HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

ÁTMENETI KÉSZÜLÉKEK:

 

   

TEC EC-201

 A maga idejében kiugróan korszerű, futurisztikus készülék volt ez – 1975-ből, érdemes megnézni a kortársait! Kis energia-felvételű CMOS technológiával készült, 8 digites sárga LCD kijelzős bővített alap-funkciós készülék, nagyon kis mérettel, masszív, minőségi kivitelben, a kihajtható fedél belsejébe épített napelemekkel – energiatároló nincs, sötétben a készülék nem működik, de az igen méretes napelem-tábla miatt kis megvilágítás is elég neki. A felépítése nagyon korszerű, egyetlen, él-szerelt chipre épülő elektronika, a néhány passzív, diszkrét alkatrészt ügyesen elszórták a panel szélein.

 

     

Sharp EL-200

Ez az 1976-ban megjelent számológép a cég korai LCD számológépeinek képviselője. Megjelenésében már elég modernnek hat, de kora és felépítési elvei alapján inkább még a „hőskor” gépeihez tartozik, DIL tokozású nagy kalkulátor-chip, több, és hagyományos kialakítású nyomtatott áramköri lemez, tolókapcsoló, 9 voltos elem, összetett, csavarokkal rögzített tok – ugyanakkor a kijelző kis fogyasztású, 8 digites LCD, már nem sárga, de még a korai darabokra jellemző elég gyenge kontraszttal. Kissé már kopottas, de jól működő állapotban.

 

    

SHARP ELSI-MATE EL-8021

  A Sharp egyik másik korát megelőzően korszerű korai LCD készülékeinek egyike 1976-ból. Akkoriban egyértelműen a legkorszerűbb számológépek közé tartozott, még sárga LCD kijelzővel, hagyományos kétoldalas nyomtatott áramköri lemezzel – de már igen korszerű, él-szerelt egy-chipes kialakítással. Kiváló minőségű, extralapos alulemez tokozás, kis fogyasztás, máig jó működés – érdemes összehasonlítani kora egyéb készülékeivel – nagyon kilógott akkor még a sorból, még egy évtizeddel később sem volt elavult! Kicsit megviselt állapotban, de műszakilag még mindig használható, eredeti, jó minőségű bőr tokjával.

 

  

CASIO MQ-5

Igen érdekes, a maga nemében nagyon korszerű,kis eszköz, 1977-től gyártva – tipikus átmeneti masina. A kijelző 8 digites sárga LCD, a számológép rész alapfunkciós – de órát, stoppert, örök-naptárat, és két időpontra is beállítható ébresztőt is tartalmaz, becsukható, erős kis fémtokban. Picit kopottas, de jól működik.

 

   

TRIUMPH Solar Mini

 Egy korát erősen megelőző, rendkívül korszerű kis készülék 1977 környékéről. Kis energia-felvételű CMOS technológiával készült, 8 digites sárga LCD kijelzős bővített alap-funkciós készülék, feltűnően kis mérettel, masszív, minőségi kivitelben, a kihajtható fedél belsejébe épített napelemekkel – energiatároló nincs, sötétben a készülék nem működik, de az igen méretes napelem-tábla miatt kis megvilágítás is elég neki. A felépítése nagyon korszerű, egyetlen, él-szerelt chipre épülő igen lapos elektronika, a néhány passzív, diszkrét alkatrészt ügyesen elszórták a panelbe vágott ablakocskákba.

 

  

Casio Micro-Mini (M-810)

 Fantasztikus kis gyöngyszem volt ez annak idején – 1977 végén, a készülék megjelenésekor. Saját kora relációjában hallatlanul korszerűnek minősülő készülék volt, 8 digites sárga LCD kijelzővel – és egészen parányi méretekkel (61*43*15mm mérettel, 34g súllyal), mégis teljesen kezelhető billentyűzettel. Nagyon gondos kidolgozással, összetett műanyag tokkal, alumínium fedőlemezekkel, tartós, minőségi kivitelben. Bár az elemfedél elveszett, de a mai napig működőképes a készülék, sőt, eredeti kis patentos műbőr tokja is megvan! A gombok érintkezői igen nehézkesen működnek, némi finomításra szorulnak.

 

    

DISMAC

  Érdekes, egzotikus, brazil származású készülék, a korai sárga LCD-k idejéből, nagyjából 1977-78 környékéről. Akkori relációban igen korszerű készülék, jó kivitelű fémburkolatú, nagyon lapos kis tokban, egy chipes kialakítással. A kijelző polarizáló fóliája elöregedett, leolvasni így alig-alig lehet, de végeredményben működget, gyűjteményi darab. A tápellátását három gombelem biztosítja

 

    

Texas Instruments TI-1750

 A Texas korai, még sárga LCD kijelzős bővített alap-funkciós, korszerű számológép-szériájának példánya. Ez a második, 1977 decemberében (20 dolláros áron) megjelent szériából származó, tehát koros készülék, 8 digites, sárga LCD kijelzővel, masszív fémtokozással. Jól összevethető a vele egyidejűleg még futó LED-es szériákkal, azoknál sokkal korszerűbb, kisebb méretű és energiaigényű – ám rosszabbul leolvasható. Eredeti kis bőr tokjában, picit kopott, de jól funkcionáló állapotban.

 

  

Canon Palmtronic LC8-M

 A korai, már mai szemmel is korszerű LCD kijelzős készülékek egyik jellegzetes példánya 1978-ból. Még sárga LCD kijelzővel, mini ceruzaelemes táplálással, bővített alap funkciókkal. Kicsi, praktikus, kényelmes készülék, jó minőségben, egy Toshiba chipre építve, pár normál kivitelű diszkrét alkatrésszel. Jól működő állapotban.

 

  

Sharp EL-207

  Ez az 1978-ban megjelent számológép is még a viszonylag korai LCD-k egyik képviselője. Bár megjelenésében már modernnek hat, de kora és felépítési elvei alapján még átmeneti példány, kis túlzással a „hőskor” gépeihez sorolható. Hiszen egy DIL tokozású nagy kalkulátor-chip, több, és hagyományos kialakítású nyomtatott áramköri lemez, tolókapcsoló, 9 voltos elem, összetett, csavarokkal rögzített tok jellemzi – de a kijelző már kis fogyasztású LCD. Szép, jól működő állapotban.

 

 

Texas Instruments TI-35

 Úttörő készülék a Texas új, korszerű, „slim-line” szériájában, a TI50 után másodikként jelent meg 1979-ben. Valójában nem itt, hanem a korszerű készülékek között kellene szerepelnie – de szándékosan, összehasonlításképpen ide soroltam be. A kor összes előre mutató megoldását felvonultatja, élszerelt egy-chipes kivitel, hajlékony NYÁK hordozóval, 8 digites kontrasztos LCD kijelzővel, tisztán CMOS felépítéssel, kikapcsoláskor sem felejtő („constant memory”) memóriával. Megjelenésekor már nem volt drága, első piacra lépésekor is csupán 33$-ba került. Teljes tudományos funkcionalitást nyújt, bár csak egyetlen memóriával rendelkezik. Viszont érdemes összevetni a vele egy időben (és közel háromszoros áron) piacra került, kategóriája egyik utolsó hírmondójának számító TI58C-vel – hozzá képest legalább két generációval korszerűbb ez a készülék. Megvan az eredeti, szép bőrtokja is, és minden funkciója kiválóan működik.

 

    

Hewlett Packard 41C

Ez az 1979-től készült műszer a HP zászlóshajója, és kora talán legkomolyabb ilyen képességű számológépe volt! Alfanumerikus kijelzésre képes, de nem pontmátrixos, hanem 15 szegmenses, 12 digites LCD kijelzéssel. A HP kalkulátoroktól megszokott RPN adatkezeléssel, alaphelyzetben 63 memóriával és 441 programlépés tárolási lehetőségével – de hátul kis modulokkal bővíthetően. Csatlakoztatni lehetett fényceruzát, nyomtatót, kártyaolvasót, kis kazettás tárolóegységet, soros vonalon át bármi egyéb kompatibilis rendszert, és számos kiegészítő modult, memóriabővítéseket, programmodulokat, idő-modult stb… A mai kalkulátor-gyűjtők kultusztárgya, szép állapotban, de némi javításra szorulóan. Felépítése alapján még ez is a hőskor gépei közé tartozik, külön nyomtatott áramkörön elhelyezett CPU egységgel, sok DIP tokozású integrált áramkörrel – de képességeiben már előre mutat a modern kalkulátorok irányába. Fejlesztett változatait a 80-as évek végéig gyártották.

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu