HÁZI SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ŐSLÉNYPARK:

 

   Kakukktojás ez a szekció a gyűjteményemben, de talán így lesz, akit érdekel… Célom elsősorban a zsebszámológépek fejlődésének korai időszakából származó darabjaim, valamint néhány nekem kedves egyéb informatikai-elektronikai relikvia bemutatása. Elsőként – szigorúan a teljesség igénye nélkül – megemlítenék néhány sarkalatos eseményt/időpontot, amelyek az iparág, de általában az elektronika-informatika fejlődésében fontosak voltak:

A Texas Instrumentsnél Jack Kilby 1958-ban megalkotja a világ első integrált áramkörét.

 

A Texas 1965-ben elindítja a Cal-Tech projektet, amelynek célja digitális, integrált számológép-chip megalkotása. Ebben az időben már létezett elektronikus „asztali” számológép, a legkorszerűbb modell is diszkrét tranzisztorokkal készült, kb: 30 kilós, alapfunkciókra képes, ugyanakkor 2500 dolláros (akkor egy Cadillac ára volt..) berendezés volt…

Két évvel később, 1967-ben elkészül a Cal-Tech első prototípusa, már „kézi méretű”, kezelhető számológép, több chipes, de már integrált áramkörös technológiával, a kijelzés – egyelőre – papírszalagos hőnyomtatású. Ez kereskedelmi forgalomra még nem volt érett, de egyértelművé tette az utat.

A Texas a Canonnal összefogva 1970-ben piacra dobja az első valódi „zsebszámológépet”, a még mindig nyomtatós kijelzésű, nem is aprócska, de amúgy már jól kezelhető Pocketronic modellt 400 dollárért. Nagyon kis késéssel megjelenik a már elektronikus kijelzésű, bár még mindig kissé ormótlan és csak 6 digites Sharp EL-8, és az első, talán valódi „zsebszámológépnek” mondható 8 digites LED kijelzésű Sanyo ICC-804D is. Az elektronikus zsebszámológép kora megkezdődik.

    

A Mostek 1971-re elkészíti a 6010-es kalkulátor chipjét, amely kb: 2100 tranzisztor funkcióját integrálja, és erre építve a japán Busicom 1971 februárjában elkészíti a Handy zsebszámológépet (piros LED-es kijelzővel). A japán elektronikai ipar itt kis lépéselőnybe kerül az USA-val szemben.

Ugyanezen időben, még kifejezetten szintén kalkulátor célokra elkészül a világ első általános célú mikroprocesszora, az Intel 4004 (1971 februárjában). Ez a modern informatika korának nyitánya.

A Texas chipcsaládjára építve 1971 szeptemberének  végén már megjelenik az USA-ban első Bowmar 901B kalkulátor, majd 1972 nyarán piacra kerül a Texas Datamath-2500-as széria.

A Texas 1971 szeptember 17-én piacra dobja a TMS1802NC MOS chipet, amely egy 28 lábú DIL tokban komplett számológép funkcionalitást nyújt, 8 digites elektronikus kijelző-meghajtással. Ez akkor a legkomplexebb chipek egyike, darabszámtól függően 150-95 dollár közötti áron…

A HP-35 személyében 1972-ben piacra kerül az első tudományos zsebszámológép.

Az alábbiakban pedig, némileg tematizálva, bemutatnám a – reményeim szerint folyamatosan bővülő – kollekciót:

 

Általános szekció, érdekességek, „kakukktojások”:

 

 

                                  PRODUX

 Teljesen mechanikus elvű ős összeadó-kivonó „számológép”. A számokat eltolható csúszkákkal, kis mutatópálcával lehet beadni, az eredmény a középső eredményablak-sorban jelenik meg. Nagyon korlátozott képességű – de mégis sok segítséget nyújtani képes korai számológép-megoldás. Saját, régi bőrtokjában, eléggé ütött-kopottan, de mint érdekesség feltétlenül ide kívánkozik..

 

 

POCKET ADDER Perfect 6

 Még egy mechanikus kis összeadó-készülék – igen szép és komplett állapotban, az 1950-es évekből. Megvan a beállító fém ceruzája is, gyári bőrtokja is, és láthatóan nem, vagy legfeljebb alig-alig használhatták. Nullázni ezt is a felül látható fémkeret kihúzásával lehet, és képességei értelemszerűen igen korlátozottak, de azért nyújtott némi segítséget a számolásban…

 

 

Logarléc Faber-Castell

 A klasszikus „ősz-számológép”, egy egyszerű logarléc, feltehetően az 1960/70-es évekből. Gondos, precíz műanyagba öntött munka – amúgy ez egy kicsit specializált kivitel, ami elektromérnöki számításokhoz nyújtott segítséget. Nagyon szép állapotban, tokjával együtt.

 

 

 

 

VK-1

 Érdekes, régi orosz mechanikus számológép, „Szcsotmas VK1” típusú. A klasszikus, forgatókaros, Pascal-kerekes korai mechanikus „összeadó-gépek” egy kicsit szofisztikáltabb változata, amúgy az 1932-39 között gyártott svéd Facit-T készülék licence (vagy szimpla másolata). A kezelése a számbillentyűzet miatt valamivel modernebbnek tűnik talán, mint az első generációs „tologatós-tekerős” mechanikus gépeké, de a valóságban ez nem jelentett igazán komoly különbséget. Mindazonáltal összeadásra, szorzásra kimondottan praktikus masinák voltak, általában jelentősen gyorsították a számítási műveleteket, a leginkább számfejtési, leltározási feladatokra voltak praktikusnak mondhatók. A konkrét készülék 1974-es gyártású, ami igen kései darab, ebben az időszakban a mechanikus számológépek kora már lejárt. A készülék sajnos külsőleg és mechanikailag is hiányos, némileg lelakott, asztaldísz, de jópofa…

 

 

 

    

OLIVETTI Summa Quanta 20

 Eléggé praktikus elektromechanikus számológép az 1950/60-as évek műszaki nívóját képviselő kis eszköz. Egészen praktikusan és gyorsan lehet vele összeadni-kivonni, illetőleg kis gyakorlattal igen gyorsan szorozni (sorozatos összeadásokra építve). Az eredményeket papírszalagra nyomtatja, és szimpla számfejtési, összeadási feladatokra valójában csaknem ugyanolyan jól használható, mint egy modern számológép. Tudományos számításokra persze igazándiból csak nehézkesen használható, de a tisztán mechanikával elérhető lehetőségeket jól reprezentálja, nagyon összetett, bonyolult, a maga korában értelemszerűen nem is olcsó szerkezet volt. Kiválóan működik.

 

 

Meteorológiai ballon adója:

 Nos, ez még csak nem is igazán informatikai témakör (bár végeredményben az – csak analóg), szerintem mégis érdekes. Régi, az 1960-as évekből származó szovjet meteorológiai ballon adókészüléke. Két csöves, egyszer használatos berendezés, a lehetőségekhez képest kicsinek, könnyűnek és olcsónak is kellett lennie – hiszen a ballonnal együtt elveszett.

 

  

 

Ferritgyűrűs tároló:

  Egyelőre nem azonosított 60-as évekbeli hazai (Orion-EMG )  gyártású számítógép részegysége – két DTL (dióta-tranzisztor logika) kártya, fűzött ferritgyűrűs tárolókkal. Méretes (25*26cm) kártyák, 2mm-es ferritgyűrűk, sok OC Tungsram tranzisztor és OA dióda – az egész együtt 384 bitnyi, tehát 48 byte-nyi tárolókapacitással… Érdekesség még a tárolórész szélén felfűzött több tartalék gyűrű! A gyűrűkön egyébként feltűnően sok huzalt fűztek át, 12-14 szálat, pedig az egyszerű tároláshoz csak 2 vagy 3 kellene – így ez valószínűleg valamilyen előre huzalozott ROM lehetett, egy gyűrűt több bit tárolására is használva – így a kapacitása is arányosan nagyobb lehetett.

 

Ferritgyűrűs tároló:

  Egy újabb, komolyabb ferritgyűrűs tároló. Kb. 12cm-es kis keret, benne felfűzve négy blokkban egyenként 32*32 aprócska, 1mm körüli ferritgyűrű. Ezt bizony mind kézzel kellett befűzni, és a teljes rendszer így biztosított 4kbit, tehát összesen 512byte kapacitást. Az 1970-es évek elejéig még így is ez volt a legjobb adatsűrűségű operatív tármegoldás.

 

 

 

 

  

 

 

 

ZX Spectrum:

 Ez egy nekem nagyon kedves és fontos öreg jószág, saját régi Spectrumom… Remek kis számítógép volt a maga idejében, 1982-es megjelenésekor korántsem tűnt annyira játékszernek, mint manapság. Akkor képességeivel nagyon komoly feladatokra is alkalmazható volt. A fejlődés egy röpke évtized alatt végképpen átlépett nem csak rajta, de ezen az egész Home-Computer kategórián, de számomra mindig ő marad „a számítógép”, ő volt a meghatározó „kezdőlökés”. Időközben szépen ki lett építve, az eredeti 16K-s alapgépet bővítettem 80K-ra, készítettem hozzá saját kezűleg joystickot, fényceruzát, kompozit video kimenetet, később kapott Interface 1-et,  rögtön két Microdrive-t, ZX-Printert. Kár, hogy mire minden mellékerült, az idő már túllépett rajta…

 

  

MATTEL Soccer

Fantasztikus kis kézi „videojáték” 1978-ból. A röviddel ezután elterjedő kvarc-játékok közvetlen elődje. A kijelzője piros LED-es, 22 önállóan elhelyezett kis „csík” LED-del, és két 7 szegmenses LED számlálóval, kis kerámia „buzzer” hangszóróval. Az elektronika kialakítása eklektikus, sok diszkrét elemet tartalmaz, de alapvetően egyetlen, speciális szerelésű nagy, jelöletlen chipre épül. Meglepően komoly kis készülék, igen korrekt kivitellel, a maga korában nagyon drágán is mérték ezeket. Hibátlan működéssel.

    

 

 

 

 

  

CHESS Champion MK-1

Ez is egy ide illő, igazi különlegesség – a legkorábbi sakk-számítógépek egyike! A modell 1978-ban jelent meg, a Novag gyártásában, bár a konkrét masina kicsit későbbi, az eredeti, Quelle által forgalmazott doboz felirata szerint 1980 december 8-án adták el, feltehetően karácsonyi ajándékként – mégpedig komoly ajándék lehetett, az akkori 250 márkás ár nem volt éppen alacsony. A készülék egy komplett mikroszámítógépet tartalmaz, egy 1.78MHz-en járó Fairchild F8 processzorra épül, 2K ROM és 256byte RAM társaságában – komoly szakmai kihívás lehetett ebbe egy életképes sakkprogramot betuszkolni (bár, mint emlékszünk rá, a hasonló korú  Sinlclair ZX81 1K-s változatára is volt működő, bár szerényke sakkprogram). Ennek ellenére a doboz feliratai szerint magának Karpovnak az ajánlását is élvezte (nyilván volt az a pénz, amiért „korpásodott”…) – ám a korabeli beszámolók szerint azért tényleg használható jó kis gyakorló sakk-gépecske volt, kezdőket simán megverhetett! Jó minőségű, egyszerű billentyűzete és érdekes hibrid LED-es kijelzője van, a kezelése egyszerű, be kell adni a lépést, és megadja a válaszlépést. Üzemét külső tápegység biztosítja – ez is megvan hozzá. Üzem- és életképes a mai napig, igazi érdekesség.

 

    

 

 

LED kosárlabda

A hiányzó cimkék-feliratok miatt beazonosíthatatlan, de Hong-Kongi gyártású LED-es kis kosárlabda „kvarcjáték” 1979 év végi gyártással. A korszak tipikus kis high-tech játéka volt, apró LED-ek és egy kis, zsebszámológép jellegű 3 digites LED-es számláló a kijelző. Két Texas chipre épülő, aránylag egyszerű elektronika, javítgatott, de működőképes gombok, kis piezo csipogó. Jól működik, kezelhető, bár nem túl izgalmas játék…

 

 

 

 

Der Spiele Computer

 Amikor a neten megrendeltem, a képek alapján úgy hittem, hogy egy kis asztali számológépet fogok kapni, ahol a „játékgép” titulus csak amolyan reklámfogás. De ehelyett érkezett egy jó nagy „láda”, egy csaknem A4-es lap alapterületű (kb: 28*17cm, 15cm magasságú) masina – ami tényleg játékgép is, bár roppant primitív módon… A készülék természetesen számológép is, de többféle, a 12 digites jó nagy méretű VFD kijelző-cső szegmenseivel megjelenített egyszerű „mocorgós-lövöldözős” játékot is tud kínálni, a kis hangszórón jó nagy hangerővel kísért effektekkel. Egy Mostek mikroprocesszorra és sok diszkrét alkatrészre épülő jópofa masina, kb: 1979 környékéről. Adapterről szépen működtethető.

 

    

 

      

PRIVILEG SRC 3+1

Fantasztikus kis ketyere 1977/78 környékéről. Meglehetősen méretes masina, és egy bővített alap-funkciós számológépet kombinál egy egyszerű elektronikus játékkal. A 12 digites piros LED kijelzőn játszhatunk primitív kerülgetős autóversenyt, de többféle kártyajátékot is. A masina egyetlen nagy Mostek mikroprocesszorra épül, kis zümmeren hangot is ad – és teljesen működőképes.

 

    

SAITEK Chess Shadow

 Igen érdekes sakkszámítógép 1991-ből. Viszonylag méretes, 2*2”-os LCD kijelzővel, ügyesen megoldott kis figura-ábrázolással. A műszaki képességei aránylag szerények, a lelke egy 8 bites 68HC05 processzor, amit 7748byte ROM és 176byte RAM társaságában küldtek harcba – ez azért már akkor sem számított valami soknak. Ennek ellenére a Craig Barnes által fejlesztett alap-program egész használható gyakorló sakkgéppé tette, viszonylag kezdőkkel „el tudott bánni”. Kora relációjában így sem volt egy olcsó masina, anno 199DM-be került. Tápellátását 4 AAA elem biztosítja, az állapota kicsit kopottas, de jól működik.

 

   

 

 

Diamond Bridge M1011

Nagyon jópofa Bridge kártyajáték-computer kb: 1988 környékéről. A kor relációjában fejlett, komoly eszköz volt, viszonylag összetett, két oldalt szerelt elektronikával, feladat-orientált LCD kijelzővel. A tápellátását egy 9V-os elem biztosítja, jól működik.

 

 

Zsebszámológépek:

 

 

A „hőskor” klasszikus gépei:

Ide tartoznak a 70-es évek korai, zöld VFD és piros LED, esetleg kis kontrasztú sárga LCD kijelzővel készülő, még komplexebb elektronikájú számológépei.

Átmeneti, nehezen besorolható készülékek:

Ide soroltam be a korukat technológiailag erősen megelőző készülékeket, amelyek koruk alapján a klasszikus szekcióba kerültek volna –de valójában nem ide illenek. Nem sok ilyen akad, és ezek így vagy úgy, mind érdekesek.

Magyar kapcsolódású készülékek:

Itt találhatók a magyar ipar által összeszerelt, forgalmazott modellek, a fő szál persze a HT készülékei, de akad azért más is… Remélem egyszer az összes valaha gyártott magyar készüléket sikerül összegyűjteni.

A szovjet-orosz ipar remekművei:

Ezek a készülékek mindenképpen külön csoportot képeznek, mivel gyakorlatilag általános jellemzőjük, hogy eklektikus, néha korszerű, de sokszor saját korukat technológiailag messze túlélő, érdekes megoldású, furcsa műszerekről van szó…

Modern számológépek:

Itt a már korszerű, LCD kijelzővel készült, legtöbbször egy chipes kialakítású, ma is teljesen modernnek tekinthető számológépek találhatók.

Zsebszámítógépek, grafikus kalkulátorok:

Külön fejezet a Basic-ban programozható, alfanumerikus kijelzésű kis zsebszámítógépek, illetőleg a technológiailag hasonlóan fejlett grafikus készülékek kategóriája.

 

 

 Érdeklődés e-mailban: info@mvltrade.hu