-funkciós, 8 digites LCD kijelzővel rendelkező hétköznapi kis eszköz volt, szépen túlélte az elmúlt évtizedeket, jól működik, eredeti kis műbőr tokja is megvan.

 

    

TI-30 LCD

  A Texas első LCD szériáiból származó korai készülék 1980-ból. A készülék készült laposabb, gombelemes kivitelben, és az itt is látható „kövérebb”, ceruzaelemes megoldással is – a műszaki felépítésük azonos, csak ezen hátul magasabb elemtartó van. Már korszerű felépítéssel, hajlékony nyomtatott áramkörökkel, a TI-30 szériára jellemző alap tudományos funkciókkal, 8 számjegyes LCD kijelzővel. Kicsit kopottas, de jól működik.

 

    

SANYO CX-7250H Pedometer

 Nagyon érdekes, igen jó kivitelű korai készülék a Sanyo-tól, 1980-ból. Az adott időszak relációjában hallatlanul korszerű, pici, filigrán, tisztán fémtokos készülék, kiváló kijelzővel és lítium-elemes tápellátással. Extra funkciója a lépés-számláló, ezt beállítva futáshoz-kocogáshoz távmérőként volt használható. Kiválóan működő, érdekes kis jószág, eredeti dobozában, leírásával.

 

 

Texas Instruments TI-55-II

 Jó kidolgozású, a korai, már korszerű szériákból származó teljes funkcionalitást biztosító programozható számológép 1981-ből. Új ára 50 dollár volt. A kijelző 8+2 digites, jó kontrasztú LCD, a készülék a teljes tudományos funkcionalitáson túl 1-8 memóriahelyet illetőleg legfeljebb 56 programlépést képes tárolni és futtatni. A belső felépítése két chipre, hajlékony NYÁK-ra épül, az időszak korszerű Texas gépeinek megfelelően. Tápellátását már két gombelem biztosítja, a ház minőségi, alumínium, külön műanyag védőtokkal, szép állapotban, tökéletesen működőképesen.

 

    

PRIVILEG LCD-1

 Könyvelői-postai kalkulátor 1981 környékéről. Már korszerűnek tekinthető, 10 digites LCD kijelzővel készült számológép, hő-papíros kis nyomtató egységgel. Felépítése meglehetősen komplex, komoly analóg modullal a nyomtató mechanikához. Maga a papírtartó hiányzik, de a nyomtatómű hiánytalan, működőképes, a készülék általános állapota is jó. Mint a Privilegek legtöbbje, ez is a Quelle számára dedikált készülék.

 

    

CASIO LC-787 Mini Card

 A Casio neves kis készüléke volt ez 1983-ban, az első hitelkártya méretű kalkulátorok egyike. Igényes fémházban, tolókapcsolóval, két gombelemes táplálással, 8 digites LCD kijelzővel. Kora relációjában korszerű és érdekes készüléknek minősült, kicsit kopottas, de jól működő állapotban, eredeti kis bőrtokjával és leírásával.

 

 

JACEK

 A lengyel Elwro első LCD számológépe, a modell az 1970/80-as évek fordulójától készült, a konkrét készülék 1983-as. Korai, kis kontrasztú 8 digites sárga LCD kijelzővel, a kor normái szerint korszerű felépítéssel készült kis alap-funkciós számológép. A kidolgozás minősége meglehetősen jó, a tok húzott fém, a gombok mikrokapcsolósak. Tápellátását két gombelem biztosítja, működése még ma is megfelelő.

 

    

TI-57 LCD

  A legendás Ti57 kissé egyszerűsített, ám sokkal olcsóbb utódjaként készülő, már LCD kijelzésű, korszerűsített készülék volt, 1982-es megjelenéssel. 8+2 digites kijelzővel, 48 lépésig programozhatóan. Már korszerű felépítéssel, hajlékony nyomtatott áramköri lemezzel, nagyon jól használható, komoly, de mégis, elődjei minőségét már nem elérő, kevésbé tartós és állóképes készülék volt. Viszont kevés áramot fogyasztott, 2 LR44-es gombelemével sokáig üzemeltetni lehetett.

 

    

SANYO CX-330

 Korszerű, aprócska kis bővített alap-funkciós számológép 1982 környékéről. Még jó minőségű fém házzal, 8 digites LCD kijelzővel készült. Picit „összefirkált”, de ép állapotban, és jó működéssel.

 

    

Sharp EL-230

 A már modernnek nevezhető készülékek egyik tipikus példánya. 1982-től gyártott, LCD kijelzős bővített alap-funkciós zsebszámológép. Kialakítása még meglehetősen korrekt, erős műanyag kávák, fém betétlemez, csavaros rögzítések – de már a legkorszerűbb, máig alkalmazott hajlékony NYÁK-lemezre közvetlenül szerelt, kiöntött chippel, gumi nyomógombokkal gyártott, jó minőségű, megbízható kis műszer. Már jócskán használt, de amúgy teljesen működőképes állapotban.

 

    

Sharp EL-838

 Bővített alapfunkciós egészen aprócska, kb: hitelkártya méretű, korszerű kis számológép, gyártásban 1982 folyamán volt. A kijelző kicsi, 8 digites LCD, az áramellátásról két gombelem gondoskodik, a kivitel igényes, alumínium elő- és hátlappal, a korszerű Sharp számológépekre jellemző gumi-membrános billentyűzettel. Egychipes kivitel, még aránylag konvencionális felépítéssel, finom kivitelű, de hagyományos NYÁK lemezzel. Elfogadható, bár picit ütött-kopott állapotban, bekapcsol, működik, de elég bizonytalan, kontakthibás.

 

 

CANON LS-701

A korai hitelkártya-méretű, korszerű kis számológépek egyik jellegzetes, jó minőségű képviselője, 1983-ból. A megszokott alap-funkcionalitással, 8 digites LCD kijelzővel, napelemes táplálással. Működőképes, bár a kijelző sok szegmense csak adott szög alól látszik megfelelően…

 

    

Sharp EL-851

 Korai, jó minőségű „hitelkártya-kalkulátor” 1983-ból. Bővített alapfunkciós, 8 digites LCD kijelzős, egy chipes, felületszerelt konstrukció, és extra funkcióként kis csipogót is tartalmaz, ami ki-be kapcsolható, és a gombnyomásokat „püttyögéssel” is jelzi. Szépen működik.

 

    

Sharp EL-838

 A modell egy késői változata 1983 utánról.  Azonos tudással, mérettel és megjelenéssel, de technológiailag fejlettebb, ugyanakkor fizikálisan egyszerűbb, olcsóbb felépítésű elektronikával. Bár ad életjeleket, de sajnos csak részben működőképes.

 

  

Sharp EL-838

 A modell egy harmadik változata 1984 környékéről.  Ez is azonos tudású és méretű, ugyanolyan megjelenésű, de technológiailag még fejlettebb, ugyanakkor fizikálisan még egyszerűbb, olcsóbb felépítésű elektronikával. Működőképes.

 

     

MBO Alpha 610 PR

   Ez egy 1982 körül készült, akkor igen figyelemreméltó, apró, de nagy tudású, korszerű készülék volt. A kornak megfelelően 10 digites LCD kijelzővel, teljes körű tudományos funkcionalitással bíró, programozható zsebszámológép, kb: 40 lépés befogadására képes memóriával. Egy Sharp chipre épülő, korszerű kivitelű elektronika. Nagyon szép, szinte újszerű, jól funkcionáló állapotban, saját műbőr tokjában.

 

     

Texas Instruments TI-30 SLR

 Jó konstrukciójú modern tudományos számológép 1982-ből (akkor 19 dolláros áron). A tápellátását napelem biztosítja, amúgy 8 digites LCD kijelzőjű, teljes tudományos funkcionalitást nyújtó, igényes, fémházas, jó minőségű készülék. Közepes állapotban, de teljesen üzemképesen.

 

    

APF SC-33

 Jobbféle, de még olcsó kategóriájú, korai korszerű programozható számológép kb: 1982/83 környékéről. Mivel semmilyen információ nem lelhető fel róla, így részletes műszaki specifikációja nem ismert. De a kivitele jó, a tokozás alulemez, 10 digites LCD kijelző, egyetlen Sharp kalkulátor-chipre épített modern elektronika. A billentyűzet kicsit kopott, de minden funkciója jól működik.

 

    

IMA LC670A (Craig)

 A készülék valójában a szuperszámítógépeiről ismert Craig gyártmánya volt, és 1983/84 körül készülhetett. Korszerű, 8 digites LCD kijelzővel rendelkező, kicsi és praktikus alapfunkciós készülék, egy, nem beazonosítható chipre épülő, mechanikailag egyszerű felépítésű. Jól működik, de olyan sajátságos formájú, régi gombelemekkel dolgozik, amelyek ma már nem kaphatók, így csak nehezen volt tesztelhető.

 

    

MBO FORMEL 40

Érdekes és aprócska, jó minőségű korszerű számológép 1984 környékéről. A kijelző 8 digites LCD, amúgy a szokásos bővített alap-funkciós kis készülék, masszív és nagyon lapos fém tokban, picike (igazi „zseb”) méretekkel, saját bőrtokjával, 2 gombelemes tápellátással. Üzemképes.

 

   

SANYO CX-1275

Korszerű, és nagyon jó minőségű kis készülék kb: 1985-ből. Csupa fém ház, kiváló minőségű billentyűk, 8 digites LCD kijelzővel, már nagy lítium-elemes táplálással. Jól működik, és bár „semmi különös”, de minősége, kidolgozottsága átlag fölé emeli. A kis bőrtokja is megvan

 

    

TEXAS TI-56 LCD

 A korszerű Texas kalkulátorok egyik szép példánya 1985-ből. Nagy tudású, programozható készülék, 56 programlépéses vagy 8 memóriahelyes, tehát csak apróbb feladatok elvégzésére képes, de nem felejtő memóriával. A kijelző 8+2 digites LCD, fém előlappal, két gombelemes táplálással. Egy chipes felépítéssel, fóliás billentyűzettel. Modern, jól használható, jó állapotú és jól működő számológép, eredeti műanyag védőtokja is megvan.

 

CASIO Fx-451M

 Remek és anno nagyon korszerű kis tudományos számológép kb: 1984/85 körüli gyártásból. Rendkívül sok funkciót biztosító, mégis kompakt kivitelét kinyitható, a készülékkel egybeépített fedélben lévő kiegészítő billentyűzetnek köszönheti – e nélkül vagy sokkal nagyobb készülék kellett volna sokkal több gombbal – vagy a meglévő billentyűk kezelhetetlenül sok funkciósak lettek volna. Az adott korban még impozáns 10+2 digites LCD kijelzővel, napelemes tápellátással – ennek köszönhetően a készülék a mai napig hibátlanul működik, általános állapota is jónak mondható.

 

 

CASIO FX-82

 A máig futó FX-82-es család első szériájából származó korai tudományos készülék az 1980-as évek közepéről. A kijelző 8 digites LCD, teljes körű tudományos funkcionalitással, de a tápellátás még két ceruza-elem, tolókapcsolóval, az elektronika is hagyományos NYÁK-ra szerelt. Kicsit kopottas, de jól működő állapotban.

 

     

Olympia LCD 580 S

   A korszerű készülékek egyik 1984/85 körüli példánya. Már lítium-elemes táplálással, 11 digites LCD kijelzővel, teljes körű tudományos funkcionalitással, de még tolókapcsolós ki-be kapcsolóval rendelkező készülék. Nagyon jól használható, kisméretű számológép, teljesen működőképes, szép állapotban, saját műbőr tokjában.

 

 

SHARP Elsi Mate EL-860

Korszerű, jó minőségű fémházba-keretre készített, egész kis, szinte hitelkártya méretű számológép 1985-ből. Felületszerelt chippel, 8 digites LCD kijelzővel, a megszokott bővített alap-funkcionalitással. A kis bőrtokja, leírása is megvan, működőképes.

 

 

SHARP EL-506A

Nagyon komoly tudományos számológép 1985-ből. Teljes körű tudományos funkcionalitással, 10 digites LCD kijelzővel, erős, fémborítású házzal. A mai napig jól működik, kis bőrtokja is megvan.

 

     

Intertronic SC 77P

   Ez egy 1985 körüli, tipikus, korszerű, teljes funkcionalitású tudományos számológép, 10 digites LCD kijelzővel – amúgy egyértelműen egy korabeli Sharp zsebszámológép OEM kivitele (nézzük csak meg az előző majd a következő Sharp modellt!), az Intertronic neve alatt forgalmazva. Működőképes, kicsit leharcolt állapotban, saját műbőr tokjában.

 

 

SHARP EL-540

Korszerű tudományos számológép 1986-ból. Jó minőségű alu lemez ház, 8 digites LCD kijelző, teljes tudományos funkcionalitás. Nagyon lapos kivitel, napelemes táplálás. Szép állapotban, működőképesen.

 

 

Sharp EL-545

 Ezt a készüléket jómagam vettem 1986-ban, az akkori NSZK-ban. Akkor ez egy nem drága, diákoknak (mint akkor jómagam) szánt, de már nagyon sokoldalú, minden fontos funkciót ismerő tudományos számológép volt. Működtetéséről napelemek gondoskodnak, és a mai napig teljesen korszerűnek, használhatónak minősül.

 

     

CASIO fx-5000F

Nagyon finom, igényes, mindentudó készülék 1987-ből. Rendkívül sok funkciót biztosító tudományos számológép, 675 lépésig programozható, kétsoros LCD kijelzővel, a felső sor 14+2 karakteres alfanumerikus, az alsó 10+2 numerikus kijelzéssel. Kora egyik legpraktikusabb készüléke volt, igazándiból inkább már határeset a zsebszámítógép és számológép mezsgyéjén - képességeinek megfelelően viszonylag komplex felépítéssel. Tápellátását már korszerű lítium-elemek biztosítják. Igen szép műszaki állapotban, teljesen használhatóan, saját tokjával.

 

 

Texas Instruments TI-30 Galaxy

 Nevezetes készüléke volt ez a gondosan formatervezett, már minden szempontból korszerűnek minősülő LCD kijelzős, 1988-ban megjelent számológépe a Texasnak. Benne összegződött az addigra kikristályosodott irány, hajlékony NYÁK-lemez, felületszerelt egy chipes elektronika (szép nagy chippel), korszerű, nagy kontrasztú 8 digites LCD kijelző. Amúgy a TI-30-as családtól megszokott tudományos-műszaki funkcionalitással, egyetlen memória-regiszterrel, de szokatlan, jól átgondolt kialakítással, fekvő, széles formátumban, jól kezelhető (és rosszul tisztítható..) nagy, részben színes gombokkal. Bár az elem éppen megadta magát, de a készülék jól működik, állapota is megfelelőnek mondható.

 

 

CASIO fx-911m

Kifejezetten korszerű, sok funkciós tudományos számológép 1988-ból. A kijelző 8+2 számjegyes LCD, a tápellátás napelemes, teljes körű tudományos funkcionalitással, jó minőségű alu-lemez házas kialakítással. Szép állapotban, működőképesen.

 

 

Alarm

 Órával-ébresztővel egybeépített bővített alapfunkciós kis számológépecske a 80/90-es évek fordulójának tájékáról. Korszerű, 8 digites LCD kijelzős, egyetlen Toshiba chipre épülő készülék, a gyártója igazán nem azonosítható. Jócskán kontakthibás, de azért működőképes szerkezet.

 

HP 20S:

 Ez már egy teljesen korszerű számológép, amúgy én vettem 1990-ben Münchenben az akkor szokásos sátras-kempinges nyári családi nyaralás alatt – és diákként sokat nyúztam. 12 digites LCD kijelzővel, nagyon sokat tudó, 100 lépésig programozható okos kis masina, nagyon jó minőségben – és akkoriban nem olcsó, de már megfizethető áron. A mai napig használatban van.

 

    

Casio AQ-1400

 Ez már egy hamisítatlanuk korszerű készülék 1991-ből – bár már ő is két évtizedes. Mint számológép teljesen köznapi, egyszerű készülék, 8 számjegyes LCD kijelzővel, alap funkciókkal és memóriával. Ám órával van egybeépítve, ami ébresztőként is funkcionál, így egy kis csipogó is beépítésre került. Kivitele az átlagosnál jobb, igényesebb, nem olcsó, „eldobható” készüléknek gyártották. Táplálását egy 3V-os lítium-elem biztosítja, máig minden funkciója jól működik.

 

    

SHARP EL531GH

 Korszerű tudományos-statisztikai számológép 1994-ből. Egy chipes, kis paneles kialakítás, 10+2 digites nagy LCD kijelző. Elég szép állapotban, bár néhány gomb már rakoncátlankodik. A tápellátás két ceruzaelem, amúgy méretes, nagy készülék. Eredeti műanyag védőtokjában.

 

  

SHARP EL-240S

Teljesen standard bővített alapfunkciós kalkulátor kb: 1995-ből. Egyetlen érdekessége, hogy napelemes tápellátású, amúgy a megszokott olcsó Sharp „tojáshéj” kivitel, 8 digites LCD kijelző, a megszokott gumi gombok – és a máig megbízható, jó működés jellemzi.

 

 

   

CASIO HL-820LC

 Nagyon egyszerű kis fedeles zsebszámológép az ezredforduló környékéről. Bővített alap funkciókkal, meglehetősen nagy, jól leolvasható LCD kijelzővel, némileg kopottas, de még korrekt műanyag tokban.

 

 

CASIO FX-82W

 Korszerű tudományos számológép az ezredforduló környékéről. Két soros, alfanumerikus-numerikus kijelzővel, nagyon jó kezelhetőséggel, számtalan funkcióval. Nem programozható, mindazonáltal sokoldalú és olcsó készülék. Szép állapotban, kifogástalan működéssel.

 

 

HP Quick Calc

 Korszerű, új számológép a HP palettájáról – viszonylag szokatlan kivitelben, fém előlap-borítással. Egyébként semmi különös, bővített alap-funkciók, nagy LCD kijelző, és fekvő formátum. Hátán mágneses csík, így acél-vas felületre szépen feltapasztható. Nem gyűjtői érték – de praktikus.

 

    

SHARP EL-520X

 Korszerű, felsorolhatatlan mennyiségű funkcióval rendelkező, tipikus mai tudományos számológép. A tápellátása vegyes, a lítium-elemes alap mellett segéd-telep a memóriák megőrzésére (9 regiszter), és napelem az elemek kímélésére egyaránt megtalálható. A felépítése komplex, jól működő, érdekes készülék. Ez sem igazán gyűjtői érték – de jó, ha van ilyen is kéznél…

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu