Speciális célú órák és számláló-műszerek:

 

Jelmagyarázat a táblázatokhoz:

  

 

Leírás:

 

AMANO PR-500

Ez egy ingen ritka, érdekes „őr-óra”, biztonsági szolgálatok ellenőrzésére. Nyakba akasztható, nem is olyan apró és könnyű dobozka (kb: 16*12*5cm), egy elég komoly kvarc óraműre épül, kiegészítve egy nyomtatóművel, és az ellenőrzési pontokon lévő kulccsal kezelve a papírszalagra nyomtatja az időpontokat, állomásszámokat. Feltehetően az 1980-as évekből származik.

 

 

 

Leírás:

IDEAL Quartz

 Egy kis érdekesség 1980 tájékáról – az akkor divatosnak és különlegesnek számító órás tollak egy szép példánya. Kifejezetten jó minőségű, tiszta acél kis golyóstoll, „kitekerős” kivitelben, a felső részben beépített óra-perc / másodperc / dátum kijelzéssel bíró, a toll végén lévő nyomógombbal működtethető kis LCD kvarcórával. Még eredeti doboza, és abban az elemtartó rugó kihúzására szolgáló kis kampó is megvan – igazi „NOS” darab, érintetlenül, teljesen működőképesen.

 

Leírás, szerkezeti kép:

Lépésmérő

Karra csatolható lépésszámláló az első világháború idejéből, kalapácsos számláló, nullázási lehetőség, nikkelezett tok, porcelán számlap, üvegbetétes hátlap.

Ma már eléggé haszontalan jószág – de igazi kuriózum.

Tok állapota (1-6):

5

Számlap állapota (1-6):

4-5

Megbízhatóság (1-6):

6

Szíj mérete (mm):

20, bőr

Méret (mm):

51*46*17

 

 

Leírás, szerkezeti képek:

Őr-óra

Régi érdekesség, járór ellenőrző-óra. 11 köves jó minőségű horgonyjárat, forgódob az ellenőrzésre szolgáló lyukasztó-szalaggal, kulccsal zárható nagy méretű ház. A járőr megkapta a lezárt, üres ellenőrző-szalaggal befűzött órát, a meghatározott ellenőrzési pontokon odakészített speciális kulcsot bedugta a kulcsnyílásba, és a szalagon meghatározott sorban és pozícióban ez lyukasztott, ebből később ellenőrizhető volt, hogy az előírt időpontban és helyszínen tartózkodott-e.

Érdekesség, a XIX-XX. Század fordulója.

Tok állapota (1-6):

4-5

Megbízhatóság (1-6):

5-6

Méret (mm):

80*41

 

 

Leírás, szerkezeti képek:

 

 

ISGUS - galambász versenyóra

Óraipari extremitás – galambász-versenyeken a galambok gyorsaságát mérő versenyóra. Minden galamb lábára kis, jelzőtok került, benne a versenyző információival – és a beérkező galambok tokjait a lezárt órába helyezték érkezési sorrendben. A tartó egy-egy kulcs-fordítással továbbításakor az óramechanizmus a benti papírszalagra rábélyegezte a pontos időt, így utólag precízen és hitelesen ki lehetett értékelni az eredményeket. Masszív fém mechanika, elmésen kialakított peckes betét-járattal, meglepően pontosra behangolható járással. Elég jó általános állapotban, kis fadobozban.

 Érdekesség, a XX. század középső harmadából.

Tok állapota (1-6):

4

Megbízhatóság (1-6):

5-6

Méret:

20,5*17*14 cm

 

Leírás, szerkezeti képek:

INVAR időzítő-beépített óra

Feltehetően járműben használt valamilyen beépített táv-vezérlő vagy időzítő óramű. Tartozhatna a fedélzeti órák közé is – de inkább itt szerepeltetem. Elektromágneses felhúzással, nagyon igényes, jobb zsebóra nívót megütő kidolgozással. Breguet hajszálrugós, 15 köves, finom svájci horgony-járat, gyöngyözött hidakkal, hátul hosszú mutató-karral finom-hangolható hajszálrugókulccsal. Kimondottan nagy, kronométer pontosságra képes konstrukció. Különlegesség, az 1950/60-as évekből.

Tok állapota (1-6):

5-6

Megbízhatóság (1-6):

5-6

Méret (mm):

71*26

 

 

Leírás, szerkezeti képek:

Hosszú járatú időzítőóra

Érdekes, régi időzítőóra, nagyon hosszú 2-3 hetes járásra képes kivitelben, nagy pontosságot biztosító, 8 köves, szép kivitelű svájci horgonyos betétjárattal. Óriási rugóházzal, központi, kulcsos felhúzással. Feltehetően valamilyen gépészeti vagy katonai eszköz hosszú távú, pontos időzítésére szolgált. Súlyos, közel egy kilós réz masina, a XX. század első feléből.

Tok állapota (1-6):

-

Megbízhatóság (1-6):

6

Méret:

8,5*4,5 cm

 

 

 

Leírás:

ACS-1.2 katapult időzítő

Tudomásom szerint ez egy orosz katonai repülőgép katapult-ülésének kilövés utáni heveder-kioldó időzítője (a pilótát az ülésbe rögzítő hevedereket oldja ki). Gyors lefutású, 1.2 másodpercet késleltetni képes, nagy erejű rugóval működő kioldószerkezet, voltaképpen nem is igazi óra, egy egyszerű, Clement-horgonyos lefutásgátlós szerkezet. De érdekes. Kora nehezen meghatározható, mert kb: az 1960-as évektől a mai napig használnak efféléket. Aludobozos kis szerkentyű, rajta a hosszú kioldó-bowdennel, a csőben rendkívül erős rugóval.

Tok állapota (1-6):

5 ?

Megbízhatóság (1-6):

6

Méret:

8,5*7,5*4 cm

 

Leírás:

Konyhai időzítő

Igen egyszerű, de ötletes kivitelű mechanikus időzítő szerkezet, valószínűleg valamiféle konyhai célra, talán sütőből? Fém és műanyag elemeket is felhasználó, geometriailag svájci horgony-gátszerkezet, egy órás maximális lejárással. A lejárat végén az óra csengetéssel jelez. Tok nincs, de szépen működik, jópofa.

Tok állapota (1-6):

N

Megbízhatóság (1-6):

6

Méret:

Kb: 5*5*2 cm

 

Leírás:

A.P.Co lépésszámláló

Egyszerű, de érdekes XIX. századi lépés-számláló – távolság-mérő. Zsebóra kivitel, függőlegesen lengő érzékelő-súly, bizonytalan, valószínűleg mérföldes skálázás. Lassan halad, nagy távolságok mérésére készült, és a lépés erősségének, jellegének (talán lovaglás is?) megfelelően állítható a súly mozgás-tartománya. Anno ezeket a műszereket elterjedten használták a megtett távolságok mérésére. Nikkelezett tok, igen szépen tűzi-aranyozott szerkezet. A nullára állítás tekerő-gombbal, manuálisan lehetséges.

Állapot (1-5):

5

Megbízhatóság (1-6):

6

Méret:

44*15 mm

 

Leírás:

Ingás óramű

Kis, rugós óramű, valamilyen beépített órához a XIX. század vége környékéről. Érdekes módon nem az ilyen szerkezeteknél jellemző Clement, hanem Brocot gátszerkezettel, szokatlanul sok fogú gátkerékkel, rövid ingával, rajta állítható kis lencsével. Hosszú, legalább két hetes lejáratú, aprócska óramű.

Tok állapota (1-6):

N

Megbízhatóság (1-6):

M

Méret:

Kb: 8*6*5 cm

 

Leírás:

VDO Tachiméter

Igencsak méretes (15cm átmérőjű, 15cm mély) buszban vagy teherautóban szolgált VDO tachiméter – a sebességet idő függvényében regisztráló műszer. Voltaképpen egy óra (beépített kvarc mechanika) és egy nagyjából hagyományos örvény-mágneses sebességmérő óra kombinációja. Kulccsal kinyitható, és behelyezhető egy papírkorong, amelyet az óra forgat, és a sebességmérő a pillanatnyi sebességet írja rá. Elvileg még üzemképes, de nyilván már nem hitelesített műszer, 1990 körülről.

Tulajdonképpen a műszerfali órák szekcióba illene igazán, de ha már az őrszem-órák itt szerepelnek, hát funkciójában valamennyire ez is hasonló…

 

Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu