HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

SZOVJET-OROSZ GYÁRTÁSÚ KÉSZÜLÉKEK:

 

  

 

 

 

  

ELEKTRONIKA B3-14

 Igazi kis gyöngyszem a szovjet mikroelektronika palettájáról. A készüléket kb:1975-től gyártották kereken egy évtizedig – a szocialista ipartól megszokott módon messze erkölcsi elavulásán túlhaladóan. De amúgy remek kis jószág, 8 digites VFD kijelzővel, bővített alap-funkciókkal, 3 ceruzaelemmel megoldott tápellátással. Mechanikailag kicsit nyers, de masszív, egy 2*2 soros DIL tokba épített kalkulátor chipre, még egy kerek tokozású IC-re, és sok diszkrét analóg áramköri elemre épített, komolynak mondható elektronikával. Sajátos konstrukció, láthatóan nem másolat, kijelzésének módja, a kijelzőjének kialakítása is félreismerhetetlenül oroszos. A szabályozott árakkal operáló tervgazdaságban jellemző módon a készüléken a műanyagba bepréselve ott a gyártási idő 1980 májusa), és az ára (50 rubel). Megvan az eredeti hálózati adaptere is, és jól működik, jól is használható, nem érdemel semmiféle lenézést – a japán és USA elektronikai ipar persze előbbre járt, de vitathatatlanul ez is nagyon komoly és komplex műszaki teljesítmény volt.

 

  

 

  

ELEKTRONIKA B3-14

 Egy újabb B3-14, kicsit későbbi gyártásból, ez más színű, de azonos kivitelű „szappantartó” tokban. Alapvetően azonos felépítésű az előzővel, de a NYÁK elrendezése más, pár egyéb apróság is eltér – láthatóan fejlesztettek a készüléken, a kalkulátor chip azonosnak tűnik, de összetettebb műveleteknél picit gyorsabbnak tűnik – talán nőtt az órajel is? És fejlődés azért volt keletebbre is – ez az 1982 februárjában gyártott készülék olcsóbb lett már, csupán 35 kemény rubelbe került. Alapvetően teljesen használható, jól működő készülék.

 

 

 

 

ELEKTRONIKA B3-38

 A szovjet ipar kimondottan korszerűnek mondható alkotása, volt ez az 1979-85 között gyártott, „hitelkártya-méretű”, mégis teljes tudományos funkcionalitást nyújtó készüléke. Egy chipre, hagyományos NYÁK-ra épített, sajnos mechanikailag nem állóképes, és sorozatosan meghibásodó kijelzőjű modell volt – a kijelző ebben az 1982-ben gyártott példányon is rossz… Gyártását feltehetően emiatt is hagyták abba – majdnem mind tönkrement, elég hamar – hiába volt jóval korszerűbb legtöbb szovjet gyártású kortársánál. Pedig általános állapota szép.

 

     

ELEKTRONIKA MK-33

 Sajátságos, nagy kontrasztot jelentő készülék a szovjet/orosz elektronikai ipartól. Az alapkészülék 1985-től készült, kis fejlesztésekkel, nagyon sokáig, a 90-es években még bőven – a konkrét készülék 1991-es gyártású. Ugyanakkor felépítésében, elveiben teljes mértékben a 70-es évek közepét idézi, hiszen 8 digites piros LED kijelzésű, és bár egyszerű bővített alapfunkciós készülék, mégis három külön nyomtatott áramkörrel, meglehetősen komplex elektronikával készült. Viszont a megjelenése viszonylag korszerűnek mondható, lapos, praktikus – de mégis rém korszerűtlen számológép. Nagyon szép állapotú, működőképes, de az általa alkalmazott nagy gombelemek nem beszerezhetők.

 

     

ELEKTRONIKA B3-23

 Egy újabb B3 szériás modell, ezúttal B3-23-as. Hasonlít az MK szériákra, de sok eltérést is mutat. Egyszerű alapműveletes készülék, de jól kezelhető nagy gombokkal, 8 digites piros ledes kijelzővel, szokás szerint eléggé összetett elektronikával. Ez is a 80-as évek szülötte, de teljesen a kora 70-es évek műszaki színvonalán megvalósítva. Alapvetően teljesen használható, jól működő készülék.

 

    

ELORG EL-36

A szovjet ipar újabb remekműve. Külső megjelenésében modern, belső felépítésében teljesen a 70-es évek közepét idéző tudományos számológép – 1982-es gyártással. A kijelző 10+2 digites zöld VFD, sok diszkrét alkatrészt tartalmazó, egy chipes konstrukció. Tulajdonképpen egész jó kis számológép, korszerűtlenségétől függetlenül. A tok masszív, alumínium, a tápellátást három tölthető gombakku biztosította (ezek már tönkrementek, kifolytak). Alapjában működőképes (adapterről), de erősen kontakthibás. És mint a szovjet ipar korabeli termékeinek többsége, ez is nehezen besorolható, hiszen kora és funkciója alapján modern, felépítése alapján klasszikusnak mondható készülék..

 

    

ELEKTRONIKA MK-35

 A szovjet/orosz elektronikai ipar újabb érdekessége. Jó funkcionalitást nyújtó tudományos számológép - az alapkészülék 1987-től készült, a konkrét készülék 1991 decemberéből – kész időutazás, hiszen felépítésében tökéletesen a 70-es évek közepének készülékei közé tartozik. Zöld, 8 digites VFD kijelzővel, teljesen hagyományos szerelésű külön nyomtatott áramköri panellel, jó sok alkatrésszel, külön diszkrét alkatrészekkel készült inverterrel a kijelző táplálásához. Összehasonlítva a 90-es években megszokott készülékekkel – igazi dinoszaurusz! Egyébként igen szép állapotú, működőképes, de az általa alkalmazott nagy gombelemek (ráadásul négy, sajátos módon elhelyezett) már nem beszerezhetők.

 

      

ELEKTRONIKA B3-39

 A szovjet ipar egy teljesen jónak mondható terméke 1981 decemberéből. A modell 1979-től volt gyártásban, és kora relációjában egyértelműen korszerűnek minősülő, egy chipes, él-szerelt kialakítású, alap-funkciós LCD kijelzős számológép volt. Jó minőségű fémtokozással, megbízható, kontakthibára nem hajlamos kapcsolóval, billentyűzettel, három gombelemes táplálással. Semmi kifogásolhatót nem látok benne, kivitele, minősége teljesen egyenrangú más kortársaival – bár az ára valószínűleg hagyományosan nem volt annyira versenyképes.. Ez a konkrét darab a feliratai alapján német nyelvterületre (NDK?, NSZK?) gyártott export-modell volt, eredeti kis becsukható műanyag tokja is megvan, szinte új állapotban.

 

     

ELEKTRONIKA MK 51

A szovjet ipar egész komoly terméke. Ezt a készüléket 1982-től gyártották, felépítésében egyfajta átmenet a hőskor gépei, és a modern integrált (és olcsó) kalkulátorok között – a konkrét példány 1984-ben készült. Teljes tudományos funkcionalitást nyújt, LCD kijelzővel (az orosz konstrukcióktól megszokottan kontakthibára igen hajlamosan), és akkor nagyon korszerű módon egy lítium-elemmel táplálva. Az elrendezése tipikusan oroszos, tolókapcsolóval, egy nagy nyomtatott áramkörre építve. Működő, használható állapotban.

 

    

Elektronika MK-37A

 A szovjet elektronikai ipar újabb érdekessége. Tudományos számológép, kicsi, így a tudományos funkciókat másod-funkcióként biztosító billentyűzettel, „tojástartó” tokozással, két tolókapcsolóval, 8+1 digites piros LED kijelzővel, hagyományos DIL tokozású áramkörökkel szerelt, felépítésében egyértelműen a 70-es éveket idéző masina. Ehhez képest a készüléket 1986-91 között gyártották (az ára 43 rubel volt..), tehát egy újabb korát és technológiáját jócskán túlélő dinoszauruszt tisztelhetünk benne. Sajnos alig él, kapcsolói kontakt-hibásak, de érdekes gyűjteményi példány.

 

 

Elektronika MK-57

 Egy újabb túlélője a szovjet-orosz elektronikai iparnak. A készülék egészen 1991-ig gyártásban volt, a konkrét példány viszont a gyártás legelső évéből, 1984-ből származik. Felépítése alapján azonban nyugodtan lehetne a 70-es évek első felének szülötte is.. Bár egyszerű bővített alap-funkciós készülék, de két nagy méretű chippel készült, külön panelen elhelyezett elektronikával tervezték. Tápellátását három ceruzaelem biztosítja, a kijelző 8 digites piros LCD, külön panel a billentyűzet is. Jó esztétikai állapotban, a kijelzőn pár szegmens gyengén működik, a billentyűzet néhány sora is nehezen reagál, de alapvetően működőképes, érdekes készülék.

 

      

ELEKTRONIKA MK-57A

  Az MK 57-es család egy újabb, anakronisztikus példánya 1985-ből. Az „A” széria zöld VFD kijelzőt kapott, elég rossz minőségben (sűrű és vastag a huzal-rács..), már egy chipes elektronikával, három ceruzaelemes tápellátással. Amúgy egész használható bővített alap-funkciós számológép, jól működő állapotban – de műszakilag ez is legalább egy évtizeddel volt lemaradva.

 

    

Elektronika MK-60

 Egy már korszerűnek mondható készülék a szovjet elektronikai ipartól. A készülék 1982 és 1992 között volt gyártásban, a konkrét példány 1991-es (még volt Szovjetunió..). De a megjelenésekor kifejezetten modern konstrukciónak minősült, kis fogyasztású CMOS VLSI áramkörökkel, napelemes táplálással, LCD kijelzővel, masszív, jó minőségű, egy chipes, egy paneles felépítéssel, erős fémtokkal. A kijelző 8 digites LCD, sajnos kicsit megfolyt, ez a használatát már nem igazán teszi lehetővé, de amúgy minden funkciójában üzemképes, érdekes készülék.

 

   

 

  

ELEKTRONIKA MK-61

 Ez egy nagyon komoly, ütőképes gyártmánya volt a szovjet/orosz mikroelektronikának – és a konkrét készülék pedig végképp egy Micsurini hibrid… Maga az alapkészülék 1983-tól készült, és jó képességű, programozható tudományos számológépnek tervezték. Ennek megfelelően rendelkezik is 15 memória-regiszterrel, és 105 programlépésig programozható. A kijelző 8 digites zöld VFD, és a konkrét készülék 1992 áprilisában készült. Ez felépítésén is meglátszik, mert bár a zsebszámológépekből addigra rég eltűnt VFD kijelző megmaradt, de az elektronika az valami egészen furcsa hibrid, különlegesen tokozott, felület-szerelt saját chipekkel, bonyolult, zűrös elrendezésű, külön táp-panellel készült, több korszak jellemzőit felvonultató, eklektikus valami. Teljesen jól működik, táplálását 3 ceruzaelem biztosítja – de nyilvánvaló, hogy egy ennyire bonyolult, komplex felépítésű készüléket nem lehetett már akkor gazdaságosan gyártani – gyűjteményi értéke ettől csak még nagyobb.

 

 

 

 

    

ELEKTRONIKA MK-52

 Az MK61-hez erősen hasonló alapokra épülő, igen komoly számológép, amit 1983 és 1991 között gyártottak. A 61-estől tulajdonképpen alapvetően az elrendezésében (fekvő) és a felülről dugaszolható, kis modulokkal történő bővíthetőségében tér el, amivel programtárakat, külső perifériákat is lehetett csatlakoztatni. A belső, 105 lépésig terjedő program-memóriát (15 regiszterrel) pedig nem felejtő módon egy belső 512byte méretű EEPROM-ban tudja tárolni., a Elektronikája rémesen komplex, 11 chip, sok diszkrét alkatrész, érdekes felületszerelt saját gyártmányú LSI áramkörök – bonyolult, igényes, és sajnos nem túl megbízható konstrukció volt. A kijelző 8+2 digites zöld VFD, a gombok zöme másod- és harmad-funkciós, plusz négy (abból kettő egyenesen háromállású) tolókapcsoló is van – érdekes megoldás, de a kontakthibák melegágya lett… Ez sem igazán működik üzemszerűen, de azért fel-feléled, és gyűjteményi darabként igazán érdekes…

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu