HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

 

   Kakukktojás ez a szekció a gyűjteményemben, de talán így lesz, akit érdekel… Célom elsősorban a zsebszámológépek fejlődésének korai időszakából származó darabjaim, valamint néhány nekem kedves egyéb informatikai-elektronikai relikvia bemutatása. Elsőként – szigorúan a teljesség igénye nélkül – megemlítenék néhány sarkalatos eseményt/időpontot, amelyek az iparág, de általában az elektronika-informatika fejlődésében fontosak voltak:

A Texas Instrumentsnél Jack Kilby 1958-ban megalkotja a világ első integrált áramkörét.

 

A Texas 1965-ben elindítja a Cal-Tech projektet, amelynek célja digitális, integrált számológép-chip megalkotása. Ebben az időben már létezett elektronikus „asztali” számológép, a legkorszerűbb modell is diszkrét tranzisztorokkal készült, kb: 30 kilós, alapfunkciókra képes, ugyanakkor 2500 dolláros (akkor egy Cadillac ára volt..) berendezés volt…

Két évvel később, 1967-ben elkészül a Cal-Tech első prototípusa, már „kézi méretű”, kezelhető számológép, több chipes, de már integrált áramkörös technológiával, a kijelzés – egyelőre – papírszalagos hőnyomtatású. Ez kereskedelmi forgalomra még nem volt érett, de egyértelművé tette az utat.

A Texas a Canonnal összefogva 1970-ben piacra dobja az első tényleg hordozható „zsebszámológépet”, a még mindig nyomtatós kijelzésű, nem is aprócska, de amúgy már jól kezelhető Pocketronic modellt 400 dollárért. Ezzel szinte egyidejűleg megjelenik a világ első tényleg teljes értékű „zsebszámológépének” tekinthető masina, a még mindig azért meglehetősen méretes, de azért öblös kabátzsebben tényleg elférő, már tisztán elektronikus, zöld VFD csövekre alapozott kijelzésű, saját akkumulátoráról hálózattól függetlenül is működtethető Sharp EL-8. Nem túl nagy késéssel követi a hasonló chipsetre épülő (4 LSI chipes szett), piros LED kijelzős, kompaktabb méretű Sanyo ICC-804D is. Az elektronikus zsebszámológép kora ezzel megkezdődik

    

A Mostek 1971-re elkészíti a 6010-es kalkulátor chipjét, amely kb: 2100 tranzisztor funkcióját integrálja, és erre építve a japán Busicom 1971 februárjában elkészíti a Handy zsebszámológépet (piros LED-es kijelzővel). A japán elektronikai ipar itt kis lépéselőnybe kerül az USA-val szemben.

Ugyanezen időben, még kifejezetten szintén kalkulátor célokra elkészül a világ első általános célú mikroprocesszora, az Intel 4004 (1971 februárjában). Ez a modern informatika korának nyitánya.

A Texas chipcsaládjára építve 1971 szeptemberének  végén már megjelenik az USA-ban első Bowmar 901B kalkulátor, majd 1972 nyarán piacra kerül a Texas Datamath-2500-as széria.

A Texas 1971 szeptember 17-én piacra dobja a TMS1802NC MOS chipet, amely egy 28 lábú DIL tokban komplett számológép funkcionalitást nyújt, 8 digites elektronikus kijelző-meghajtással. Ez akkor a legkomplexebb chipek egyike, darabszámtól függően 150-95 dollár közötti áron…

Majd a  HP-35 személyében 1972-ben piacra kerül az első tudományos zsebszámológép is.

 

Az alábbiakban pedig, némileg tematizálva, bemutatnám a – reményeim szerint folyamatosan bővülő – kollekciót:

 

 

Különlegességek, érdekességek:

Itt az elektronikus számológépek közé nem kategorizálható egyéb dolgok lakoznak, elektromechanikus, mechanikus eszközök, játékgépek, home-computerek és effélék.

 

A „hőskor” klasszikus gépei:

Ide tartoznak a 70-es évek korai, zöld VFD és piros LED, esetleg kis kontrasztú sárga LCD kijelzővel készülő, még komplexebb elektronikájú számológépei.

 

Átmeneti, nehezen besorolható készülékek:

Ide soroltam be a korukat technológiailag erősen megelőző készülékeket, amelyek koruk alapján a klasszikus szekcióba kerültek volna –de valójában nem ide illenek. Nem sok ilyen akad, és ezek így vagy úgy, mind érdekesek.

 

Magyar kapcsolódású készülékek:

Itt találhatók a magyar ipar által összeszerelt, forgalmazott modellek, a fő szál persze a HT készülékei, de akad azért más is… Remélem egyszer az összes valaha gyártott magyar készüléket sikerül összegyűjteni.

 

A szovjet-orosz ipar remekművei:

Ezek a készülékek mindenképpen külön csoportot képeznek, mivel gyakorlatilag általános jellemzőjük, hogy eklektikus, néha korszerű, de sokszor saját korukat technológiailag messze túlélő, érdekes megoldású, furcsa műszerekről van szó…

 

Modern számológépek:

Itt a már korszerű, LCD kijelzővel készült, legtöbbször egy chipes kialakítású, ma is teljesen modernnek tekinthető számológépek találhatók.

 

Zsebszámítógépek, grafikus kalkulátorok:

Külön fejezet a Basic-ban programozható, alfanumerikus kijelzésű kis zsebszámítógépek, illetőleg a technológiailag hasonlóan fejlett grafikus készülékek kategóriája.

 

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu